tbmm ye karsi yapilan ayaklanmalar

entry2 galeri0
    2.
  1. 3- hilafet ordusu ( (bkz: kuvayi inzibatiye))
    istanbul yönüne geçiş sağlayan geyve ve çevresinde, oldukça iyi donanmış (bkz: kuvayi milliye)birlikleri vardı. bu birliklerin komutanı mustafa kemal paşa nın okul arkadaşı (bkz: ali fuat paşa)(cebesoy) idi. geyve ve çevresinin ingilizlerce tutulması, izmit ve doğusunu güvenlik altına alabilirdi. burada millî kuvvetlerin bulunması, ingilizlerin işine gelmiyordu. çünkü onlar açısından, istanbul boğazı tehlikeye düşüyordu. bu yüzden ingilizler, istanbul hükümetine bir ordu kurdurdular. bu ordu, sözüm ona halifenin ordusuydu. her yanda düzeni ve güvenliği sağlayacaktı. bu nedenle bir adı da (bkz: kuvayi inzibatiye)(düzen sağlayıcı kuvvetler) olmuştur. (bkz: osmanlı sarayı) na bağlı ünlü paşalar, bu orduya komuta ediyorlardı. bu kuvvetlerin sayısı ve donanımı, kuvayi milliye birliklerinden daha üstündü.
    18 nisan - 25 haziran 1920 tarihleri arasında (bkz: kuvayi inzibatiye), geyve ye saldırdı ve çevre halkını da ayaklandırmaya çalıştı. ama (bkz: ali fuat paşa), büyük bir özveride bulunan (bkz: kuvayi milliye)birliklerine ustaca komuta etti. ayrıca, kendilerinin aldatıldıklarını anlayan bazı kuvayi inzibatiye erleri, karşılarındakileri görünce bunlar bize düşman değil, bize ateş buyruğu veren kim ise biz onu öldürelim diyerek ali fuat paşa birliklerine katıldılar. böylece, (bkz: kuvayi inzibatiye)ayaklanması sona erdi.
    0 ...
  2. 1.
  3. a- doğrudan doğruya (bkz: istanbul hükümeti)nce yürütülen ayaklanmalar:

    1- 1. anzavur ayaklanması (1 ekim-25 kasım 1919)
    (bkz: sivas kongresi)ile sağlamlaşan milli cemiyet anlayışı ve temsil heyetinin başına (bkz: mustafa kemal paşa)nın geçmesi, (bkz: istanbul hükümeti)ve ingilizlerin, (bkz: milli mücadele)ye duydukları öfkeyi iyice alevlendirir ve karşı faaliyetlerini arttırmaya başlarlar.. (bkz: istanbul hükümeti)ve ingilizlerin bu gayesi ile (bkz: ahmet anzavur)biga da harekete geçirilir.. anzavur, 12 kasımda susurluk a gelir ve yunanlılarla savaşmak üzere kışladaki silah ve cephanelere el koyar.. bu gelişme üzerine 61. tümen komutanı albay kazım bey, demirkapı sırtlarında anzavur kuvvetleriyle çarpışır ve yenilgiye uğratır.. 15 kasımda bölgeyi anzavurdan tamamen temizlemek için (bkz: çerkez ethem)görevlendirilir ve 25 kasıma kadar anzavura karşı mücadele eder.

    2- 2. anzavur ayaklanması (16 şubat-16nisan 1920)
    (bkz: milli mücadele) ye karşı ihanet odaklarının faaliyetleri l920 yılında da devam etti. özellikle (bkz: osmanlı mebusan meclisi)nde alınan " (bkz: misak-i milli)" kararları, ingilizler basta olmak üzere (bkz: itilaf devletleri)ni harekete geçirdi ve istanbul işgal edildi, meclis dağıtıldı. milletvekillerinin bir kısmı tutuklanarak malta adasına sürgün edildi, bir kısmı da ankara ya geldi. mustafa kemal paşa nın (bkz: temsil heyeti)başkanı olarak milli mücadele nin yürütülmesindeki kararlı tutumu millî hareket aleyhine olanları harekete geçirdi ve isyanlar tekrar başlatılarak hem kardeş kardeşe düşürüldü; hem de millî kuvvetlerin teşkilatlanması önlenmek istendi. bu amaçla (bkz: ahmet anzavur)tekrar harekete geçirildi. anzavur, çerkez köylerini dolaşarak halkı isyana çağırdı. bu propagandaların sonunda pomakların başına geçen gavur imam; çerkezlerin başına geçen (bkz: şah ismail)topladıkları silahlı, baltalı, bıçaklı 1200 kadar kişiyle 16 Şubat 1920de biga ya saldırdılar. kışlayı basan asilere karşı fazla direnemeyen pomak asıllı askerleri dağılınca biga kolayca isyancıların eline geçti. biga daki olayları duyan anzavur 17 Şubat 1920de buraya gelerek isyanın başına geçti. asiler milli mücadeleye destek veren hamdi beyin yakın arkadaşı ve destekleyicisi kani beyi, yüzbaşı ismail hakki beyi ve üsteğmen rıza bey ile üç eri şehit ettiler. kaymakam hamdi bey yenice deki cephaneliğin isyancıların eline geçmesini önlemek için yenice köyüne hareket etti. eminoba köyüne geldiğinde köylülerce tanınan hamdi bey, biga ya götürülürken yolda öldürüldü. hamdi Bey ile öldürülen diğer vatanseverlerin cesetlerini belediye binasının bahçesine attılar ve buraya gelen ingiliz subaylarına gösterdiler. yaptıkları ihanetin karşılığını almak için (bkz: şah ismail), ingiliz subaylarıyla birlikte ingiliz gemisine gider ve 5000 ingiliz altını ile geri gelir. isyanın bastırılması için balıkesir de bulunan 61. tümen komutanı albay kazım bey, (bkz: müdafaa-i hukuk cemiyeti)ile birlikte topladığı gönüllüleri ve demirci efe kuvvetleri (bkz: çerkez ethem)emrine verildi. ethem bey isyanı bastırmakla görevlendirildi. susurluk-gönen hattında yahyaköy mevkiinde yapılan çarpışmalarda anzavur yenilerek karacabey e, oradan da ingilizlere sığındı ve istanbul a kaçtı (19 Nisan 1920).
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük