laik devletlerin dini olmaz düşüncesinde saçmalamaktır. Lakin yine saçma bir şekilde nüfus cüzdanlarında insanların dinlerinin yazılması garabettir. nereden bakarsanız bakın tam bir tutarlılık yoktur. iş anayasaya gelince laik bir yönetim, ama uygulamaya gelince cortlayan bir gidişat. her boku kitabına uyduruyorlar ya hayret .mına koyayım.
çelişik önerme. soyutlarda din olmaz ve olursa da somutlaşamadığı için çok fena halde kaosa sürüklenir kavramlar...
"devlet diye bir insan yok" demiş çetin altan baba! ne de doğru söylemiş...
din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinde islâm'ın anlatıldığı, ilâhiyat fakültelerinde sünnî islâm ağırlıklı programların sürdürüldüğü ve diyanet işleri başkanlığı gibi bir kurumun olduğu ve kurumun sünnî islâm'ı devamlı olarak toplumun üzerine boca ettiği dikkate alındığında doğru bir tespittir.
zamanında "kendi hükümetleri" olarak görmedikleri iktidarlarca islâm'ı güdümlemek için kullanılan diyanet işlerinin akp'nin iktidara gelmesinden sonra badem gözlü olması sonucu en ateşli muhaliflerini kaybetmesiyle gücünün iyice artarak toplum nezdinde de ciddi anlamda kabul görmesi sonrası çoktan gerçekleşmiş bir vaziyet-i pek alâdır.
dünyada hristiyanların sayısı ezici çoğunluk ile fazladır. o zaman tüm dünyanın dini hristiyanlıktır. bu mudur? çoğunluğa bakıyor yani her şey. ilginç.
laik devlet yapısına uygun olmayan durum. bir insanın dini olabilir ama devletin dini olmaz eğer devlet dini esaslara göre yönetilirse o zaman o devlette adalet olmaz. geçmişte yaşanan örnekleri günümüze uyarlamak mümkün değil zaman değişti çağa uygun hareket etmek lazım. laiklik dinsizlik değil devletin her dine eşit mesafede kalmasıdır böylece her insanın devlete olan güveni artar ve eşit şartlarda yaşayabilirler. günmüzde türkiye'de laiklik sadece terim olarak var diğer her gün din devleti olmaya doğru gidiyoruz.
sazan avlamakta birebir olan bir ifadedir. olay şudur; 1928 anayasasına kadar yürürlükte olan bir madde başlık olarak herhangi bir sözlüğe yazılır. başlıktan sonraki ilk entryi ve ondan sonrakileri külliyen okumayacak ve başlık güdümlü bir yazı yazacak olan sazan yazarların katılımıyla olay şekillenir.
turkiye cumhuriyeti vatandaslarinin cogunlugunun dini islamdir, islam disindaki dinlere ve inanclara mensup kisiler ve tanriya yada dine inanmayan kisiler de turkiye cumhuriyeti'nin vatandaslaridirlar.
laiklik nasıl devleti ilgilendiriyorsa, bu da bireyi ilgilendiren bir durumdur. devlet birey değildir. sandalyenin, masanın, tuvaletin dini olmayacağı gibi, devletinde dini olmaz. çağdaş toplumlarda olmaz. bunu anayasadan çıkararak devleti dinsizleştirip faşizm yapıyorsunuz diyenler ise bunu diyenlerden daha fazla faşistlerdir. çünkü bir devletin anayasasına bir dini yerleştirmek onu diğer dinlerden ön plana çıkarmak ve diğerlerini aşağılamak anlamındadır.
kimlik kartında yazan dini islam kısmıyla, tc'nin dini islam ifadesinin ayrımını yapamayanlar için sorun teşkil edecek ifadedir.kimlik kartında yazan ifade kişilerin diniyle alakalıdır, ülkenin dinini ifade etmez.
dini islamdır ifadesi yazsa ne olurki zaten?sanki orda islam yazınca herkes gerçek bir müslüman gibi mi hayatını yaşıyor?
zaten islamla alakası sadece kimlik kartındaki haneden ibaret olan vatandaş kafasına göre hayatını yaşayıp gidiyor.
türkiye'de müslüman insan sayısı çok, belki tam anlamıyla müslüman, belki degil ama bu ülkenin dini islamdır ifadesi için yeterli degil...madem devlet laik olsun herkesin dinine eşit mesafede yaklaşsın isteniliyor o zaman önce devletin herhangi bir vatandaşı olarak önce siz insanlara saygı duyup inançlarını diledikleri gibi yaşamayı kabullenin daha sonra devlet hakkında ahkam kesmeye başlayın!öyle işinize geldiği noktada devlet şöyle olsun böyle olsun demek yetmiyor...madem tarafsızlık istiyorsunuz önce, tarafsız olmayı siz becerin, insanlara din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmamayı siz ögrenin bundan emin oldugunuz zaman da devlete önerilerde bulunun!
zamanın şartları göz önüne alınırsa anayasada olması gereken bir maddeydi. cumhuriyet yeni kurulmuştu ve bir şekilde halkın desteğini alması gerekiyordu, tabi osmalı devleti'nin dine dayalı bir yapısı olmasına alışan insanlara bir anda "türkiye cumhuriyeti her dine eşit mesafededir" demek ters tepkiye neden olabilirdi. ayrıca; meclis-i mebusan'da hacı-hoca takımı fazlalığı oluşturmaktaydı ki; onları muhalif konumuna sürüklemek, reformların yavaşlaması anlamına gelirdi.
sonra ne oldu; laiklik ilkesi çerçevesinde; kaldırıldı bu yasa. tabi kaldırılana kadar elverişli bir zemin oluşturuldu. meclis üyeleri cami hocalarından arındırıldı, ilkeleri kavramış insanlar geçti bunların yerine ve ayrımcılık gibi görünen bu yasa değişti.
burda önemli nokta; şu anda nüfus cüzdanında bulunan din hanesinin devletin dinini simgelemiyor olmasıdır. orası sadece; nüfus sayımlarında türkiye'de yaşayan insanların dini inançlarını da istatistiki olarak belirlemektir. orda yazanı değiştirme hakkı yine kişinin kendi iradesine kalmıştır, zorla müslüman yazacaksın diye bir kaide yoktur.
atatürk ün hilafet yanlısı dincileri kurtuluş savaşına çekmek ve sağlam devlet yapısının oluşturulmaya çalışıldığı cumhuriyetin ilk yıllarında dinci isyanları önlemek için bizzat anayasaya koydurttuğu maddedir. dinci isyanları bastıracak sağlam askeri güç oluşturulunca devletin dini islamdır ibaresi kaldırılmş, 1937 de ise türkiye cumhuriyeti laik bir devlettir ibaresi anayasaya girmiştir.
yasadan cıkarılmasına ragmen uygulaması devam eden bir sey.
islamic country işte. boyle bir seylerdi.
sıkıysa din kulturu ve ahlak bilgisi hocasının ezberlettigi duayı yazamayın sınavda. hem eksi not hem azar. bu uygulamanın degistigine dair haberler vardı ya neyse.