geçen gün 2008 yapımı aşk tutulması filmini izlerken aklıma gelen ama pek üstünde durmadığım; ancak iki gün sonra gecenin bir yarısı 1965 yapımı öztürk serengil'in deli futbolcu sepkemin altindayim adlı siyah-beyaz filmini izleyince iyice pekiştirdiğim, doğruluğunu anladığım durum.
farkında mısınız bilmem; türk sinema ve dizileri tarihinde hep başrolde oynayan karakterler çoğunlukla fenerbahçe'lidir, veya fenerbahçe'yi tutar.
şüphesiz bu durumun en tavan yaptığı film; koca sınıfın tamamının fenerbahçe'li olduğu "hababam sınıfı" romanı ve filmleridir.
pek çok galatasaray'lı yada beşiktaş'lı fanatik arkadaş kızacak olsa da inkar edemez ki, beyaz perde de ve camda karakterlerin çoğu fenerbahçe'li olarak tasvir edilir. bu yukarda örneğini verdiğim gibi 1965'te de böyledir, 2008'de de.
çok az hatırlarım başrol karakterinin galatasaray'lı olduğu * veya beşiktaşlı olduğu* bir film ya da dizi izlediğimi. genellikle hep sarı çubuklu forma vardır bu filmlerde.
acaba bu durum denizli'nin "çocukluğumuzun efsanesi geri döndü" sözünü mü kanıtlar, uzun yıllar boyunca ve çoğu zaman en popüler takımın fenerbahçe olduğunu mu?
yoksa galatasaray taraftarı'nın türlü başarılar kazanmalarına rağmen, dünyayı yenip süper kupa almalarına rağmen, cool olacakları yerde hala fenerbahçe ile uğraşmaları; gecenin bir saatinde böyle bir filmle karşılaşmaları mıdır? yıllarca bu filmleri izlemeleri?
sanırım bu, çoğu insanın bildiği, ama fenerbahçeli'ler dışındakilerin kendisine itiraf edemediği bir gerçektir.
edit: şimdi yanlış anonsmuş, maç 2-2 imiş esprilerini bekliyorum.
1960 ve 70'li yıllarda doğanların büyük çoğunluğu fenerbahçelidirler. Çünkü bu yıllarda doğanların çocukluk ve gençlik dönemlerinde(bu dönem 1970 veya 80'li yılların başlarına tekabül eder) fenerbahçe daha başarılı konumlarda bulunmuş, hatta türkiye kupası bile almıştır.
Galatasaray ise o yıllarda en kötü dönemlerini geçirmiş, 13 yıl şampiyon olamamış ve mali açıdan zor durumda olmuştur.
Günümüzde dizi veya filmlerde fenerbahçe ibaresinin çok bulunmasının sebebi budur. Dizi senaristleri veya yönetmenlerinin çoğunun yaşı 35-40'ın üzerinde olan ve bahsi geçen dönemleri yaşamış kişilerdir.
Fenerbahçe'nin basında etkili olmasıda bu sebeptendir. Türk spor basınında tabiri caizse taşaklı adamların çoğu 40 yaşın üstünde ve fenerbahçelidirler.
Ama bilindiği gibi 80'li yıllardan günümüze doğan çocukların çoğu galatasaray'lıdır. Bu neslin çoğu ise derwall dönemi galatasaray'ından tutun uefa şampiyonu efsane galatasaray kadrosunu bile görmüş kişilerdir. Zaten Galatasaray'ın git gide gerek sinema sektörün de, gerek basında lobisinin artması ise bu gençlerin gitgide yükselmesinden dolayıdır.
Mesela aynı dizilerde fenerbahçeli karakterleri canlandıranlar aslında gerçek hayatta galatasaray'lıdırlar. Bunun sebebi ise genç oyuncuların çoğunun 1970'lerin sonu veya 80'li yıllarda doğmuş olmasından dolayıdır. Örneğin avrupa yakası dizisinde hasta fenerbahçeli karakterleri canlandıran ata demirer ve tolga çevik'in gerçek hayatta tam tersine fanatik galatasaraylı olması gibi.
Bugün fenerbahçe'nin saçma sapan transfer haberleri ile anılması olayları bundan 10-15 yıl sonra galatasaray'ın başına gelecektir. Keza sinema ve dizi sektöründede galatasaray daha revaçta olacaktır. Çünkü genç neslin çoğu galatasaraylıdır.
ayrıca bir soru; madem 30 milyon fenerli var neden anketlerde hep galatasaray başı çekiyor be yavrucum?
koyu galatasaraylı ali poyrazoğlu na sorulan , galatasaray taraftarı olduğu halde trt de canlandırdığı ali uyanık adlı meşhur taraftar karakterinin neden koyu fenerbahçeli olduğu şeklindeki soruya, " evet ben galatasaraylıyım ama dizi tutsun diye karakteri fenerbahçeli yaptık" şeklinde verdiği cevabın da açıklayabileceği durum.
o dönemler fenerbahçe'nin ve beşiktaş'ın daha popüler olmasından dolayıdır. Sadece fenerbahçe'nin değil beşiktaş'ın filmleride çok fazladır bahsi geçen dönemde.
Galatasaray'ın en kötü dönemleridir o yıllar ki zaten dikkat edilirse galatasaray'lı filmler genellikle 1980'li yıllardan sonrasına tekabül eder(Metin oktay'ın taçsız kral filmi hariç).
Bu aşk tutulması filmi ise galatasaray'ın eski açık sarı desene filminin iyi gişe yapması üzerine holiganizm açısından çekilmiş basit bir türk filmidir.
fenerbahçelilerin takımını desteklemesi diğerlerinden biraz farklıdır. gerek 2-2 mi olsun gerek rambo okanları olsun, her zaman renklidir. en çok onun stadı dolar en çok onun ürünleri satılır ama gider futbolcusuna da "are you player" der. yani çocuk gibi sever takımını. o yüzdendir ki renkli karakterler fenerbahçeli olmak zorundadır. ister iyi ister kötü.
günümüzde gs taraftarı sayıca fb den fazla olsa da bu gerçek değişmeyecektir.
fenerbahçe nin taraftar sayısının yeşilçam filmlerinin çekildiği yıllarda * diğer takımlara nazaran fazla oluşu ve o zamanlar halkın takımı oluşunun * sinemaya yansımasıdır.
(bkz: petrol kralları) filmde zeki ve metin evlerini taşırken fenerbahçe poster ve bayraklarını titizlikle katlıyorlar.
(bkz: neşeli günler) " taçsız kral pele, backenbauer, fenerbahçeli cemil".
(bkz: davetsiz misafir) mülayim, efendi bir muhasebeceyi canlandıran metin akpınar bu filmde hasta fenerbahçeli.
(bkz: tamam mı canım) bu filmde sadri alışık ın film boyunca kafasında fenerbahçe beresi ve giydiği kazağın arkasında sasu yazar. Sasu 70 li yıllarda Fenerbahçe de oynamış harika frikik golleriyle meşhur bir futbolcudur.
daha ismi pek fazla duyulmamış birçok filmi saymak mümkün. Günümüzde ise tolga sayışman ın oynadığı aşk tutulması filminde fenerbahçeyi ön plana çıkarmaları ve avrupa yakası dizisindeki yavuz seçkin ve ata demirer in fenerbahçeli oluşları da örnek verilebilir.
fenerbahçe'nin bütçesiyle alakalı bir durumdur. ama o bütçenin nereden geldiğini sormayınız. kurcalamayınız. ama bir ipcu vereyim.
(bkz: silah)
(bkz: kara para aklama)
ezici üstünlüktür. bu yüzden fenerbahçe sevilmez. bu yüzden fenerbahçe ve 17 takım diye zikredilir. kabul edilmesi güç tabi. bu kadar zengin ol, bu kadar çok taraftarın olsun, herkes kıskanır. *
öztürk serengil*, tarık akan*, kemal sunal* filmlerinde kendi takımlarının renklerini bulamayan galatasaray'lıların, beşiktaş'lıların biraz mahsunlaşarak da olsa olumsuz entry girdikleri, ama yine de gerçeği kabul edip, "ama bi sor neden öyleydi" diye yazdıkları başlıktır.
yaw anlayın artık o zamanlar tek büyük vardı: fenerbahçe...
inanmıyorsanız o dönemin filmlerini izleyin.
ha o dönemler geçti diyorsanız başka başlığa yönelin. *
fenerbahçe ve üstünlük kelimelerinin yanyana gelmesiyle oluşan yanlış cümle.
lakin buna bir örnek vermek gerekirse rahmetli yusuf hayaloğlunun şiirinde geçen kısa bir cümle ile anlatalım.
galatasaray olmak gönül işidir, galatasaraylı olmak için gönül gerekir.
--spoiler--
aynı elbiseyi giyer, aynı kızı sever, aynı sigaraya takılır, aynı takımı tutardık, fenerin her maçına iddialaşıp millete az mı yemek ısmarladık.
--spoiler--
mesela ki aşk tutulması tek kelimeyle harika bir dizi olabilirdi, tek yanlışları takımdı, eskişehirsporlu olabilirdi o çocuk hâla böyle düşünüyorum evet.