kabaca, erbezi.
ama neden bu organın isimleri Türkçede taşak veya daşşak tır. arada bir benzerlik vardır. her iki isimde de iki tane a harfi göze çarpar. ve aralarında başka bir harf daha bulunur. iki tane a ve aralarında başka bir harfin yani ş nin bulunmasını açıklamaya çalışacağım. baştaki ve sondaki harfleri de Türk Dili Edebiyatı okuyan başka bir yazara bırakacağım. a harfleri yuvarlak şekli simgeler. ş harfi de bunların arasında bir şey olduğunu simgeler. yani sıralama da zaten şu şekildedir. taşak,sik,taşak. (t) a ş a (k).
asıl ismi er bezidir. taşak nerden çıkmış onu bilmiyorum. taşak diyoruz işte. spermleri üretir,testosteron salgılar. ayrıca beyinle direkt olarak bağlantılıdır. beyindeki hipofiz bezinin salgıladığı, ismini hatırlayamadığım bir hormonun emriyle taşağın içindeki kanalcıklar sperm üretirler. yine bu hipofiz bezinin salgıladığı bir hormonun etkisiyle de testosteron hormonu üretir ve erkeklere özgü fiziksel özellikler gelişir. bunların soğukta büzüşmesinin sebebi ise ısı kaybını önlemek,sıcakta gevşemesinin sebebide aşırı ısıya maruz bırakmamaktır.
erkek evladı olanlar gelişim esnasında sürekli kontrol etmelidirler. çünkü inmemiş testis varsa erken teşhisi koyup tedavi ettirmeleri gerekir. inmemiş testise kısaca bi değinmek gerekirse;
testisin skrotuma tamamen inmemesi olarak bilinir. kasık ve karıniçi gibi bölgelerde kalmış olurlar. allah korusun kısırlığa yol açar.
erkekte içinde sperm üreten iki adet yumurta barındıran torba olup, dötün kuzeyinde, çükün güneyinde bulunur. taşak derisinin alanı ölçüldüğünde nerede ise 0,25 m2 bulunur. bunun nedeni taşaktaki yumurtaların arzuladığı konfor sıcaklığını temin etmektir. bu yumurtalar 36 c de yaşamak isterler. kış aylarında
yumurtalar ısınmak için vücut içlerine doğru yükselir, yazın ise aşağı doğru sarkarak serinlemeye çalışırlar. bu hassas ve duygusal olganımızın sol tarafındaki sağdakine nazaran daha büyük olur. onun için bazı insanlara''padişahın sol taşağından mı oldun'' denir. bu önemli organı darbelerden, yağan kardan, esen yelden korumak lazımdır. zürriyetimiz için gereklidir. başımızın üzerinde yeri vardır diyemiyoruz. hayvanın yeri yurdu bellidir.