https://m.uludagsozluk.com/e/34721325/
beyefendi evrenin niye bir yaratıcıya ihtiyacı olduğu sorusunu sorup uzaklaşmaktan bahsediyor.
hasssikktirrrrr adam ayarı verip kaçıyor lan?! yani düşünsenize bir? evrenin bir başlangıcı olduğu belli. ama bu başlangıcın oluşmasını sağlayan bir kuvvet yok. yani evrenin canı sıkılmış ve yoktan var olmaya karar vermiş hahahahasiktir.
ya da bu oluşumu sağlayan evrenin dışındaki kuvvet biliniyor ama bu kuvvet de evrenin yasalarına bağlı(!). yani yaratıcının ezeli olması mantıksız ama yarattığı evrenin kurallarına bağlı kalması mantıklı? ehh yok artık aq.
Bunu diyen arkadaşlar bir treni düşünsün her bir vagon öbürünü çeker hepsini çeken lokomotif vardır. Teşbihte kusur olmaz. Ayrıca zamandan ve mekandan soyut onları yöneten bir varlığın her zaman var olcağı gerçeği belirgindir.
Kuran-ı Kerim (112/iHLÂS-3: O, doğurmamış ve doğmamıştır.) der.
tanrının varlığını kabul edersek eğer nasıl varolduğu konusunu içinde yaşadığımız dünya algısı ile kavrayabilmemiz imkansızdır.
tanrı yoktur dersek ve bunu kabul edersek olay daha da çıkmaza giriyor. evet evrim teorisini kabul edelim ve diyelim ki en temelinde yatan düşünce ile "canlı rastlantı sonucu oluşan bir varlıktır" işte dünya büyük patlamada oluştu vs vs. fakat evrimciler de daha ötesine açıklık getiremiyorlar.
evren nerede? nerede bu evren? sonu yoksa ve evren bitmeyen bir şey ise bu bitmeyen şey neresi? evren dediğimiz şey neden var ve nasıl oldu? hadi o da kendiliğinden oluştu diyelim, peki bu sefer nerede kendiliğinden oluştu?
fakat tanrının varlığına inandığımızda; tanrının yaşıyor olduğu, içerisinde bulunduğumuz dünyadan; zaman, mekan ve fiziki olarak başka bir boyutun varlığına da inanmak zorundayız.
dediğim gibi evrim teorisine inanabilirsin, fakat evrenin nerede varolduğunu evrim teorisi sana açıklayamaz. işte tanrı ihtiyacımız tam da bu noktada ortaya çıkıyor.
hristiyanlığa, museviliğe ve müslümanlığa inanmayabilirsiniz, peygamberlerin varlığına inanmayabilirsiniz, kuran-ı kerimde yaratıcı olarak ismi geçen Allah'a inanmayabilirsiniz fakat bir yaratıcı yok diyorsanız eğer aptalsınızdır.
bir yaratıcı var. ben bu yaratıcının tüm kalbimle Allah olduğuna inanıyorum ama siz isterseniz zeusa inanın, isterseniz uçan makarna canavarına inanın. hala bir yaratıcıya inanmayıp tanrı yoktur diyorsanız gerçekten aptal olduğunuzu ciddi ciddi düşünürüm.
Biz yarattık. insanoğlu yaşamının her döneminde tanrıya ihtiyaç duymuş kendine tanrılar yaratmıştır. Yaratmaktan kastın ne olduğunu anlamışsınızdır diye ümit ediyorum.
Edit: ateist değilim.
Allah yaratmanın kendisini yarattı, yaratma eylemini kimin yarattığını sorgulamak baya abes kaçıyo kaldı ki felsefe tarihinde böyle bi soruyu kimse tiiye almamışken kendi çapınızda paradoks oluşturmanız baya komik, ayrıca şunu da şoraya koyayım,,, her şeyi bi nedene bağlamaya gerek yok hadi sizin kafanızdan gidiyim felsefedeki nedensellik ilkesini bile doğru düzgün bilmiyosunuz daha ilkede her şeyin bir nedeni vardır değil her sonucun bir nedeni vardır diyo. Şimdi marsta bi çamaşır makinesi bulsalar onu oraya bi insanın getirdiği aşikar fakat o insanın onu oraya nasıl getirdiğini sorgulamana gerek yok getirmiş, sözlerime burada son verirken, madem bu cahillikle allahın yok oldugunu kanıtlıyosunuz ben de fizik yok diyorum bak; hiç durdurulamicak hızda bir tren var ve hiç yıkılamicak bir duvar, tren duvara çarparsa ne olur?
Herkesin kendi tanrıları var zaten kimi zaman ondan bi şey ister, kimi zamanda aklına bile gelmez. işte bu yüzden dinler ortaya çıktı. Tanrıyı hep aklımızda tutmak için.
yaratma eyleminin gerçekleşmesi için öncelikle zaman geçmesi gerekir yani allah insan için zamanı yaratmadan önce zaman denilen bir kavram da yoktu. önce zamanı ve mekanı yarattı ve sonra insanı yarattı. sonuç olarak allahı birisinin yaratması için allahtan önce zamanın da olması gerekirdi ve zamanı yaratan allahtır
Saçma sorunsal. Onun varlığı kendindendir. O, ezelde vardır. Başlangıç noktasıdır. Bir de şu var ki; bu soruyu genelde ateistler sorar. Ama, kendileriyle çeliştiklerinin farkına bile varmazlar. Tanrıyı kim yarattı dediğin zaman, yaratıcı bir kudretin var olduğunu kabul etmiş oluyorsun ateist kardeşim. Uyandırayım...
Allah’ı yaratıcı kabul ediyorsak O’nu kim yarattı demek büyük bir ironi olur. Zira yaratıcının bir yaratık olması söz konusu değildir. inanmayanların dilinden haşa bir yaratık olduğunu varsayarsak yine bir yaratıcıya ihtiyaç duyulduğu görülür. Yani bu soru inanmayanların hoşuna giden sonsuz döngülerden biridir. Gerçekten cevabını merak ettiğiniz için sorarsanız sanırım bu başlık bir daha açılmaz. Teşekkürler.
Küçükken anneme sorduğumda günah diyip cevap alamadığım sorudur. Diğer bir çok soru gibi...
Çocukluğumuzda bile olan bu sorgulama iç güdüsü korkuyla birlikte içerimizde bir yere gömülüyor ta ki geri çıkacağı güne kadar...