bugün

tüberküloz

12 senedir (yaklaşık 6 yaşımdan beridir) taşıdığım mikroptur. inek sütüden kaptığım söylenmişti. 2 yıl boyunca günde çift ilaç kullandım. ancak şöyle bir durum var; mikrop, tahrip edici etkisini göstermiyor ve başkasına da yayılmıyor. tabi bunlar küçükkendi.

şuan kontrollere gidiyorum. sigara kullanıyorum ve epey kilo verdim *. aha gittik bu sefer derken, 12 yıl önceki cümleler bir daha tekrarlandı. tüberküloz teşhisi var ve filmlerde izi belli ancak yayılmacı değil. tabi mikrobun ne durumda olduğu araştırmaları devam ediyor.
bu hastalık için şunları söyleyebilirim; kirli ve sıcak hava (adana yanmakta şu günlerde) en büyük çevre faktörü. beslenmenize dikkat ederseniz ve vücudunuzdaki en ufak değişikliği araştırırsanız hastalık korkutucu olmaz.

zaten hastalık çok uzun bir dönemde kendini belli ediyor. bu yüzden mikrobu kapmak kolay ancak, vücutta işlev kazanıp, bulaştırıcı özelliğe sahip olması için tüm şartların ondan yana olması lazım. özellikle sigara ve alkol kullanmak.*
teşhisini de kısaca özetlemeye çalışayım;

direseğinizle bileğinizin ortasına küçük ve acıtmayan bir iğne yapılır. içindeki sıvı orda toplanır ve anında şişme yapar. normal bir vücut tepki olarak kızarıklık gösterir. ancak ilerleyen günlerde (48-72 saat içinde bu düzey maksimuma çıkar) göze batacak derecede şişmesi ve ortada sert bir tabaka oluşması pek normal değildir. 3. gün doktora gittiğinizde kabaran dokudan, sertleşen kısıma geçildiği yerler kalemle çizilir. ve cetvelle ölçülür. uzunluk miktarına göre teşhis konulur. *