tasavvuf

    215.
  1. Bir felsefedir, maneviyatla harmanlanmış erdemli yaşam biçimidir.

    Hoşgörüdür, empatidir, sevgidir, saygıdır.

    Temel düşüncesi erdemler ve erdemli bir yaşam sürmenin gerekliliği ve huzurudur.

    Barıştır tasavvuf. Tüm evrenle, her ırkla, her dinle.

    Yaradan' ın ve o' nun güzelliklerinden feyz alıp, dünyevi zevkleri, hırsları, tutkuları törpülemeyi öğretendir.
    Nefsi, terbiye etme òğesi taşır.

    Cahilin, cühelânın, din simsarlarının sevmediğidir.
    Anlamadığıdır.
    15 ...
  2. 3.
  3. Prof. Dr. Mahmud Esad CoşanRh.A tasavvuf'u şöyle açıklıyor;

    ''Tasavvuf denilen güzel ahlâk yolunun, cennet yolunun, evliyalık yolunun çeşitli tariflerini yapmış evliyaullah, büyük alimler, büyük mutasavvıflar. Bunları kitaplarının başında toplamışlar. Tasavvuf hakkında bilgi veren bir kitabı aldığınızda mutlaka bilin ki, başında birinci bölümü "Tasavvuf nedir? Tasavvufun tarifi..." gibi bir şeyle başlar. Tasavvufun çeşitli tarifleri var. Bu, Mevlâna'nın yolu... Bu, Yunus'un yolu... Bu, mübareklerin hali... Tarihteki herkesin kalbini kazanmış insanlar bu yolda gitmişler. Nedir bu tasavvuf yolu?.. Büyüklerden bir tanesi şöyle tarif etmiş:

    Tasavvuf yâr olup, bâr olmamaktır;
    Gül-i gülzâr olup, hâr olmamaktır.

    Bakın ne kadar güzel, hem şiir, hem de ne kadar fedakârlık ifade ediyor, ne kadar diğerbînlik ifade ediyor. Ne kadar aktif bir duygu... "Tasavvuf yâr olup, bâr olmamaktır;" Tasavvufta dostluk var, dost olmak var, sevmek var, arkadaş olmak var, komşu olmak var, yâr olmak var; ama bâr olmak yok!

    Bâr ne demek?.. Farsça'da yük demek. Meselâ bâr-ı girân diyoruz, eski şiirlerde geçer. Bâr-ı girân, ağır yük demek. Yâr olmak var, bâr olmak yok. Yâni bir insan mutasavvıfsa, dervişse, tasavvuf ahlâkını kazanmışsa, tasavvuf terbiyesini almışsa, yük olmayacak... Başkasının sırtından geçirmeye kalkışmayacak, başkasını sömürmeyecek. Başkasının menfaatini sömürmeye kalkmayacak. Parazit olmayacak, asalak olmayacak, yük olmayacak. Aksine başkasına fayda verecek.

    Nerden çıkmış tasavvuftaki bu anlayış?.. Bu tasavvuf da nerden çıkmış. Bazıları diyor ki:

    --Peygamber Efendimiz zamanında tasavvuf var mıydı?

    Vardı tabii!.. Bakın bu hadis-i şerif mutasavvıfların kaynağı. Mutasavvıflar onun için yâr olup, bâr olmamayı düşünmüşler. "Sizden biriniz, bir müslüman kardeşine faydalı olmağa güç yetirebiliyorsa faydalı olsun." işte, faydalı olmayı tavsiye ediyor Peygamber Efendimiz. Demek ki hadis-i şerifte tasavvuf var, Kur'an-ı Kerim'de tasavvuf var, islâm'da tasavvuf var ki, bu hadis-i şerifin uygulaması mutasavvıfta, "Yâr olup, bâr olmamak" diye tezâhür etmiş.''
    15 ...
  4. 1.
  5. var oluşu ve yaratılışı varlık bilimiyle açıklayan, iyi niyet, hoşgörü, bencillikten arındırılmış bir felsefe ve fikir akımı. en önemli temsilcileri;
    mevlana,
    hacı bektaşi veli
    yunus emre dir
    14 ...
  6. 9.
  7. 232.
  8. islam'a inanmayanların yahut hiçbir dine inanmayanların kişisel gelişim adını verdiği, bana göre kişisel gelişimin kralı olgu.
    9 ...
  9. 12.
  10. 213.
  11. Bir kişi ile islam hakkında fikir yürütmemiş insanların tasavvufa laf atması sinirimi bozuyor.

    Tasavvuf mevlanadır yunus Emredir.
    Çölde italyanlara yıllarca kan kusturan Ömer muhtardır. Tasavvufsuz islam düşüncesi işıd zihniyetidir.

    Tasavvufu beğenmeyenler islamı daha iyi yaşadıklarını göstermeli.
    Çamur at izi kalsın mantığı kimseye bir şey kazandırmaz. Bin yıllık geçmişi olan kurumu kötülemek yeni yetmelerin işi değil.
    9 ...
  12. 202.
  13. seriatten hakikate yapilan seyahattir. varmak arzu edilendir. pek cok dusunur dort basliga ayirir tasavvufu.

    1) allah'i bilmek
    2) allah'in isimlerini, sifatlarini ve islerini bilmek.
    3) nefsi ve kotuluklerini idrak etmek.
    4) dunya duzenlerini ve vesveselerini anlayip, bunlara sirt cevirmek.
    7 ...
  14. 36.
  15. tasavvuf; allah ın varlığını bilme, kainatı ve var oluş sebebini anlama, insanı mükemmel bir varlık haline getirebilme anlayışıdır. vahdet - i vücut inancına dayanır. vahdet - i vücut, tek varlık demektir. tasavvufa göre iki türlü varlık vardır: asıl varlık, gölge varlık. asıl varlık allah tır. o ölümsüzdür. onun dışındaki her şey sonradan yaratılmıştır ve ölümlüdür. bu yüzden mutasavvıflar, gölge varlık olan dünyaya değer vermezler.
    tasavvuf, islamiyetin temel kurallarına dayanarak nefsi yani öz benliği arıtma, ahlakı güzelleştirerek dini yaşama ve allah a ulaşma bilimidir. evrenin oluşumunu, tanrı nın niteliğini vahdet - i vücut yani varlık birliği anlayışı ile açıklayan dini ve felsefi bir akımdır.
    tasavvuf, zamanla ekolleşmiş ve kurumlaşmıştır. kendilerine insan - ı kamil denilen mürşidler, okul açarak halkı eğitmeyi amaçlamışlardır.
    tasavvuf okullarına tekke veya dergah denir. o dönemde bugünkü örgün eğitimin karşılığı olarak medreseler de vardır. medreselerde ise; tıp, astronomi, fen ve din ilimleri birlikte öğretilir.
    tasavvufta önemli olan ilahi aşktır. aşk, bütün güzelliklerin kaynağıdır ve insanı allah a götüren en kısa yoldur. tasavvuf okulunda korku değil, sevgi esastır. dergaha devam eden öğrencilere derviş veya mürit denir.
    islam ın temel prensiplerine dayanan tasavvuf; kalbi allah sevgisi ile doldurarak nefsi arıtmayı, ahlakı güzelleştirmeyi ve insanı allahın sevdiği kâmil insan haline getirmeyi amaçlar.
    tasavvufa göre evrenin varlık nedeni, allah ın iradesidir. allah, kendi güzelliğinden, kudretinden bir iz göstermek istediği için evreni yaratmıştır. bu tecelli dir.
    6 ...
  16. 203.
  17. --spoiler--
    tasavvuf, vakit içinde o vakte en uygun şey ile meşgul olmaktır.
    --spoiler--

    bir üstadın konu ile ilgili getirdiği kapsayıcı bir tanımlama.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük