Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar. Her hücrede 23 kromozom çifti olduğundan, her hücrenin 92 telomeri vardır.
Hücrelerimiz bizi genç ve sağlıklı tutabilmek için her bölündüğünde, telomerler sürekli kısalır. Ayrıca telomer uzunluğu stres, sigara, obezite, egzersiz eksikliği, kötü beslenme alışkanlıklarının da katkısı ile daha da kısalırlar.
Embriyonun ilk başlangıçta telomer uzunluğu 15.000 BP (base pair-baz çift) olarak başlar. Anne rahminde o kadar hızlı bir hücre bölünmesi ve çoğalması yaşanır ki bebek doğduğunda telomer uzunluğu 10.000 BP’ye kadar düşmüştür. Genellikle yaşlandığımızda telomer uzunluğumuz 3.000-4.000 BP’ye kadar kısaldığında artık hücrelerimiz görev yapmayı bırakırlar. Tüm yaşamımız boyunca yaklaşık her biri 7.000 BP uzunluğunda telomerimiz vardır ve her yıl yaşam şekline bağlı olarak 50-200 BP/yıl kısalır.
DNA zincirlerinin başlangıç ve bitiş kodları... Hücre bölünmesi sırasında atılır ve geriye kalan kromozomlar eşlenir. Baştaki ve sondaki genlerde telomer olarak yeniden tayin edilir. Bu sayede her hücre bölünmesi sırasında kromozomların kısalması gibi bir olay meydana gelir. Yaş ilerledikçe gelişimin durması ve bir saatten sonrada vücudun geriye doğru sayması bundandır...
Ayrıca yapılan araştırmalara göre; aktif ve hareketli bir yaşam sürenlerde bu kısalmalar, hareketsiz bir yaşam sürenlerdekine göre daha az olmaktadır. Buda "işleyen demir pas tutmaz" atasözümüzün bilimadamlarınca yapılmış ispatıdır
Uzunluğu ömürle doğru orantılı olan DNA zincirlerinin sonundaki nükleotit dizisi. Deniz analarında telomer sentezleyen telomeraz enzimi bulunduğundan normal şartlarda ölümsüzdürler. Bu enzimi sentezleyen genin biz insanlara aktarılması felakete de yol açabilir tabii ama denemeye değmez mi?
kromozomların uç kısmıdır. ömrü kontrol eden telomerler üzerinde çalışan telomeraz genidir.
kardiyoloji stajında hoca sormuştu, yaşlanma ile ilgili geni söyleyeni stajdan kefilsiz koşulsuz sınavsız geçireceğim. arkalardan haykırdım telomeraz! telomeraz! diye. herif kimseden cevap beklemiyordu ki kızardı. sonra da ben o cevabı istemedim benim istediğim lamin a geni diye yan çizmişti. e yavşak bu da aynı işi görüyor işte. niye yan çiziyosun ibne.
fiziksel yaşlanma olayı bununla çok çok alakalıymış. 32 yaşımda aydınlandım. geç oldu ama iyi oldu. türkiye'de bunu bilmeyen milyonlar varken aydınlatıcı bir bilgi oldu.