utopia adlı yapıtında, "başka yerlerde o kadar tatlı, o kadar tok gözlü olan koyunlar, sizin memleketinizde(ingiltere) öyle açgözlü, öyle doymak bilmez olmuşlar ki, insanları bile yiyorlar, kırları, evleri silip süpürüyorlar." demiştir ki ingiltere nin ve liberal ingiliz yapısının ne kadar gaddar olduğunu gözler önüne sermiştir.
more'un idam edilmesi olayını duyan şarlken* ingiliz büyükelçisini çağırıp şunları söyler:
" kendi hizmetimde more gibi bir adam olsa, onun canına kıymaktansa, imparatorluğumun en zengin ülkesini yitirmeyi göze alırdım."
Ütopya'nın mimarı Thomas More, 1478 de Londra da doğar. 8 yaşında girdiği St. Anthony okulundan sonra, o yıllarda çocukların bilgi ve görgülerini daha iyi attıracaklarına inanılan başka ailelerin yanına verilmeleri geleneğine uygun olarak babası onu bir kardinalin evine verir. Burada çağın önde gelenlerini yakından tanımanın yanında birçok alanda bilgisini geliştirme olanağı bulan More, 14 yaşında kardinal tarafından Oxford a gönderilir. Grocyn, Colet, Linacre gibi devrin tanınmış hümanistlerinin öğrencisi olduğu bu okulda Latince ve Yunancasını ilerleten More, Yunanca eğitime düşman olan din adamları karşısında akademisyenlerle öğrencileri korumak amacıyla iki okulun adli işlerine bakan kuruma girer. Oxford da Yunanca ve felsefeyle ilgili çalışmalarını sürdürmek istemesine rağmen babasının onu kendi mesleğine yönlendirmek istemesi sonucu New Inn ve Lincoln s Inn de hukuk öğrenimi yapıp, 23 yaşında baroya girer. Bu tarihten itibaren, 4 yıl boyunca,dönemin aynı zamanda bilgi merkezleri olan manastırlardan birinde, kendini yoğun çalışmalarına verir. Bir süre sonra rahiplikten vazgeçerek kendini ailesine adar. Çağının aile anlayışının çok ötesinde bir kavrayışa sahip olan More, kadınların da tıpkı erkekler gibi eğitilmesi ve toplumda onlarla eşdeğerde sorumluluklar alabilmesi taraftarıdır.
Hayatı boyunca yakın dostu olacak Rotterdam lı Erasmus la 1499 da tanışır. Böylelikle, savaşlara, çalışmadan yaşayan asalak aristokratlara ve idam cazasına karşı oluşu gibi hümanist kişiliğinin önemli unsurları konusunda ortak paydaya sahip bir yoldaş edinir.
Elizabeth çağındaki Sir Thomas More adlı oyundaki bir sahnede o sıralarda Londra da dillere destan olan bir öykü şöyle hicvedilir: Parası çalınanları iyice azarlayıp onlara üstlerinde fazla para taşımakla hırsızları kışkırttıklarını söylemesiyle bilinen bir yargıç vardır. Bu çeşit sözleri çok dinleyen More, meslek arkadaşına bir ders vermeyi aklına koyar: Londra nın en ünlü yankesicilerinden birini çağırıp, yargıca gizli para vermek bahanesiyle ona yaklaşıp parasını çalmasını ister. Soyulan yargıç kıyametleri koparınca More, onun başkalarına söylediklerini, harfi harfine yargıç arkadaşına tekrarlar. Gülünç duruma düşen yargıç, paraları geri vermeye razı olan usta yankesicinin suçunu bağışlamak zorunda kalır.
Thomas More ünlü yapıtı Ütopya da, Amerigo Vespucci nin seyehatindeki gözlemlerinden faydalanır. Onun ulaştığı kara parçasındaki; özel mülkün bulunmadığı, altına önem verilmeyen, her şeyin ortak paylaşıldığı ve hükümdar kavramının bilinmediği bir dünyayı tasfir ederek yüceltir. Tek farkla ki; Vespucci nin uygarlıktan yoksun yerlileri, More da uygarlık sahibi gözükür.
Kral 8. Henri nin danışmanlığına getirilen More a bir gün damadı, kralın saygısını kazandığı için çok mutlu olması gerektiğini söylemesi üzerine, More olacakları sezmişçesine: Kellem sayesinde Fransa da bir kaleyi ele geçireceğini bilse, kellemin uçacağından hiç kuşkun olmasın der. Gerçekten de, Avrupa daki bitmek bilmek bilmeyen savaşları durdurabilecek güç olarak gördüğü Katolik kilisesinin ingiltere üzerindeki yaptırım gücünü kaldıran krala karşı çıkmasını canıyla öder.
utopia adlı eserin yazarı.2 bölümden oluşan eserin birinci bölümünde ingiliz toplumunu ekonomik,toplumsal ve siyasal bakımdan eleştirir eserin 2.bölümünde ise utopia ülkesinin düzenini anlatır.mülkiyet hakkının ortadan kaldırılması gerektiğini ve bu hak var olduğu sürece adaletin sağlanamayacağını savunan düşünür ülkenin zenginliğini eşitçe,düzgün dağıtabilmenin mutluluğa giden yegane yol olduğunu söylemiştir.