diğer bir adı şeker patatesi 'dir. amerika'da çok sık tüketilir ve anavatanı da orasıdır zaten. türkiye'de ilk defa kütahya'nın simav ilçesinde ekilmeye başlanmıştır.(2005)
boyu uzun ve rengi kırmızı olduğu için havucu andırır ama alakası yok tabiki.
yerli patatese göre verimi iki kat daha yüksektir ve tam bir c vitamini deposudur. bu yüzden çocuklara yedirilmesinde büyük fayda vardır. üstelik pişirilmeden taze olarak tüketilebilir ve salatalarda da kullanılabiliyor. adı üstünde şeker gibi bir besindir.
Tatlı patates, gerçek patates renginde ya da biraz koyusudur. Yaklaşık 40 yıldır ben bildiğime, bana da babamlar öğrettiğine göre, Simav'da 2005'de ekilen bir başka üründür. Simav'daki pişirmeden de yenebildiğine göre, patates olma ihtimali yok. nişasta ancak pişirilince yenebilen formu yakalar. Çukurova'da bolca bulunur.
antalyada sor sor bulama üzerine bir de garip garip bakışlar atıyorlar sorduklarım.iskenderunda büyüdüğüm için küçüklükten beri tüketirim. türkiyede her yerde vardır diye biliyordum. yok arkadaş hatay dışında zor bulursunuz bunu.biz vgciler çok severiz talı patetesi.
haşlama, fırın ya da közleme şeklinde tüketilen bir yeraltı bitkisi.
kışın sobanın üzerine bir tencere su ile konur bu, haşlandıkça kokusu sarar odayı, sonra büyük bir kaba dökülür ölümüne tüketilir. aralarda bazıları daha tatsızdır ve her seferinde;
bu tatlı
hı ı bunun hiç tadı yok
bu ot gibi çıktı
abavv bu bal gibi
diyaloğu yeme faslı bitene kadar odada yankılanır.
Tatlıdan pasta ve keklere, çorbalardan kumpir, püre ve creme brulee'ye kadar her türlü tüketilebilen, dahası yaprakları dahi yiyecek olarak tüketilebilen kabuk altında havuca benzeyen bitki.
Amerika ve Afrika mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çok severim eski sevgilim envai çeşidini yapardı ayrildik hala ara ara yapar getirir yada çağırır. Boyle muhteşem bir yiyecek insana yaşadığını hissettiriyor.
ben bu yemekten bildiğin etli patates yapıyorum, aşırı da iyi oluyor.
Yalnız normal patatese göre çok hızlı piştiğinden etleri yarım kuşbaşı gibi doğramak lazım ki, o sürede tam pişsin.
tarif klasik bir tencere yemeğiyle aynı aslında. soğan sıvı yağda saydamlaşana kadar kavrulur, et girer az da öyle kavrulur, patatesler de girince 2 dakika çevrilir, sonra tüm karışımın üstüne 1 parmak geçecek kadar su eklenir.
Tam kaynadığında kapağı kapatılır, kısık ateşte 20-25 dk pişer.