sormazlar, çünkü varlığın kendinden değil. var değilsin çünkü yaratıcı iradenin kapsamındasın. yaratıcının isteği gerçekleşirken seninkinin gerçekleşmemesi tanrı nın beklentisi değil, fakat olmanla birlikte ortaya çıkan bir ihtimal. kötülükler de böyle. var olmaları tanrı nın amacı değil fakat yaratma sonucunda olma ihtimalleri var.
maddenin yanmasını amaç
duman, ışık, ısı yı ihtimaller gibi düşün.
Tanrı yoktur demek tanrıya haksızlık olur. Vardır demek akla hakaret olur. O yüzden oturdum dün geceden kalan şarabımı içerken soyalı fıstık yiyiyorum.
Tanrı madem kimin iyi kimin kötü olduğunu biliyor (3. Entry), bunun ayrımını yaparak herkesi mükafatlandıracak, onun dinine inanmadan iyi olmayı başaran insanları neden cehenneminde (sözde) süründürecek?
insanlardan "iyi" olan tanrıya en yakın olandır. yani en bilge olanları ama unutmayalım ki sokrates "benim bilgeliğim gerçek bilicinin yanında hiçtir" diye özellikle vurgular.
ek olarak dinlerde de tanrı kendi özelliklerini vurgularken insanların da bu özellikleri kazanmasını, öyle olmalarını tavsiye etmektedir.
ve her insan neo'nun ajan smith'e verdiği cevap kadar yükümlüdür; "çünkü bu benim seçimim." seçimlerin her zaman mutlak açıklaması olmak zorunda değildir.
tanrı mutlak bilge olduğu için iyidir. birilerini cennete koyduğu için iyi olmaz, birilerini yaktığı için kötü olmaz.