takrir i sükun

entry29 galeri0
    1.
  1. 3 maddeden oluşan Takrir-i Sükun Kanunu'nun 1. maddesi şöyleydi:

    irtica ve isyana ve memleketin nizam-ı içtimaisi (toplumsal düzen) ve huzur ve sükûnu ve emniyet ve asayişini ihlale bais (bozmaya yönelik) bilumum teşkilât ve tahrikat ve teşvikat ve neşriyatı ( örgütlenmeleri, kışkırtmaları, yüreklendirmeleri ve yayınları), hükümet reisi cumhurun tasdikiyle ve re'sen ve idareten man'e mezundur (kendi başına yasaklamaya yetkilidir). iş bu ef'al erbabını (bu eylemleri işleyenleri) hükümet istiklâl Mahkemesi'ne tevdi edebilir.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3 Mart 1925 te tbmmde kabul edilen ve hükümete olaganüstü yetkiler veren kanundur. bu kanun sayesinde kemalist sistem zorla kabul ettirilmeye calisilmistir, gücünü kanundan alan yargi bir cok idama imza atmistir. övünülecek bir kanun degildir. ingilizler petrol derdindeyken biz bu kanunla sözde irtica derdine düsüp idamlarimizla övünmüsüzdür. aferindir aq.
    6 ...
  4. 3.
  5. türkiye cumhuriyetinin ilk çok partili rejim denemeleri sırasında kazım karabekirin açtığı terraki perver cumhuriyet fırkasının bazı üyelerinin karıştığı , türkiye tarihinin en kanlı isyanlarından biri olan şeyh sait isyanının bastırılması için tbmm tarafından çıkarılan kanundur.ayrıca istiklal mahkemeleri yeniden açılarak bu kanuna göre suçlular yargılanmış, terrakiperver cumhuriyet fırkası kapatılmıştır.musul meselesinin ingilizlerle görüşüldüğü bir döneme denk gelmesi tesadüfi bir durum değildir. bu isyanın bizzat ingilizler tarafından desteklendiği bilinmektedir.
    1 ...
  6. 4.
  7. üç maddeden oluşan kanun. ilk maddesi şu şekildedir:

    "irtica ve isyana ve memleketin nizam-ı içtimaisi (toplumsal düzen) ve huzur ve sükûnu ve emniyet ve asayişini ihlale bais (bozmaya yönelik) bilumum teşkilât ve tahrikat ve teşvikat ve neşriyatı ( örgütlenmeleri, kışkırtmaları, yüreklendirmeleri ve yayınları), hükümet reisi cumhurun tasdikiyle ve re'sen ve idareten man'e mezundur (kendi başına yasaklamaya yetkilidir). iş bu ef'al erbabını (bu eylemleri işleyenleri) hükümet istiklâl Mahkemesi'ne tevdi edebilir."
    1 ...
  8. 5.
  9. Türkiye Kurtuluş Savaşı'nı Büyük Millet Meclisi'nin iradesi ile yürütmüştü.

    Bu Meclis de, sonradan tüm sistemi ele geçirecek olan kemalist/laikçi kadrodan ibaret değildi.

    Dindarlardan, din adamlarından, Kürtlerden, liberallerden, kısacası "Türkiye halkı"nın tüm renklerinden oluşan demokratik bir heyetti.

    Fakat Kurtuluş Savaşı bitince işler değişmeye başladı.

    Mustafa Kemal Paşa, söz konusu "Birinci Meclis"teki muhaliflerinden hoşlanmadığı için Nisan 1923'te yapılan seçimlerle oluşacak "ikinci Meclis"e kendine yakın isimleri yerleştirmek için kolları sıvadı.

    Kurtuluş Savaşı'nın Mustafa Kemal'den sonraki ikinci büyük kahramanı olan Kazım Karabekir Paşa, bu eğilime karşı çıkacak ve sebebini de şöyle açıklayacaktı:

    "Gazi, 'ben muhalif istemiyorum' diyerek, kendisine kavlen ve tahriren en çok sadakat gösterenleri namzet gösteriyordu. Ben de böyle emre uyan bir meclisle, dünyaya hakim itilaf devletlerinin emniyetini kazanamayacağımızı ve dahilde de hürriyet mefhumunu kaldıracağımızı ve belki daha şiddetli bir muhalefete yol açılacağını söyleyerek [seçim komitesinden ayrıldım]."

    Karabekir Paşa ve onun gibi düşünen "hürriyetçiler" 1924 Eylülü'nde Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı kurdular.

    Parti "gerici" değildi. Saltanat yanlısı hiç değildi.

    Parti kurucuları, "inkılapların hepsine taraftar olmakla beraber, bunların herhangi bir şahsa veya zümreye imtiyaz vermek için değil, bütün memlekete ve halkımıza mal edilmek" için yapılması gerektiğini savunuyorlardı.

    Bugünden geriye bakınca ne kadar ileri görüşlü oldukları ortaya çıkıyor.

    Ancak TCF sadece altı buçuk ay yaşayabildi.

    ismet inönü'nün yönetimindeki CHP hükümeti, Şeyh Said isyanı bahanesiyle ıkardığı "Takrir-i Sükun Kanunu"na dayarak 5 Haziran 1925'te partiyi kapattı.

    Böylece 25 yıl sürecek tek parti diktatörlüğü kurulmuş oldu.

    TCF'nin en elle tutulur suçu "partimiz dini inançlara saygılıdır" demekti!

    Bunun "gericileri cesaretlendirdiği" söylendi.
    4 ...
  10. 6.
  11. çarpıtılmış tarih bilgisiyle yorumlanmaması gereken tarihi gerçek.
    1 ...
  12. 7.
  13. şeyh sait ayaklanmasından sonra çıkartılan kanun.
    1 ...
  14. 8.
  15. yalçın küçük'e göre cumhuriyet bu yasadan sonra gerçek anlamda kurulmuştur.
    1 ...
  16. 9.
  17. yeniden çıkarılması için çaba sarfedilmesi gereken yasadır.
    ordu-millet olarak yapabileceğimiz tek şey bir komutanın yeniden doğmasını beklemektir.. ülkenin geleceği için onun şerefinin korunması lazımdır.
    1 ...
  18. 10.
  19. Hükümete olağanüstü yetkiler veren bir kanundur. ismet inönü 1924 kasımında dinsel gericilik tehlikesine karşı sıkıyönetim ilan edilmesini istedi ama meclise bu isteğini kabul ettiremedi ve istifa etti. yerine fethi okyar geldi. şeyh sait ayaklanması patlak verince fethi okyar da düşürüldü ve yeni hükümeti ismet paşa kurdu. ilk iş olarak da takrir-i sükun kanununu meclisten geçirdi ve isyan bölgesinde ve ankarada çalışmak üzere iki istiklal mahkemesi kurulmasına karar verdi.
    1 ...
  20. 11.
  21. bütün zor devrimlerin gerçekleştiği tarihleri kapsar.
    0 ...
  22. 12.
  23. dünyada faşizmin en büyük tavanı yaptığı gündür.

    bırak yazma hakkının elinden alınmasını, bırak bu yüzden hapse atılmayı, çocukları çocukları ile birlikte öldürülmüştür çoğu islami kesim yazarı tek bir kararla.

    3 maddelik bu kanunun ilk maddesi şu şekilde idi.

    --spoiler--
    irtica ve isyana ve memleketin nizam-ı içtimaisi (toplumsal düzen) ve huzur ve sükûnu ve emniyet ve asayişini ihlale bais (bozmaya yönelik) bilumum teşkilât ve tahrikat ve teşvikat ve neşriyatı ( örgütlenmeleri, kışkırtmaları, yüreklendirmeleri ve yayınları), hükümet reisi cumhurun tasdikiyle ve re'sen ve idareten man'e mezundur (kendi başına yasaklamaya yetkilidir). iş bu ef'al erbabını (bu eylemleri işleyenleri) hükümet istiklâl mahkemesi'ne tevdi edebilir.
    --spoiler--

    cihan imparatorluğunu yıkıp, yerine kimsenin değil seçme seçilme, en ufak bir yorum yapma hakkının dahi bulunmadığı bir rejimin, 2011 yılında hala özgürlük, demokrasi rejimi olduğunu savunanların ve bu rejimi kuranları kahraman ilan edenlerin asıl bugün müstahak olduğu kanundur.

    birkaç tane sidikli, leş gibi kafirden oluşan ekşi sözlük isimli şer odağının onlarca uyarıya rağmen bildiğini okuyup aynı ataları gibi işine geleni konuşturup, işine gelmeyenin yazma hakkını elinden almasının savunulacak hiçbir noktası yoktur.
    3 ...
  24. 13.
  25. kemalist katliamların önünü açan insan haklarıyla uzak yakın alakası olmayan faşizan yasalar bütünü.
    3 ...
  26. 14.
  27. daha öncesinde var olan demokrasiyi kesintiye uğratan kanundur.
    1 ...
  28. 15.
  29. bu yazıdan olsa gerek ki iskilipli atıf hoca asılmıştır ama nasıl asılmıştır? yasa geriye işletilmiştir. iskilipli atıf hoca, bu kanun çıkmadan önce yazdığı Frenk Mukallitliği ve Şapka kitabından asılmıştır.
    2 ...
  30. 16.
  31. "susturma kanunu" olarak türkçeleştirilebilir. burada susturulan muhalefet oluyor.
    0 ...
  32. 17.
  33. türkçe açsana başlığı mübo.
    0 ...
  34. 18.
  35. rejim ve inkılaplar aleyhindeki her türlü karşı faaliyeti engellemek amacıyla çıkartılan bir kanundur.
    0 ...
  36. 19.
  37. atatürk ile demokrasi ve özgürlük gelmesinin bir safsata olduğunun ispatıdır. bütün muhalif sesleri susturmak ne zaman demokrasi oldu acaba?
    1 ...
  38. 20.
  39. kanı bozukların hoşuna gitmeyen yasadır efendim.
    1 ...
  40. 21.
  41. kürtçülerin hoşuna gitmemiş kanundur içinize girsin kanunudur efendim.
    1 ...
  42. 22.
  43. ingiliz işbirlikçi kürtçülerin hoşuna gitmeyen kanundur.
    1 ...
  44. 23.
  45. Dersim katliamına kılıftır.
    1 ...
  46. 24.
  47. dersim olaylarına sözde kılıftır efendim.
    0 ...
  48. 25.
  49. -eli kanlı isyancıların - teröristleirn hoşuna gitmeyen kanundur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük