Bazı veliler ve öğretmenler "okuldaki işleri kolaylaştırdığı" için sınıf anneliği uygulamasını desteklese de bazı durumlarda "sınıf anneleri" öğretmenin önüne de geçebiliyordu. Ayrıca benim de bizzat şahit olduğum öğretmenler günü'nde pahalı hediyeler almak gibi durumlar eleştirilere neden oluyordu. Öğretmenler Günü'nde sınıf öğretmenine cumhuriyet altını almak da neyin nesi? Ben tartışmıştım. Bu gibi para toplama olaylarının dışında, öğretmenden kendi çocuklarına ilgi beklemesi, veliler arasında gruplaşma yaratmaları, hatta kimi zaman derslere de müdahil olmaları eleştiriler arasındaydı. Nitekim Milli Eğitim bakanlığı gelen şikayetleri dikkate alarak eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğunu öne sürerek valiliklere gönderdiği yazıda uygulamaya zaten mevzuatta da olmadığı dile getirilerek yer verilmemesini istemiş. Olacağı buydu. Bazen iyi niyetle başlayan çalışmalar bile bokunu çıkarmamızdan dolayı sonlandırılıyor işte.
Sınıf annesi veli ve öğretmen arasındaki köprüdür. Sınıfta malzeme parası , etkinlik oluşturma vs gibi durumlarda organize eden görevlidir. 4 yıl sınıf annesi oldum iyi ki diyorum. Çünkü herşey sevgi ve saygı çerçevesinde gelişti. Hâlâ velilerle gün yapıyor öğrencilerle kucaklaşıyorum. Geçen pazarda azcik rezil oldum. Çocuklar bağırarak yanıma koştu millet bize baktı noluyo diye. Çocuklar benim çocuğum gibi çok güzel iletişim oldu.burda asıl mesele sınıf annesinin görev tanımını bilmesi ve kendi egosuyla hareket etmemesi lazım. Sıradan bir temsilci olduğunu bilmeli. Sınıf annesi cidden güzel bir uygulama. Düşünün 30 velinin sınıfa girdiğini her ağızdan bir ses çıktığını. Olmuyor arkadaşlar veliler bir karara varır bunu da sınıf annesi öğretmene bildirir.
1. Sınıftan 8e kadar varlığını koruyan, ne derece gerekli olduğu tartışılır bir kurum.
Erkek bir branş öğretmeninin "biz de bir ilke imza atalım diye sınıf babası seçtik" diye yanında eşiyle oturan eski bir öğrencisinin babasını gösterdiğine şahit olmuştum. *
Whatsapp gruplarındaki atarlı giderli velileri sakinleştirebilen, eğitim öğretim yılımızın ve hatta tatillerimizin önemli gün ve haftalarını anlamlandıran, kermeslerimizin yüzakı, hayırlı cumalarımızdan sorumlu sedatif etkisindeki şimdilerin en sevilen whatsapp anneleridirler.
Her öğretmen yapacağı işi biraz allayıp pullayarak sene başında bir sınıf annesi seçer. Ona ufak imtiyazlar tanır, çünkü sınıf işleri çoktur. Öğretmen diğer velilerle, para işleriyle, duyurularla minimum muhatap olmak için bunu yapmak zorundadır. O da kendini diğerlerine kıyasla öğretmene daha yakın, daha nazı geçer hisseder. Hissetsin zaten, bunun öğretmene bir zararı yoktur, o sınırı gayet rahat koyar, azıcık da Hakkı sonuçta bir sürü angarya şeyle uğraşıyor.
Vatsap grubunda her dakika gereksiz resim paylaşırlar. Okulla ilgili bilgileri verirler. Bazı velilere aşırı samimiyet gösterip bazılarına hanımlı konuşur. Derdi zoru kendini göstermektir. Hepsi problemli tipler.
Herşeyi ben bilirim edasıyla gezerler genellikle telaşlı olurlar. Öğretmenin sağ koludurlar ve bir grupları vardır diğer velileri çekiştirirler. En belirgin özellikleri de aşırı özgüvenli ve çok konuşmalarıdır.
sürekli çocukların sınıfına klima alalım ne bileyim öğretmenler günü için pahalı hediye önerileri sunup şunu bunu alalım diyen kadındır. çok nefret ederim onlardan. gariban aile çocuklarını çok zor durumda bırakıp onları utandırırlar. çünkü pahalı hediyeleri kişi başına bölünce çıkan parayı bile ödemeye zorlanan ya da buna bütçe ayıramayan aileler dolu.
Çocuğunun otomatik olarak arkadaş ortamında mıknatıs etkisi yaratmasına sebebiyet veren ünvandır. Sınıf öğretmeni ile whatsapp'dan şirin bilgiler paylaşmasını isteyen ve diğer anneler ile her an hırçın bir savaş içerisine girebilecek, muhtemel kermeslerdeki ilk standı açan anne modelidir.
Genelde doğum günü, öğretmenler günü, anneler günü, babalar günü gibi sikindirik hangi gün varsa hediye etkinliği düzenleyip para toplatan, ve bir şekilde durumu kendi çocuğunun artistik yapmasına vesile olacak hale getirmek için sinsi sinsi uğraşan annedir.
öğretmen için büyük bir yardımcıdır.* bir öğretmen için okuldaki ortalama 30 öğrenciyle ilgilenmek yeterince zorlayıcıdır. aynı zamanda eğitim düzeyini yükseltmek için girişimlerde bulunur. devletin sağlamadığı projeksiyonu edinmek, perde edinmek, sıra örtüsünün yıkanması, okul sonu etkinliği hazırlamak, sınıfın temizliğini sağlamak, öğrencilerin beslenmelerini yönetmek, velilere ulaşmak ve daha sayabileceğim onlarca ek iş. her öğretmene bir sekreter vermediklerine göre. bu işlerinde yapılması gerekliliğinden. bir sınıf annesi bile yetersiz olduğu durumlar olur.
öğretmenin işi ne, yapsın gibi söyleminde bulunanlar için. 30 kişilik bir sınıf ve 30 kişilik bir veli kitlesiyle uğraşmayı hayal etmek yeterdir.