yazmayayım diyorum ama dayanamıyorum.
ne eğitimi, nerede almış ve doktorasını nerede yapmış?
hatırlar mısınız?
bir gencin x'de yaptığı paylaşımla "üniversite mezunu gencimiz almanya'da kuryelik yapıyor" haberlerini-tartışmalarını...
halk ekmek büfesi açar gibi her ile her köşe başına bir üniversite açıldığında sonucun ne olacağını bekliyordunuz?
verdiğiniz mühendislik eğitimi anca o gencin almanya'ya gitmesine yarıyor ve aldığı eğitim işe yaramıyor, kuryelik yapmaya mecbur kalıyor.
büfe açar gibi üniversite açarak, peynir ekmek gibi akademik sıfat dağıtarak ne bekliyordunuz?
Moleküler biyoloji ve genetik, kimya, bilgisayar bilimleri ve fizik gibi Bazı bölümlerde doktora yapmak büyük avantaj sağlarken, tarih, uluslarası ilişkiler, felsefe ve sosyoloji gibi bölümlerde iş anlamında garanti sağlamayabilir. Ama bu alanlarda da az çalışılmış ya da ilgi çeken ve toplumsal fayda sağlayan konular üzerine yapılan tezlerin yurt içi veya yurtdışında bulunan üniversite ve enstitülerde profesyonelleşme açısından büyük faydası olur. Mesela geleneksel düşüncenin modernleşme ile karşılaşması ve ilişkisi konusu ile bağlantılı çalışmalar her zaman akademide kendine yer bulur. Tabi ki yabancı dil konusuna ayrı önem vermek gerekir.
gerçekliğine inanmadığım ve yalan olduğunu düşündüğüm haber. doktora mezunu demek 4 yıl üniversite, 2 sene master, üstüne 3 sene doktora eğitimi demektir. bu kadar eğitim alacak ve bu süre içinde tezgahtarlık yapmadan hayatını idame ettirebilecek biri mezun olunca da tezgahtarlık yapmaz.
Doktora yapmanın önemsiz olduğunu göstermez ama söz konusu kişinin naylon doktora yaptığını gösterir. Doktora yapan kırgız bir hatun tanıdım, sosyal bilimlerde yapıyordu, ampirik yaklaşım, veri analizi, spss falan bihaberdi, tezinin içeriğini öğrenince vay amk böyle de doktora tezi mi olur demiştim. Oluyormuş.
yazılım üzerine biraz tez okudum biraz dediğimde 45 den fazladır. Yüksek lisans doktora ve yukarisi tezler. Hiç öneri yok yapilan iş yok sadece kes kopyala yapiştır yapılmış hepsinde ayni cümleler sadece yerleri değişik.
valla kusura bakmayın da bu ülkenin doktorası yüksek lisansı da hatta %80 üniversitenin lisansı da çöpten başka bişey değil.
akademik kadroların %95i torpilli gerzek akademisyenlerle dolu.
yine 30 bine
iş bulduğuna dua etsin.
herkesin üniversite okumasına gerek yok.
hatta herkes üniversite okumamalı. hatta herkes lise bile okumamalı.
kimseye bi faydası olmayan zaman kaybı iş gücü kaybından başka birşey değil.
Bir sürü tanıdığım var doktora yapıp, restorant açıp esnaflık yapan.
O işte mutlu değildir, maaşını begenmemiştir, ortam sıkıcıdır, yani doğal şeyler bunlar.
Üniversiteden sınıf arkadaşım doktora yaptı şimdi malatyada çiftçilik yapıyor adam nereye başvursa torpil soruyorlar. Ben de master doktora yapacaktım hocalarıma bakıp böyle biri olmak istemiyorum dedim istediğim alana yöneldim.
Bence benden çok sana yakışır senin adını yazalım twitter'ına koy ve evleneceğim erkek bu diplomadan sahibi olmalı, yoksa zengin olmalı mı dersin sayın bipolar..
şartlar değişir ve işine döner.
yaşamak zorundaysanız, yasal ve ahlaki olmak şartıyla ortama uyum sağlamak gayet normaldir.
ayrıca şunu ekliyeyim. aldığınız hiç bir eğitim boşa gitmez.
o mağazaya bir gün bir müdür lazım olursa, patron onu mu seçer lise mezununu mu?
beyleeerr. okuyarak meslek sahibi olmak artık garanti değil ama okumak şarttır.
hayat, 3-5 gün değil. aldığınız o eğitim sizi, çozuklarınız ve tüm sülalenizi belli bir konuma yükseltecektir.
sülalesinde 3-5 doktara yapmış insanın sülalesiyle, cahil bir sülale aynı olmuyor.