tarih sümer de başlar...
dolayısı ile sümer dini, sümer mitolojisi de tüm semavi dinlerin, ibrahimi dinlerin kaynağını teşkil eder.
ha sümer dini de gökten zembille inmamiştir elbet.
o'nun da esin kaynağı hindistan'daki antik dinlerdir, hinduizm'den öncesi, ramayana öncesi, brahmaputra öncesi, öncesi oğlu öncesi...
ama dinler tarihi ile ilgili en eski kaynak ise yine sümerler ile aynı kana sahip bir millete aittir.
türklere.
(bkz: naacal tabletleri)
--spoiler--
sumer dini çoktanrılı bir dindi. dünyada, evrende, doğada görülen, hissedilen her nesnenin bir tanrısı vardı. tanrılar insan görünümünde, fakat insanüstü güçleri olan ölümsüz varlıklardı. insanlar gibi, onlann da çocuklan ve eşlerinden oluşan aileleri bulunuyordu. bu aileler kral gibi bir baştanrı altında toplanmışlardı. tanrılar da insanlar gibi sever, üzülür, kızar, kıskanır, kavga eder, kötülük yapar, hastalanır, hatta yaralanabilirlerdi. yer, gök, hava, su tanrılan yaratıcı, diğerleri yönetici ve koruyucu tanrılardı.
--spoiler--
ateistlerin türkiyenin inancı olsun dedikleri sümerlilerin dini.
sanırım ilk evrim bu zaman da oldu ve maymundan insana dönüşen kişiler önce kendilerine sümer dediler daha sonra dinleri yazmaya başladılar.(bir darwinist yada ateistin hayal dünyasından bir kare)
günümüz dinlerinin bir tür ilkel halidir.kur'an tevrat ve incilde anlatılan hikayelerin bir çoğu tam olarak sümer dininde geçmektedir buna örnek olarak şu isim verilebilir.
ninti=havva
nin-kaburga /ti-kadın(hanım) demek ve tanrılar nintiyi erkek için kaburgadan yaratırlar.