baş sıkışıp dara düşüldüğünde maneviyatın içten içe dua etmesidir.
sadece bu zamanlarda mı? evet! varlığından şüphe duyan, inancı az olan insanların bu durumlarda kaldıkları zaman yaptıkları budur.
bunun harici, varlığına inanan ve inancı güçlü olan biri için söylenebilecek birşey zaten yoktur.
bir hücrenin içinde ardı ardına gerçekleşen kimyasal olaylar...bu olaylardan birtanesinin gerçekleşmemesi bile ani hücre yıkımına neden olabilir...*peki tanrı yoksa bu kimyasal olayları ne yönetiyor..
tanrının varlığına inanmanın en güzel kanıtları;
-insanların ölümden korkması, "ahmet öldü o artık yok" cümlesi yerine "ahmet cennette" cümlesini kullanarak teselli bulması.
-haksızlığa uğrayan kişilerin "öbür dünyada tanrı onun cezasını verecek" diyerek avunması.
-dünyanın düzeninin nasıl meydana geldiğinin bilimce kanıtlanamaması. "her şeyin bir yaratıcısı vardır" düşüncesi.*
-mucizelere ihtiyaç duyulması ve zor zamanlarda, başarmak için yapacak başka şey kalmadığında mistik bir güce sığınma ihtiyacı.
bu şekilde devam eder. ama kanımca boş bir tartışmadır, tanrının varlığı da yokluğu da kanıtlanamaz, yürek işidir bu işler.
tanrının varlığının kanıtlanması:
bunun için inanç ve bilgi arasındaki farkı iyi kavramış olmak gerekir.
tanrının varlığı kanıtlanamaz. insanlar tanrıya inançları ile bağlanmıştır. varlığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir şeye inanılmaz, bilinir. işte o zaman o bilgi olur, inanç olmaz. karşınızda masa varsa ben masaya inanıyorum demezsiniz.
tanrının var olmadığının kanıtlanması:
mantığa tamamen ters düşen bir eylemdir. duyu organlarıyla zaten algılanamayan bir varlığın var olmadığını hangi mantıkla kanıtla denilebilir? zaten yoktur, hissedilemiyordur, bilimsel bir temellendirmesi olamaz. bu bomboş bir odanın içine girip yanınızdakine "bu odada masa olmadığını kanıtla" demekle aynı şeydir.
kısaca tanrının var olduğu kanıtlanmış olsaydı ortada inanç diye bir kavram olmazdı.
kanıtı değil inancı vardır.
zira yokluğunun da kanıtı yoktur, inancı vardır.
varlığı yada yokluğu kanıtlanamaz, ancak varlığına yada yokluğuna inanılabilir tanrının.
kimine göre kanıt olan bir şey, bir olgu diğeri için saçmalık olabilir. ayrıca "kanıt" denen olgu kişiden kişiye değişebilir. bu yüzden kanıtı vardır yada yoktur demek yanlıştır.
amcanın biri bir gün berbere gider ve aralarında şöyle bir konuşma geçer;
...
berber:ben tanrıya inanmıyorum
müşteri:neden?
berber:bak şu köşe başındaki çöp kutusunda yiyecek arayan adamı görüyormusun?
müşteri:evet
berber:tanrı olsaydı o adam o halde olmazdı. adamın karnı aç, üstü başı yırtık, her tarafı yara bere içinde ve sokaklarda yaşıyor. eğer kullarını bir babanın evladını sevdiği kadar seven bir tanrı olsaydı o adam o halde olmazdı.
müşteri:bende berberlere inanmıyorum. bence berber diye bir şey yok evrende
berber: ehehhe dalgamı geçiyorsun amca? işte ben burdayım ve berberim
müşteri: eğer dünyada berber diye bir şey olsaydı o adamın saçı sakalı birbirinde olmazdı
berber:ama amca ben napabilirim ki. o adamın önce traş olmak istemesi ve benim dükkanıma gelmesi lazım
müşteri:hah işte tüm mesele burda. sen tanrının ayağına gitmessen o senin ayağına gelir mi?
X-files senaryoları doğrultusunda ajan Mulder ve Scully'cilik oynama arzusundan kaynaklanan , televizyon ve dergilerde kanıt diye ileri sürülenlerin edebi sanat olmaktan öteye geçemediği bir durumdur .
Dipnot: Mulder'ın uzaylılara körü körüne inanması ve bunu ispat edememesi ile Scully'nin bilimsel takılıp kanıt peşinde koşması aslında din ve bilimin gerçekleri araştırırken mantıklı bir işbirliği içerisinde bulunabileceğini de gösterir . Olayları ve gerçekleri örtbas etmek isteyenlere de edebi sanatları kullanma hakkı tanınmış olunur böylece !
kanıt varlığının yokluğudur zannımca. belge mı isteniyorsa ünlü bir düşünürün sözlerine başvurulabilir; "rüşvetin belgesi mi olur a zevezenk". olur mu öyle kanıt belge, olsada işin espirisi kaçar kıymeti olmaz.*
Şüphe edilemez kanıtları aramak yerine, alternatif düşünceleri ve delilleri tartarız. Hangi alternatifin, kanıtlara en çok uyum sağladığına bakarız. dogru cevap zaten karsimizda duruyordur, görmezden gelme yeter ey fani..