bazı yazarlar için maalesef halen mümkün olmayan durum. sözlük nedir? sözlüğe neden yazılır? insan yan gelip yatacağına neden oturur bilgisayar başına da şunları yazar? sözlüğü açtığında görmek istediği şey nedir?
bu soruların cevapları tabi ki kişiden kişiye değişmekle beraber uludağ sözlüğün ve internet alemindeki bilimum sözlüklerin ilk görevi bilgi vermektir. ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır ki, buralar saf bilgi kaynakları değildir. yazar burada o kelime veya cümle ile ilgili yorumunu tanım biçimine sokarak verebilir. ayrıca yazar veya okuyucu sözlükten sadece bilgi değil, keyif de almalıdır. okurken veya yazarken bundan haz duymalıdır ki yazmaya veya okumaya devam edebilsin.
sözlüklerin sırf bilgi kaynakları olduğu iddia edilemez.
bir örnek verelim. mesela kelimemiz renault 9 broadway olsun. yazarlardan biri veya ikisi aracın teknik özelliklerini, motor hacmini, maksimum hızını, beygir gücü, aygır gücü vs. yazacaktır. peki ya sonra? diğer yazarlar eşşekbaşı mıdır? hayır, onlar da bu araçla ilgili yorumlarını yazacaklardır.
biri der ki ben bu aracı kullandım memnun kaldım veya kalmadım, diğeri der ki bu araba iyi hızlanıyor, bir başkası der ki frenleri kötü, bir diğeri aman şurasına dikkat edin der. işte sözlüğün sözlük olduğu nokta burasıdır. aracın teknik detayları zaten internette aratıldığında kolaylıkla bulunabilir. ancak internette "bu araç ilgili düşünceler ve deneyimler" diye bir arama yapılamaz.
velhasıl sözlüğün amacını anlayamayıp sürekli kötülemek kabul edilebilir bir durum değildir.
not: bu görüşler tamamıyla bana aittir. araba örneğine takılmazsak söylediklerim gayet net ve anlaşılır diye düşünüyorum. ayar alışverişlerini de sevmememe rağmen bu konuda ayar almaktan rahatsızlık duymayacağımı da belirtirim. yanlışsam düzeltin.
başlık:sözlüğün amacı
artık herkesin öğrenip günde 5 kez aklına getirmesi gereken şey.
terimlere esprili anlamlar girmek.aynı zamanda düzeyli bir bilgi ve bilim ortamı yaratmak.
ya da ,biliyorsan yazacaksın,bilmiyorsan susacaksın.o kadar.çok mu zor?
sözlüğün amacının para olduğunu anlamamak yazarlıktan öte insan ırkına ve taşıdığı sıfatlara ihanettir. kastedilen sözlük yazarlığı yapmanın amacı ise bilemem, yeniyim ve kafam karışık böyle derinlikli konularda.
ulusözlük olarak çoğumuzun başaramadığı olay. son zamanlarda özellikle olay dikkat çekici entry girmek, birilerinin üstünden piyasa yapmak ve şukela almaktır. 2 cümleyi geçen entryler yüzde 10 dan fazla değil. ne öğreniyoruz sözlükten koskocaman bir hiçbir şey! anket dolduralım akp'ye sövelim, chp'ye sövelim, faşistlere sövelim ama eleştirinin ne olduğunu bilmeden yapalım bunları. eleştirmek yerine -yapıcı eleştirmek yerine- küfretmekle görelim işimizi daha kolay nasılsa! sözlükte yazanlar olarak sokaktaki insandan daha bilgili, neyin ne olduğunu bilen pırıl pırıl canavar gibi gençleriz aslında. en çok koyan da bu zaten insana.