bugün

http://www.haberturk.com/...-flas-aciklamalar-1813785

akp kocaeli gençlik kolları il kongresi öncesinde konuşan cumhurbaşkanı ve akp genel başkanı recep tayyip erdoğan, chp lideri kemal kılıçdaroğlu’ na seslendi:

şimdi kılıçdaroğlu’ na sorarsan lozan’ da kazandığımızı söyler. ondan sonra da adaların faturasını ak parti’ ye kesmeye kalkar. adaları siz verdiniz, siz. sizin partinizin başında olanlar verdi ve şimdi tarihi dosyaları hazırlatıyorum ve o tarihi dosyaları, lozan da dahil olmak üzere bunların önüne de milletime de bunları o belgelerle anlatacağız.
bilmeden, öğrenmeden, tek satır okumadan ve meselelerin aslına vakıf olmadan kahvehane muhabbeti misali kulaktan kulağa nakledilenlere dayanarak fikir yürütüp yorum yapmak ve ahkam kesmek aslında kolay ve kar getirici bir iştir. millet zaten yazılı bilgiye değil kulaktan dolma ifadelere önem verdiği ve dedikoduyu da ciddi malümat zannettiği için böyle palavraları ortaya atanlar bir kesimin gözünde “üstad” ve “alim'' oluverirler!

12 adayı lozan’ da verdiğimiz söylenir. doğrudur, lozan’ da verdik ama 24 temmuz 1923’teki lozan anlaşması ile değil, italya ile 1912’ de imzalamak zorunda kaldığımız ilk lozan anlaşması ile. lozan’ın sahil semti ouchy’ de, 15 ekim 1912’ de imzaladığımız bu metin tarihlerimizde “uşi anlaşması” diye geçer ise de resmi adı “lozan anlaşması” dır, hatta 1930’ lu senelere kadar “ birinci lozan” denmiştir.

uşi antlaşması’ nın sonuçları nelerdir?

uşi antlaşması’ nın sonuçlarından biri olarak italya, osmanlı’ ya ait rodos ve on iki ada’ yı geçici olarak elinde tutacak ve balkan savaşları sonrası iade edecekti. ancak savaş şartları ve çıkarlar sebebiyle on iki ada sorunu osmanlı devleti’ nin aleyhine sonuçlandı. günümüzde hala tartışılan bu sorun nasıl çıktı ve neden osmanlı aleyhine sonuçlandı?

osmanlı’ nın on iki ada’ yı uşi antlaşması ile kaybettiği bilinir; ancak detaylarda farklı durumlar var. uşi antlaşması gereği osmanlı, günümüzde libya toprakları olan trablusgarp ve bingazi’ den askeri varlığını çektiğinde on iki ada’ nın italya tarafından iade edilmesine karar verildi. ancak italya antlaşmaya uymayarak on iki ada’ yı işgalci olarak elinde tutmaya devam etti. osmanlı donanmasının güçsüz durumu da adaları geri almak için müdahale imkanı vermedi. italya’ nın işgalci tutumu sebebiyle bu adalar osmanlı’ nın elinden alındı.
istediğimiz kadar anlatmaya uğraşalım. Arkasındaki izansız itaatkar sorgulamaz grup tek kelimesini bile anlamayacaktır.
Tarihi bi siz biliyorsunuz amk.
Neyi bilir ki ihale işlerinden başka.
Hatta italya 2.Dünya savaşını kaybedince adaları yunanistana devretmiştir. Çoğumuz adaları yunanistana Türkiye verdi diye biliriz. işin aslı öyle değil. Kuranın ilk ayetinde oku yazar. Okumak iyidir.
imam hatip lisesi mezunu bir imam ne kadar tarih biliyorsa, o kadar bilir, fazlası yoktur.

neden şaşırdınız ki?
Şimdi bizim gözümüze 12 ada çok geliyor. Halbuki osmanlının son döneminde kaybedilen topraklara baktığımız zaman devede kulak bile değildir. Üstelik o hengameli ve netameli günlerde ülke ve millet olarak uğraşmamız gereken o kadar çok dert vardı ki. Adalara sıra gelmedi. Oldu bittiye geldi mesele. Çünkü daha önemli sorunlar vardı. O yüzden bugünkü şartlara göre düşünüp birbirimizi suçlamanın bir manası yok.