c.w.ceram'ın(asıl adı kurt w. marek) arkeolojinin romanı alt başlığıyla yazdığı muhteşem eser. arkeoloji tarihini beş bölüm halinde işler. her bölümde(bölümler "kitap" olarak adlandırılmıştır) değişik bir tarihî uygarlığın keşif öyküsünü işlemiş, bunu yaparken de bir macera romanı tadında sürükleyici bir dil ve üslup kullanmıştır. o kadar ki okuyucu, değişik uygarlıkların kısa öyküsünü ve bunlardan kalan hazinelerin yahut yapıların keşif sürecini okurken tüyleri diken diken olur, kalbi yerinden fırlayacak kadar heycanlanır.
kitap beş bölümden oluşur:
1. heykeller kitabı (eski yunan ve roma uygarlığının keşfi)
2. piramitler kitabı (mısır uygarlığının keşfi, hiyerogliflerin çözülmesi, krallar vadisi soygunları, tutankamon'un mezarının bulunuşu)
3. kuleler kitabı (mezopotamya uygarlığı, ninova'nın keşfi, çivi yazısının okunuşu, babil kulesi)
4. merdivenler kitabı (montezuma'nın hazinesi, cortez'in önderliğindeki ispanyolların istilası, aztek ve maya uygarlıklarının kalıntıları)
5. henüz yazılmamış olan kitaplar (yazar bu bölümde de hitit kültürü, indus kültürü ve inkalardan söz eder. bu uygarlıkları diğerleri gibi müstakil bir bölüm halinde ve ayrıntılı olarak incele(ye)mez, çünkü bunlarla ilgili arkeolojik keşifler henüz tamamlanmamıştır(kitap "kırklı" yıllarda yazılıyor), kazılar devam etmektedir.)
kotu cevirisi yuzunden iceriginin tadina varilamayan eser. bir kez daha bize su prensibi hatirlatiyor: bildiginiz bir yabanci dilde yazilmis eserlerin cevirisini okumayin. gidin orijinalini bulun, alin. ne bileyim fotokopi cektirin. odunc alin. ama boyle ceviriler okumayin.