insanlar nesillerini devam ettirmeleri için kaossuz bir ortam isterler. bunu sağlamak için de kültürlü bilgili siyasetçiler gereklidir. millet' in gözünde ilk izlenim çok önemlidir bunu beceren siyasetçiler yönetime geçerler; bir takım organlar aracılığıyla göze girmeleri çok kolay düşmeleri ise çok zor oldukları için bu onlar tarafından gayet kârlı bir iştir. şayet neslin devamı için kâr elde etmek lâzımdır.
çoğulculuktan uzaklaşmak, radikalleşmek, belli bir kesime çıkar sağlamak, tek adamlık ve adaletsizlik hangi siyasal yapı olursa olsun, o yapıyı çöküşe götürecektir.
Demokrasi ; siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da düzenli aralıklarla halkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimidir.
Bu sistemde herkesin eşit olduğu anlamı çıkmaktadır fakat burada bir paradoks vardır. Herkesin istediği şey demokratik sistemlerde gerçekleştirilemez. demokratik sistemlerde çoğunluğun istediği olur ve azınlık her zaman azınlık olarak kalır. O yüzden demokrasi diye kendimizi yırtmak yerine demokrasinin ne olduğunu tam kavramak lazım. Saygılarımla...
Şimdi kimse cıklamasın! Türkiye'de sesi ya da görünümü çok güzel olmadığı halde efsaneleşen şarkıcılar bulunanileceği gibi, çok sayıda hata yapan bir siyaset adamının "her yaptığında Hikmet bulunan bir hesap adamı" olarak kitlelere kabul ettirildiği doğrudur.