tarihte hiç kadın filozofa rastlanmaması

entry60 galeri0
    1.
  1. nedir filozof?? manaya dökersek bilgiyi seven demektir..dünyanın kuruluşundan bu yana farklı görüşleriyle insanlığa yön vermişler ama doğru ama yanlış..

    peki kadınlar düşünmüyorlar mı ya da bilgiyi mi sevmiyorlar tabiki her ikiside değil ama bu ironik durumu açıklamak oldukça zordur..
    2 ...
  2. 2.
  3. rastlanamaması o dönemin koşullarına göre normal olan durumdur. çünkü o dönemlerde kadınlara bir nevi çoocuk doğurma makinesi muamelesi yapılmaktaydı. çocuk zıçmaktan düşünmeye fırsat bulamayan kadınlardan tabi ki filozof çıkamayacaktı normal karşılanmalı. günümüzde durum tersine de dönse hala kadın filozof yada bilim kadını diyelim pek gözükmemektedir. eski çağların laneti mi kovalamaktamıdır ne dir bu kadınları anlıyamamaktayımdır.

    (bkz: alev alatlı)
    (bkz: marie curie)
    2 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. tarihte hiç bayan peygamber olmamasıyla alakalı bir durum gibi hissedilir.
    3 ...
  7. 5.
  8. kadin tabiatiyle ilgilidir. eski donemlerde kadini insandan saymayan toplumlar oldugu gibi, ana erkil toplumlar da vardir; ama yine de bu durumu degistirmemektedir.
    halbuki, tarih boyunca ve gunumuzde bircok kadin edebiyatci ve saire rastlamaktayiz. islam tarihi boyunca bircok kadin seyh de vardir.
    meslek ve mesrep farkidir efendim. hakikate ulasmanin yolu filozof olmak degildir zaten. evet kadindan filozof olmaz, ama seyh oluyor. bizim de seyhe ihtiyacimiz var zaten.
    1 ...
  9. 6.
  10. geçen 3 aylık süre zarfında bir kaç tane önemli kadın filozof olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım..ancak 1/(yüksek bir rakam)=0 a yakın bir değer olmasından dolayı geçerliliğini koruyabilen görüş...
    0 ...
  11. 7.
  12. tarihte hiç kadın felsefeciye rastlanmaması bir zamanlar kadınlara doğurganlık görevinden fazlasının biçilmemesiydi.aslında bırakılsalar,piyano,el-işi,yemek yapımı gibi dersleri vermeyi ve yaşları geldiğinde evlendirilmeyi bir bıraksalar onların arasından da nice nice bilim kadınları,matematikçiler,filozoflar,fizikçiler vs.çıkardı.bu konuda o dönemlerdeki kadınları anlamak için en iyi kaynak hiç şüphesiz virginia wooolf'un "kendine ait bir oda" kitabıdır ve kendini erkeklerin arasından sıyırıp,başını çuvaldan çıkartan bir kadın vardır ki o da;marie curie'dir.kendisi ismini duyurmuş ve oscar almış ilk bilim kadınıdır.
    2 ...
  13. 8.
  14. belki kocaları o kadınlardan 3 öğün yemek 24 saat temizlik çamaşır bulaşık yapmalarını istemese ve toplum da onlara bunu dayatmasa rastlanabilecek kadınlardır
    ve evet farkındayım:
    (bkz: cümlenin ipinin ucunun kaçması)*
    1 ...
  15. 9.
  16. tarihte hiç bilim kadını bulunmamasıyla aynı nedenlere sahip durum.
    0 ...
  17. 10.
  18. kadinlarin catismalarini kendi iclerinde yasadiginin en bariz kanitidir. zaten zihinlerinde kopan o firtinalari disariya yansitsalardi kendilerinden bahsetmeyen guncelerin alayini bastan yazarlardi. lakin kanimca sonlarini hep dallamanin birine asik olarak hazirladilar. beslediler, buyuttuler ve unutuldular.
    (bkz: her basarili erkegin arkasinda bir kadin vardir)
    2 ...
  19. 11.
  20. vardır efendim ...kadın filozof ve bilim adamı ,her ikisi de mevcuttur,yeter ki aramaya inanılsın
    0 ...
  21. 12.
  22. efendim pek mühim filozoflardan biri zamanında şöyle bir betimlemede bulunmuştur,

    "karınız güzel olursa mutlu, çirkin olursa filozof olursunuz."
    2 ...
  23. 13.
  24. lam'ına cim'ine bakmam hayatı yaşarım anlayışının sonucudur.

    bayan bünyeler hayata daha acık ve gercekcidirler.
    0 ...
  25. 14.
  26. 15.
  27. 16.
  28. bu durumu sokrates bundan binlerce yıl önce açıklamıştır.karınız iyiyse mutlu kötüyse filozof olursunuz.
    1 ...
  29. 17.
  30. tarih nedir ki üzerinde anlaştığımız yalanlar.... yalanlarla egemen bir tarih yazımının altında baskılanan sınıflar, ırklar, tenler olsa da bu kurban etme kulturu kadınları da kendi yalanlarına kurban etmiştir.
    kadın filozof olmadı yada yoktu diyen zihniyet bir zahmet biraz araştırma yaparsa ''kadın tanrıların'' olduğunu da öğrenirler... bugun filozof denilince birilerin daragacında sadece sokratesin ismi geliyorsa da onun hocalarının arasında kadınların bulunduğu platon ile diyaloglarında rastlanılmaktadır. diğer bir antik çağ düşünürü pyhtogoras'un kurduğu okulda eşi ile beraber olduğu bilinmektedir. eşinin ölümünün ardından okulun yeni yöneticisi kadın filozof theano olmaktadır. pyhtogoras kızları myia ve arignote de birer filozoftu.
    diğer yandan antik yunanda marit rullmanın aktardığı gibi kadınlara ait felsefe okullarının bulunduğu ve bunlarda kadın filozofların dersler verdiği bilinmektedir. aydınlanma felsefesini yeniden inşa eden kişi ise yine bir kadın filazof ''aspasia''dır. antik çağdan bugune kadar bize uzanabilmiş 120 ye kadın filozoflardan bazıları şunlardır hipporchia, arete, themista, iskenderiyeli hypatia, leontion, lais 'tir. ozellikle ataerkil yaşam formasyonunun baskınlığından sonra kadınların toplumsal alanda gittikçe geri plana atılmasının kadın filozofların yetişmesinde en önemli engel olduğu apacık bir gerceklik olarak kabul beklemektedir. rönenasın inşası sürecinde ortaya çıkan cadı avlarında bir milyonu aşkın kadının yakılarak imha edilmesi yine bu sureci duraganlığa ceviren önemli etkenlerden birisidir. ortacağın arkasından gelen rönensans ise kadın özgürlükleri karşısında ortacağın ketumluğunu koruyan bir tavır takındı. görece ozgur bir atmosferde kadınlar olympe de gauges'in kadın ve yurttaş bildirisinde ele aldığı gibi ''idam sehbasına çıkma hakkının bulunmasına ragmen, bir konuşma kürsüsüne çıkma hakkı tanınmıyordu. '' yine de bu dönemde mary astell, damaris cudworth gibi kadın filozoflara rastlanılabilir.
    kapitalist uretim surecinin ortaya çıkması ve toplumsal iş dağılımında kadın emegine ihtiyac duyulması ile beraber kadınların üretim sürecine katılması ilk olarak sanayii alanında olsa da , gittikçe erkek anlayışından bağımsızlaşarak kendi gelişim momentlerini kurabilecek zemine sahip oldular. ayn rand'ı görece özgür düşünce evreninin ilk kadın filozofu olarak değerlendirebiliriz. bunun yanında ilk ağıza gelebilecek kadın düşünürler olarak simone de beauvoir, anna wheeler, julia kristeva, josephine donovan, sarah kofman, susan sontag, mary daly , helene cixous, olarak sırayalabiliriz.
    vesselam liste uzar gider, kadın özgurleşmesi erkek egemenliğinden bağımsızlaştıkca ''özgur düşüncede'' kadın gucunun daha da baskın çıkacağına ben eminim...
    12 ...
  31. 18.
  32. 19.
  33. ben bilmem beyim bilir kadınları olma ihtimali yüksek kadınlardır.
    0 ...
  34. 20.
  35. ulan tarih boyunca kafalarını yerden kaldırdıkmıkı diye düşünülmesi gereken durum.
    0 ...
  36. 21.
  37. zirvadir.

    1-simone de beauvoir : iddia curutmek icinaslinda basli basina yeterli filozoftur. " ikinci cins " kitabi ile feminizmin modern temellerini attigi soylenebilir .sartrenin hayat arkadasi. varolusculuk felsefesinin 20.yuzyildaki en onemli temsilcilerindendir.
    2-hannah arendt: siyaset teorisyeni ...martin heidegger(varoluscu filozof)in ogrencisidir .totalitarizmin kaynaklari diye bir kitabi vardir .yahudi oldugu icin almanyadan (2.dunya savasi siralari) kacmistir .
    3-julia kristeva: benim gibi marcel proust hayrani biri iseniz. bu isimle mutlaka karsilasirsiniz .fransiz felsefecisidir .
    4- ursula k le guin: anarsizmin el kitabi haline gelmis kutuphanemin baskitabi "mulksuzler'in yazari ..mulsuzler de kendilerini odocu diye tanimlayan anarsist toplulugu anlatirken kitabin kapaginda soyle der ..anarsizm sagi solu bombalamak anlaminda degil,anarsizmin bas hedefi ,ister kapitalist olsun ister sosyalist otoriter devlettir ;onde gelen ahlaki ve ilkesel temasi ile isbirligidir. (dayanisma,karsilikli yardim) tum sistemler icerisinde en idealist sistemdir ..der ve kitabinda 2'li sistemin butun olumlu ve olumsuz yanlarini gozler onune serer .(sosyalist ve kapitalist) cikis yolunu gosterir .tadindan yenmez .belkide anarsizm uzerine yazilmis en iyi uc kitap arasindadir.
    5-alev alatli: odtu ekonomi mezunu amerikada felsefe uzerine doktora yapan filozof yazardir .
    http://www.alevalatli.com
    kadin filozof olmamasini soyleyenler icin ilk aklima gelen 5 tane isim sectim.
    bu tarz soylemler okumamaktan, ilgilenmemekten,bilgilenmemekten kaynaklanan, insanligin eristigi degisimi gosteren ikibinbesyuz yıllık tarihini, insanlığa etki etmiş düşünceleri,bu dusuncelerin nasil sekillendigini bilmeden;
    hikaye, sinema ve tiyatrolarda gosterilen başka hayatları es gecip, kendi dusunduklerimizin genel dogrular olduğunu soyleyip ;
    nedense bunun disinda kalanlara hayret edenler icin gecerli olabilecek bir soylemdir.

    sanatin her hangi bir alaninina ilgisi, ansiklopedi okuru kadar olan bireyler tüm hayatın kendi hayatları gibi oldugunu;
    felsefeden, sosyal bilimlerden, tarihten bihaberler ise malesef tüm gerçekliğin, kendi sig gerçekleri oldugu capsizligina saplanip kaliyorlar.
    8 ...
  38. 22.
  39. 23.
  40. 24.
  41. kadınlar konuşur, erkekler yazar hipotezimi doğrulayan bir önerme daha..
    0 ...
  42. 25.
© 2025 uludağ sözlük