devrimlerin sahiib laik hukuk devleti türkiye cumhuriyeti nin kurucus mustafa kemal atatürk e karşı alınılan tavır.
üzülüyor tabi insan, atam o kadar çalışmış çabalamış, nice cephelerde savaşmış. üç beş çapulcu çıkıyor ve aklı sıra atatürk e karşı olduğunu onun iyi bir lider olmadığını falan söylüyor.
bu tip gençler son zamanlarda türedi. yeni neslin 80 darbesinden sonra politikleşmesi vve cemaatlerin hışmına uğraması bunda büyük bir etken sanırım.
ulan laiklik olm başka şeye benzemez ki bu! hangi ülke de bu kadar özgürlük var? demokrasinin bu kadar üst seviyede olduğu, insan haklarının hiç çiğnenmediği, kürdüyle türküyle bir olarak yaşadığımız, polisin askerin sivil halka olan saygısının üst seviyede olduğu bir ülke de yaşıyoruz. klasik müzik dinlenilen, hafta sonları tiyotroya gidilen bir sanat ülkesi kurdu mustafa kemal paşa. boru mu lan?
gudikler çıkmış aklı sıra atatürk ü kötülüyorlar. çapınız kaç olm sizin?
karşıt olmanın suç olmadığı göz önünde bulundurulursa pek de bir yadırganılmayacak durum. herkese, herşeye belirli saygı sınırları içinde karşıt olunabilir. bu atatürk olsa bile.
bir atatürkçü olarak, sözlükte yükselen atatürk karşıtlığı'nı sorun olarak görmüyorum, zaten moda bu. onun yerine sözlükte yükselen kürtçülük, pkk propagandası vb. gibi şeyler daha önemli.
ama bence herkes bir şeyi savunabilir, bebek öldürmeyi, mayınla asker patlatmayı, orospu çocukluğunu dahi.
ergenlik çağındaki yazarların çoğaldığına işarettir malum o yaşlarda insanlar her şeye karşı eleştirel yaklaşıp tüm ezberleri bozmak isterler ve bunu yaparken de genelde coşkun olurlar. atatürk' te maalesef yıllardır içi boşaltılıp kullanılan bir maske olmuşur ve bu yüzden saldırıya maruz kalmaktadır.
atatürk'e değil; atatürk'ü kullananlara karşıt olma; yani sizin anlayamayacağınız durumdur. adam çıkıp atatürkçüyüm, ne de olsa kimse bana dokunamaz diyerek silahlı terör örgütüne üye oluyorsa; dernek adı altında* milletin ağzına s.çıyorsa; bırakın da tiksinsin herkes kendisine atatürkçü diyenlerden.
üç beş yavşak atatürkçüyüm diyor diye kıçını öpecek değil kimse.
insanların büyüyüp ailesi ve başka insanları tanıyıp görmesiyle farkına vardığı gerçeklerden biri. çocukken bulunduğunuz dar çevrede herkesin atatürk hayranı, laik solcular olduğunu zannedersiniz. hatta türkiye'nin % 90'ı müslümandır denmesini geyik bir mesele zannedersiniz. laik rejimle yönetilen türkiye müslüman bir ülkedir deyince karşı çıkarsınız.
biraz yaşınız büyüyünce daha çok insanla karşılaşıp daha önce farketmediğiniz gerçekleri görünce yükselen, artan şeyler olduğunu zannetmeniz normaldir. bana da sözlüğe girdikçe insanların gittikçe dinsizleştiği inancı hakim oldu. hatta sözlükte aşırı solcu olduğunu türk toplumunun buradaki insanlardan çok farklı yapıda olduğuna inanıyorum. hatta şu sözlükte yazılan çoğu yazıyı ve yazarı bir anadolu köyüne götürseniz yarısı anında linç edilir.
hadi size göre atatürk karşıtlığı artıyor, insanlar daha tutucu oluyor bir geçmişe bakalım kaç kez demokratik seçimlerde sol olarak adlandırılan partiler % 20-30 oranlarda oyu geçebilmişler? etrafınızda körler ve sağırlar birbirini ağırlayınca tüm türkiye'yi orası zannediyorsunuz. sonra seçimlerde "ya bu kadar solcu varken sağ partiler nasıl böyle oy alırlar" diyerek şaşırıyorsunuz.
bir ara hayatını köyünde geçiren bir adam yolda el kaldırdı durdum aldım. şehire gelince bütün bu topraklar bizim köyün mü diye şaşırtıcı bir şey söyledi. biraz konuşunca anladım ki adam türkiye'yi kendi kasabasına bağlı yerlere verilen isim zannediyor.
atatürk gibi ulu öndere yapılan haksızlık. herkesin atatürk ü sevme zorunluluğu olmadığı gibi birazcık da olsa vefa gösterilmeli. herkesin siyasi ve dini görüşlerine saygılı olmak gerektiğini hatırladım bir an...
atatürkçü düşündüklerini zannedenler ne kadar radikal konuşup kendilerini kutuplara çekiyorlarsa, karşılarında da o kadar karşıt kutuplaşma görüyorlar. aynı düşünce tam tersi için de geçerli. siz atatürk e ne kadar karşıysanız, atatürkçüler o kadar sıkı sarılacaklar. etki tepki böyle birşey. 2 yıl aynı evde kalan 4 arkadaş*; biri chpli biri mhp li biri dsp li biri akp li. biz nasıl anlaştık?
periyodik zamanlarla spontane gerçekleşen eylem. örgütsüz ve dağınık halde meydana geldiğinden saman alevi gibi oluyor ve fazla büyük etki yaratmıyor. yakın zamanda kuracağım birlikle daha büyük etki bırakacağımızı düşünüyorum. üzerinde çalıştığım konu hakkında ilgili yazarlara gerekli bilgileri aktaracağım.
keşke sadece sözlükte yükselseydi bu karşıtlık. etrafınıza baktığınızda göreceksiniz ki karşıtlık heryerde. ayrıca bu normalleştirilmeye çalışılıyor. demokrasi adı altında bu karşıtlık kollanıyor. ve sonunda atatürk karşıtlığı büyümekte. demek ki neymiş:
fazla iyi niyet zararlıdır. büyüyen sorunları görmezlikten gelmek saçmalık. buna dur demek demokrasi karşıtlığı. o zaman ne yapılacak?
eskilerden bir kuple geliyor:
(bkz: ananı da al git)
tanım: düşünce özgürlüğü adı altında dijital platformlarda yükselen atatürk karşıtlığının vuku bulmasıdır.