istanbul'un en kötü anındaki trafiğini 10 ile çarpın, hah işte o sonuç cuma günkü tahran trafiği. Yaya iseniz her saniyeniz potansiyel ölüm tehlikesi altındadır. Şehir devasa bir Ankara gibi gri ve sarıdır ama Bursa gibi dağ yamacından başlayıp ovaya iner. Dağlara bakan kuzey kısmı nitekim yaşanılabilir bir yerdir, darband ve Darake gibi şık restoranların toplandığı mahalleler burdadır. Şehrin tek bir merkezi yoktur aksine 4-5 tane meydanı vardır. tahran'da ne alacaksanız herşeyin bir caddesi mevcut: hediyelik esya caddesi, dijital eşya caddesi, beyaz eşya caddesi, çocuk giyimleri caddesi, mobilya caddesi vs vs. insanları çok zeki ve eğitimli, okur-yazardır. Milletçe entellektüeldirler. Gittiğiniz her restoranda veya dükkan bakkalda azerice konuşan ve anlaşabileceğiniz birine denk gelmek mümkün. benzin çok ucuz, ama benzinlikler çok azdır bundan türü her benzinlikte yeri gelip 3 kilometre uzunluğa varan araç sıraları görülmesi insanı şaşırtır. şaka değil. taksiler benzin fiyatlarına nazaran pahalıdır ve taksiciler kurnazdır. türkleri severler ama hayranlık beslemezler. olur da giderseniz farahzad semtindeki "şandiz" isimli restoranda mutlaka şişlik yiyin. sonra da bana burdan teşekkür edin.
dünya üzerinde istanbul'dan sonra en çok türk'ün* yaşadığı şehir olmasına rağmen sözde ermeni soykırımı anıtı bulunan şehir. farisileri anlıyorum fakat buradaki yaşayan iki milyon türk aynı ırkta olmaktan en çok utandığım kişilerdir. iran devleti bile tanımazken tahran nüfusunun çeyreğinden fazlası türk olan tahran şehir konseyi nasıl tanımıştır hiç bilinmez.
öyle bir trafik vardır ki istanbul'la değil kahire ile karşılaştırılabilir belki. havaalanından şehir merkezine 20 dolara gidersiniz ama gitmeniz gereken saatten 2 saat önce çıkmanız gerek. gerçi her yere 2 saat erken çıkmakta yarar var. bedava benzin verirsen böyle olur. merkezi bizim aksaray-sirkeci bölgesine benzer. giderseniz milad tower'a çıkmayı unutmayın. he bir de safranlı pilav yiyin.
gerçekten yapılacak çok bir şey bulamıyor insan burada. gezip görülecek fazlaca bir yeri de yok . buranın yerlisi hafta sonlarını arabayla turlayarak ya da ailecek dışarıda yemek yiyerek geçiriyorlar. perşembe ve cuma günleri lokantalar tıklım tıklım, hele bir de isim yapmış bir yere giderseniz kapıda bir saate yakın sıra bekleyebilirsiniz yer bulabilmek için.
bu şehrin tek gıpta ettiğim özelliği parkları. şehir içerisinde çok sayıda park var ve bunların çoğu o kadar büyük ve güzel ki güzel havalarda bütün günü geçirebilirsiniz sıkılmadan. bizdekilerin durumlarını düşündükçe ister istemez özeniyor insan.
görüldüğü kadarıyla pek beğenilmeyen bir şehir.
ama bu şehrin çok güzel bir yanı vardır. o da uzakdoğu ülkelerine istanbul'dan 2 kat daha ucuza uçabilirsiniz burada.
şöyle ki efendim, istanbul-bangkok veya istanbul-kuala lumpur uçak bileti minimum 1800 tl'dir. genelde bu fiyata bulamazsınız ve 2000 tl'den fazla para ödemeniz gerekir.
ancak uzakdoğunun bu iki güzide şehrine tahran'dan 1000 tl'ye uçabilirsiniz. haliyle uçakla van'a gidip (70 tl), oradan otobüsle tebriz'e, oradan da yine otobüsle tahran'a gidip (bunların fiyatını bilmiyorum), biraz daha fazla zaman harcayarak ama 700-800 tl kar ederek uzakdoğuya gidebilirsiniz.
bunu ben de daha yeni öğrendim. kısmetse bu yaz uygulamayı düşünüyorum. gitmişken hem iran'ı da görmedim demem. ancak tahran bayağı karışık bir şehirmiş, havalimanına gitmek sıkıntıymış.
tahran-tebriz gibi şehirleri bilen, van'dan geçiş ne kadardır bilen varsa mesajlara açığım. internette niyeyse doğru düzgün bilgi yok.
bu açıdan bakınca tahran fırsatlar şehridir.
bir de son zamanlarda interreyılcı reisler sayesinde popüler oldu burası. *
Tahran, Moshe Zonder tarafından israil kamu kanalı Kan 11 için yaratılan bir israil casusluk gerilim televizyon dizisidir. Dizi Zonder ve Omri Shenhar tarafından yazılır ve Daniel Syrkin tarafından yönetilir. Dizi, israil-iran çatışmasını konu alıyor.