türünün (bkz: 12 angry men) ile birlikte en başarılı örneklerinden biri olan. dünya tarihi ile ilgili bilinenlerin aslında nasıl başka türlü anlatılabileceğini bize gösteren filmdir.
k-pax vari bir film ama çok daha sürükleyici olduğunu düşünüyorum. adamın anlattıklarını dinledikçe dinleyesin geliyor lakin etraftaki akademisyenlerin de neden daha çok soru sormadığını anlamış değilim sonu çok abuk bitiyor.
valla aklıma gelmişti lan demiştin filmin konusu hakkında okurken.
inanılmaz derinlikle, görsel açıdan pek bir şey vermediği iddia edilse de gayet temiz kadrajları olan, muhteşem diyalogları olan, can yakan sonu olan film.
birkaç kere geniş aralıklarla izlenmesi migrene iyi geliyor diyorlar. o derece de kafa yoran film.
mükemmel diyaloglara sahip, izleyeni git gide kendine bağlayan film.
--spoiler--
-tarih boşluktan nefret eder.
-hiçbir şey sonsuza dek sürmez ama belki bazı şeyler sürer.
-bir çağın hayali bir sonrakinin gerçeği değil midir?
--spoiler--
bir film değil öncelikle burda anlaşalım. tamam oyunculuklar çok güzel, ışık çok güzel ayarlanmış fakat bir sinema filmi değil. bir tiyatro eseri olabilir. bir radyo tiyatrosu uyarlaması yapılabilir. hatta bir kitabı bile yazılabilir.
konusu itibari ile insanlığa yeni bir pencere açacak şeydir ama. daha doğrusu insalığın yüzlerce yıl önce kapattığı o pencereyi tekrar açabilecek cesaretteki insanlara hitap etmektedir.
doğru arkadaş grubu ile her sahnesi durdurulup, konu tartışılıp tekrar seyire devam edilebilir.
bir kısım arkadaş neden hz.muhammetten bahsedilmiyor diye sitem etmiş. belki bahsedildi fakat senaryodan son anda çıkartıldı. bilemeyiz. ki mutlaka bir yerlerde bir gönderme mutlaka var. hissediyorsunuz fakat o kadar da abartmayalım diyerek senaryodan çıkartılmış bence.
üzerine yazılacak o kadar çok şey var ki. ama işte "duyuyorum anlatmıyorum" demiş şair.
düşük bir bütçe ile çekilebilecek film olmuş. Sonuçta mekan tek, kişiler sınırlı. Ancak bir konu bu kadar iyi anlatılabilirdi. Filmin konusunu okuduğumda çok başka bir şey bekliyordum. Yine de beni kendine kilitledi. Filmi yarıda bırakamıyorsunuz. Size kendini izlettirebililecek bir yapıya sahip.
Bir bilimkurgu filmi. Afişinde dünya üzerinde ışıklar içinde bir adam görünce galaksiler arası yolculuk, ışınlanma, uzay gemileri falan beklediğim, izlerken şaşkınlıkla filmin sadece bir oda içerisinde toplamda 7 + 2 = 9 kişi arasındaki 90 dk lık diyalogdan ibaret olduğunu anladığım, sıkıcı bir film zannettiğim ama film bitince "acaba bir daha mı izlesem" diye düşündüren bir baş yapıt bana göre. Diyaloglar arasında flashback şeklinde anlatılan konunun gösterilmemesi filmin maliyetini düşürmüş. Ama bana göre bu çok daha iyi olmuş. Richard Schenkman'ın yönettiği 2007 yapımı Jerome Bixby'nin hikayesi üzerine kurulmuş bu filmin ana konusu diyebileceğimiz olgular o kadar fazla ki, ben aklıma gelenlerden şöyle alelade bir liste oluşturayım diyorum.
14000 yaşındaki bir adam için ölümsüzlük bir lanet mi? yoksa bir hediye mi
Eğer adam ölümsüz değilse, her şeyi çok bilmek, hazır cevap olmak 6 tane üniversite hocası olan uzman bilimadamını alt edebilmek için yeterli mi?
Din dediğimiz olgu gerçekten de düşündüğümüz gibi mi?
Dondurman Gaymak filmi 150.000 dolarlık bütçe ile çekilmişken, 200.000 dolarla bir başyapıt çıkarılabilir mi?
Filmin büyüsünü bozmadan bir de spoiler verelim de tam olsun madem...
--spoiler--
John Oldman, görevinden istifa etmiş ve taşınmak üzere olan bir profesördür ve eşyalarını arabasına yüklerken üniversiteden arkadaşları veda etmeye gelirler. adamımız john oldukça sessizdir, sanki bir derdi var gibi görünmektedir, şefkat bekler gibidir. arkadaşları sorarlar, neler oluyor, neden gidiyorsun diye. başta söylemek istemese de içinde tutamamaktadır ve der ki “14000 yıldır yaşayan bir insan olsaydı neye benzerdi?”.
bu soruyla başlayan tartışma filmi tamamı kendi alanlarında uzman diğer profesörlerin (arkeolog, biyolog, psikolog gibi) soruları ve yorumlarıyla 1 saatlik bir tarih dersine dönüştürmüşler.
--spoiler--
87 dakika boyunca bir odanın içinde geçmesine rağmen kendini izletmeyi başaran bir film başta. Çok az senarist ve yönetmen bunu becerebilir. Etkileyici bir konusu ve içine çeken diyalogları var. insan kendi kendine bir şeyleri sorgulamadan duramıyor izlerken. Zaten etkileyici gelen kısmı da bu sanırım. Bir soru soruyorlar ve geçiyorlar ama sen orada kalıp kendi kendine sorup sorup duruyorsun film boyunca, üstelik sorulara sürekli yenileri ekleniyor. Sağlam olmasa da diyalogların etkileyiciliği buradan geliyor sanırım. Din konusunda islama değinmemeleri ve filmin sonunun yeterince iyi bağlanmaması filme eksi puan getirse de özellikle de filmin konusu ve gidişatı hakkında hiç bi fikre sahip olmadan izlenince baya güzel bir film. Ama bir başyapıt mı? Sanmam.
film bu ya! harbiden film yani!! iyi film yapmak için milyon dolarlar harcamanın gereksiz olduğunu çok iyi bir şekilde anlatmıştır. süper ötesi, felsefi bir filmdir. konu, kurgu herşey dörtlük dörtlük kanımca. inancınızı, bugüne kadar doğru bildiklerinizi sorgulatır. çok etkilendim lan. özellikle o kadar bilim adamının, esas adamın verdiği cevaplar karşısındaki acizliği de görülmeye değerdi. buradan da bilimin inanç, din gibi manevi olgular karşısındaki acizliği de gözler önüne seriliyor. ayrıca vatikan'ın safsatalarına da iyi bir göndermeleri var.
en başta tek bir odada geçtiği için kenarda bıraktığım bir film, sonrasında ise cumartesi gecesinde sıkıntıdan öylesine izlenen ve otu boku sorgulamama sebebiyet veren film olmuştur.
din konusunda, insanların doğru yolu bulması için uydurulan şey benzetmesi çok etkileyici. insanlar sürekli kendilerine ve başkalarına zarar verdikleri için bilgeler tarafından ''din'' başlığı altında yönlendiriliyorlar. vay amına koyim.