bölümden bölüme değişir. makina mühendisliğinde ilk dönem tezin ile ilgili genel geçer bilgiler toplarsın sunarsın ben bunu yapıcam şunu yapıcam böyle uçucak böyle kaçıcak mk dersin. diğer dönemde ise gider kendi yaptığın modelin mevcut olanından farklarını analizlerini simülasyonlarını üretim sürecini maliyetini faydalarını zararlarını anlatırsın. sonra olayla hiç bir alakası olmayan iş bulamadığı için okulda kalmayı tercih eden asistanlardan biri de çıkar der ki
- iyi de neden bu sürtünme kat sayısını 0.45 aldın ?
-canım istedi mına koyum sanane?
biz de biliriz formüle sayıları yerleştirip deneysel sonuç koymamayı. tutarsın deneyin videolarını ve elde ettiğin sonuçları kalibrasyonlu makinalarla gösterirsin ve ondan sonra prof masaya yumruğunu basıp güzel veya bu ne lan mk der ve odadan gülerek ya da söverek çıkarsın.
Yüksek lisans veyahut doktora çalışması öncesi çalışma yapacak olan öğrencinin çalışmayı niçin ve hangi yöntemlerle vb sunduğu çalışma ön izlemesi gibi bir şeydir.
Şu anda bunu hazırlamaya kafa patlatan bir yazar olarak en büyük sıkıntıyı başlık koyma konusunda çekmekteyim.
insanı hayattan soğutan illetttir. yapacağın doktora çalışmasını neden ve nasıl yapacağını yazman, jürindeki kişileri de bu vesileyle çalışmayı yapmaya ikna etmen gerekir her ne kadar içinden sanki bayılıyorum yapmaya desen de.
başlamak bitirmenin yarısı olduğundan mütevellit sağlam yazılması gereken ama genelde sonradan değiştirilmek durumunda kalınan bir çeşit prosedür sayılan akademik kafa boşaltma kağıdı.
yurtdışındaki araştırmaya yönelik yüksek lisans (master of philosopy) ve doktora programlarına başvururken (özellikle amerikan ve ingiliz üniversitelerinde) çoğu üniversitenin istediği, miktarı genelde 1,000 kelime olmakla beraber üniversiteden üniversiteye değişen uzunluktaki belge.
yüksek lisans ya da doktora öğrencisinin, yapacağı araştırmayı niçin yapmak istediğini, nasıl yapacağını, hangi yöntemi, veri toplama araçlarını kullanacağını, elde edeceği veriyi nasıl analiz edip sonuçlar çıkaracağını ayrıntılı bir şekilde yazdığı belge. bu belge danışmanla birlikte hazırlanır ve en az üç kişiden oluşan bir jüri önünde sunulur. eksikler tespit edilir, eksiklerin giderilmesi için öneriler alınır ve gerekli değişiklikler yapılır. tez önerisi daha iyi hale gelir.