tüberküloz

    17.
  1. tüberküloz, ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ tür adıyla bilinen çubuk biçimli bakterinin sebep olduğu ciddi bir bulaşıcı akciğer hastalığıdır.

    Aktif akciğer tüberkülozlu hastadan tükürük, konuşma, hapşırma gibi yollarla mikron çapında bulaşıcı damlacıklar dışarı verilir.
    Dışarı verilen Bu partiküller havada asılı kalarak bir süre canlılığını devam ettirir
    ve nihayetinde Sağlam kişilerin bu partikülleri almasıyla hastalık o kişiye de bulaşmış olur.

    tüberküloza yakalanan kişilerde bazı simptomlar görülür. bu simptomlar aşağıda sıralanmıştır:
    -üç hafta veya daha fazla süren şiddetli öksürükler
    -kanlı veya mukuslu öksürük
    - kilo kaybı
    - iştah kaybı
    - halsizlik ve yorgunluk
    -ateş
    -gece terlemeleri

    tüberküloz enfeksiyonuna yakalanma endişesi taşıyanlar, en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.
    sağlık kuruluşlarında hekimler, sizin tüberküloz enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığınızı kan testi veya cilt testiyle belirleyebilir.

    kan testi; alınan kan örneğiniz analiz edilerek sizin tüberküloz ile enfekte olup olmadığınız hemen belirlenebilir.

    cilt testinde ise, kolunuzun altındaki bir bölgeden tuberculin olarak adlandırılan bir sıvı küçük bir şırınga ile çekilir.
    analiz sonuçlarınız 2 ya da 3 gün içerisinde belli olur.
    pozitif tuberkülozis (tb) cilt test sonucu, hastalığa yakalandığınızın bir göstergesidir.

    bütün bu testler dışında akciğer grafisi (chest x-ray) veyahut balgam örneğiyle de hastalığa yakalanıp yakalanmadığınız belirlenebilir.

    ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ adlı bakteri, genellikle akciğerlere saldırır; ama böbrek, omurga ve beyin gibi vücudun diğer organ ve yapılarına da zarar verir.

    tüberküloz, 6 aylık bir süre boyunca düzenli olarak verilen antibiyotik uygulamaları ile tedavi edilebilir. ama uygun bir şekilde tedavi edilmez ise, hastalık ölümcül bile olabilmektedir.

    tüberküloz tedavisinde kullanılabilecek ilaçların isimleri aşağıda belirtilmiştir
    -isoniazid
    -rifampin
    -ethambutol
    -pyrazinamide

    Dünya çapında 2014 yılı verilerine göre, 9.6 milyon insanın tüberkülozlu olduğu tahmin edilmektedir.
    bu rakamın; 5.4 milyonunu yetişkin erkekler; 3.2 milyonunu yetişkin kadınlar, 1.0 milyon kadarını da çocuklar oluşturmaktadır.

    -tüberküloz üzerine güncel bir araştırma-

    Amerikalı ve Avustralyalı bilim insanları tüberkülozun (verem) esas nedeni olarak gösterilen ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ tür adıyla bilinen bakterinin gelişimini engelleyici yeni bir yol bulduklarını ifade ettiler.
    queensland üniversitesi’nden prof. dr. James de voss ve ekibi, yapmış oldukları araştırmalar neticesinde keşfettikleri bu yolun hastalığının tedavisinde umut vaat edecek bir gelişme olduğunu söyledi.

    bilim insanları, kolesterolle ilgili bileşiklerin ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ üzerindeki etkisini araştırmıştır.

    bilim insanları, in vitro koşullarda (laboratuvar ortamında) asetat, glikoz ve gylicine içeren bir gelişme ortamını (media) tuberculosis bakterilerinin üreme ve gelişmesi için hazırlamışlar.
    bu bakteriler gelişme ortamı içerisindeki maddelerden karbon ve enerji ihtiyaçlarını temin etmişler.
    aynı gelişme ortamına ‘Cholest-4-en-3-one’ ilave edilmesinden belli bir süre sonra bakterilerin gelişimi sekteye uğramıştır.
    bakteriler, değiştirilmiş (modifiye) kolesterol içerisinde kendi enerji kaynağını sağlayamıyor ve gelişmelerini durduruyorlar.

    ayrıntılı bilgiye erişmek isteyenler için kaynak;

    Daniel J. Frank et al. Cholesterol Analogs with Degradation-Resistant Alkyl Side-Chains are Effective Mycobacterium tuberculosis Growth Inhibitors.Journal of Biological Chemistry, published online February 1, 2016; doi: 10.1074/jbc.M115.708172
    12 ...
  2. 8.
  3. 12 senedir (yaklaşık 6 yaşımdan beridir) taşıdığım mikroptur. inek sütüden kaptığım söylenmişti. 2 yıl boyunca günde çift ilaç kullandım. ancak şöyle bir durum var; mikrop, tahrip edici etkisini göstermiyor ve başkasına da yayılmıyor. tabi bunlar küçükkendi.

    şuan kontrollere gidiyorum. sigara kullanıyorum ve epey kilo verdim *. aha gittik bu sefer derken, 12 yıl önceki cümleler bir daha tekrarlandı. tüberküloz teşhisi var ve filmlerde izi belli ancak yayılmacı değil. tabi mikrobun ne durumda olduğu araştırmaları devam ediyor.
    bu hastalık için şunları söyleyebilirim; kirli ve sıcak hava (adana yanmakta şu günlerde) en büyük çevre faktörü. beslenmenize dikkat ederseniz ve vücudunuzdaki en ufak değişikliği araştırırsanız hastalık korkutucu olmaz.

    zaten hastalık çok uzun bir dönemde kendini belli ediyor. bu yüzden mikrobu kapmak kolay ancak, vücutta işlev kazanıp, bulaştırıcı özelliğe sahip olması için tüm şartların ondan yana olması lazım. özellikle sigara ve alkol kullanmak.*
    teşhisini de kısaca özetlemeye çalışayım;

    direseğinizle bileğinizin ortasına küçük ve acıtmayan bir iğne yapılır. içindeki sıvı orda toplanır ve anında şişme yapar. normal bir vücut tepki olarak kızarıklık gösterir. ancak ilerleyen günlerde (48-72 saat içinde bu düzey maksimuma çıkar) göze batacak derecede şişmesi ve ortada sert bir tabaka oluşması pek normal değildir. 3. gün doktora gittiğinizde kabaran dokudan, sertleşen kısıma geçildiği yerler kalemle çizilir. ve cetvelle ölçülür. uzunluk miktarına göre teşhis konulur. *
    4 ...
  4. 4.
  5. aşırı kilo kaybı, iştahsızlık, öksürük, halsizlik gibi belirtiden sonra gelen bir hastalıktır. günümüz de kısmen de olsa ilaçla tedavisi mümkündür.
    3 ...
  6. 1.
  7. koch basili diye bir basilin daha çok akciğerleri tercih edip, pılını pırtını toplayıp oraya yerleşmesiyle yol açtığı bulaşıcı hastalık, yani verem.
    2 ...
  8. 14.
  9. Tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen, ancak guddeler, beyin ve kemikler gibi vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilen ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyada birçok insanı etkileyen Tüberküloz (verem), ingiltere’de daha da fazla yaygınlaşmaktadır.
    2 ...
  10. 7.
  11. 1882 yılında robert koch adlı bilim adamının etken olarak mycobacterium tuberculosisin yol açtığını gösterdiği ince hastalık. dünyada her 3 kişiden birinin bu bakteriyle enfekte olduğu bilinmektedir. bakteri bulaştığı kişilerde direkt hastalık yapamaz, birtakım hücrelerin içine girip orada gizlice yaşar, taa ki kişinin savunma sistemi çeşitli nedenlerle (başka hastalıklar sonucu, çeşitli ilaçlarla, yaşlılık vb.) zayıflayana kadar. bu durumda aktifleşip sözkonusu hastalığa sebep olurlar.
    klasik olarak klinik belirtileri; kuru öksürük, ateş, hemoptizi, gece terlemesi, kilo kaybıdır.
    tanıda akciğer grafisi yardımcı olur, kesin tanı ise genel olarak balgamda aside dirençli bakteri testiyle konur.
    tüberküloz hastalığı dünyada ölüm nedenleri arasında 7. sıradadır.

    *sigaranın, tüberküloz hastalığına yakalanma riskini içmeyenlere oranla 3 kat arttırdığı bilinmektedir.
    1 ...
  12. 6.
  13. Akciger Grafisinin ust kısmında kendini belli eden, labratuar sonucu da dogrularsa kesin tbc diyebildigimiz rahatsizlik. Kanlı oksurukle, kilo kaybi, birkac hafta gitmeyen asiri oksurukle kendini gosteren bir hastalıktır. gunumuzde cok korkulmasi gereken bi hastalık degildir. Ilaclarin tam ve birakılmamasiyla, iyi beslenmeyle tedavi edilir. Vucut halsiz dusunce, kotu beslenme sonucu tekrar lanse edebilr
    1 ...
  14. 5.
  15. -hocam ne deneyi bu?
    +tüberküloz çocuğum
    -hadi ya tüberkül mü var şimdi bunda?
    +aaa napıyosun çocuğum eldivensiz niye tutuyosun onu? hem masken nerede senin?
    -harbi harbi tüberkül var diyosun yani :S *
    +çabuk hadi git elini yıka.inşallah bulaşmamıştır.sonrada gelme artık kaldın.
    (bkz: okul böyle bişe)
    (bkz: dene yanıl) *
    1 ...
  16. 3.
  17. (bkz: allah düşman başına vermesin) denilen hastalık insanın hayatını söndürür ayrıca (bkz: çeken bilir)
    1 ...
  18. 13.
  19. osmanlı padişah larının pekçoğunun muzdarip olduğu rahatsızlık. hatta: o dönemler hastalık belirtisi olarak; kambur luğunda, görülüyor olması; birinci mahmud a kambur lakabının takılmasına sebep olmuştur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük