5. Dünya Su Forumu (WWF - World Water Forum) 16-22 Mart 2009 tarihlerinde istanbul'da toplanacak. WWF'de küresel ölçekte suyun ticarileştirilmesi için planlamalar yapılacak.
Kapitalist sistemin kar oranlarını arttırma isteği, aşırı birikim ve sermayenin değersizleşmesi krizine karşı geliştirilen çözümler, son 30 yılda eğitimden sağlığa, doğal varlıklara, sosyal güvenliğe, ulaşımdan, posta hizmetlerine kadar uzanmış ve insanlığın, yeryüzünün ve doğanın bütün değerlerini hızla metalaştırmaya başlamıştır.
Krizin şiddetlenmesiyle, başta Orta Doğu olmak üzere bütün doğal enerji koridorları kapitalistler arası paylaşımın konusu haline getirilirken; dünyamızda canlı hayatın sürmesinin en temel unsuru olan su bile alınıp satılan bir piyasa malı haline getirilmiştir.
suyun metalaştırılması ve piyasalaştırılmasına karşı DiSK, KESK, TMMOB ve TTBöncülüğünde Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu kuruldu.
- içme ve sulama suyu şirketlerinin yanı sıra inşaat, enerji, maden, gıda, kimya, metal, tarım-gıda ve daha pek çok endüstride faal olan büyük şirketler ve onlarla işbirliği yapan yerel yönetimler, su çıkarma, dağıtım, sulama sistemleri, hidroelektrik santraller ve baraj yapımı ihalelerinde hak talep etmeye başlamıştır.
- Daha şimdiden dünyanın pek çok yerinde içme sularının dağıtımı özelleşmiş ve yoksul halkların ciddi tepkileriyle karşılaşmıştır. Ülkemizde de bir kaç ilin su dağıtım şebekeleri özelleştirilmiş, Edirne örneğinde olduğu gibi paylaşım kavgaları artık gizlenemez hale gelmiş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ırmakların bile kullanımının özel şirketlere devredileceğini açıklamakta sakınca görmemiştir.
- Öte yandan suyun ticarileştirilmesi, özelleştirilmesi, metalaştırılması çabaları yalnızca yoksulların temiz suya erişim hakkını tehdit etmekle de kalmamakta, yeni baraj ve santral inşaatları yüzünden dünya halklarını ve gelecek nesilleri mevcut su havzalarının tümüyle kaybedilmesi, havzalardaki canlı yaşamın ve gen kaynaklarının tahrip edilerek ekosistemlerin sona ermesi, tarihi ve kültürel mirasın yok edilmesi gibi telafisi mümkün olmayan tehlikelerle karşı karşıya bırakmaktadır.
- Suyun piyasaya açılmasının, ayrıca, bugüne kadar başta belediyeler olmak üzere su dağıtımında çalışan bütün ücretlilerin istihdamını ve çalışma güvencesini tehdit eden bir gelişme olacağı, dünyadaki su özelleştirme örneklerinden bilinmektedir.
- Ayrıca, tarımdaki hızlı kapitalistleşme sürecinde tohum, gübre, akaryakıt vs. zorunlu ihtiyaçlarını temin etme gücü bile kalmamış olan ve geçimlik tarımla yaşamını sürdürmeye çalışan milyonlarca küçük çiftçinin tarımdan tamamen koparılması anlamına gelecek olan suyun ticarileşmesinin diğer dolaysız ve dolaylı etkilerinin neler olacağı henüz tam olarak öngörülememektedir.
- Suyu satın almaya gücü yetmeyen milyonlarca köylü ve çiftçinin topraklarından koparılarak büyük kentlere fırlatılmasının sonuçları, yığınsal işsizliğin ve sefaletin doruğa çıkması, çarpık kentleşmenin en uç noktaya ulaşması ve dolayısıyla kentlerin gecekondularında daha da çekilmez boyutlara erişecek olan suya erişim hakkı ihlalleriyle özetlenemeyecek kadar ağır ve yıkıcı olacaktır.
- Su özelleştirildiğinde sermayenin aşırı kar hırsından dolayı mevcut durumundan daha da sağlıksız hale gelecektir. Birçok hastalıkta aşırı artış olacaktır. Dünyada bu durumun birçok örneği ile karşılaşılmaktadır.
- Su forumlarında; su kaynaklarının yönetimi için sorumlulukların geliştirilmesi ve sürdürülebilir uygulamalar vurgulanmakta, su konularında siyasi taahhüdü teşvik eden ve özellikle Bakanlar konferansı aracılığıyla su konusunun siyasi gündemin üst sırasında yer aldığını hedeflediği bilinmektedir. Bugün petrol yüzünden savaşlar yapılmaktadır, yarın su savaş sebebi olacaktır. Su kaynaklarımız peşkeş çekilemez.
- Su kaynakları kamuya aittir. Su kullanım hakkı engellenemez.
Yukarıda aktarılan nedenlerden ötürü önümüzdeki dönemde en önemli toplumsal mücadele konularından birinin "suyun özelleştirilmesi, ticarileştirilmesi ve metalaştırılması" konusu olacağı açık şekilde görülmektedir.
2009 yılının Mart ayında istanbul'da toplanacak olan ve suyun piyasalaştırılması sürecini hızlandırmayı amaçlayan 5. Dünya Su Forumuna gereken cevabı vermek, ülke ölçeğinde güçlü ve kararlı bir birliktelikle mümkün olacaktır.*
türkiyede kesinlike olmayacak olaydır. artık her köşe başında biten sucular heleki sucu fantazisinin birgün gerçeğe dönüşeceğini düşünerek bu işi hayatta bırakmaz. bu işi yapan birinin kızı bir pet şişe için şunu söylemişti. bize 8 kuruşa geliyor bizde 50 kuruşa satıyoruz. yüzde 600 kar veren başka bir iş var mı bildiğin ?
sanki ticari değildi de biz ne olduğumuzu anlamadan sabah uyandık ve bu tabloyla karşılaştık gibi algılamamı sağlayan durumdur. bu kadar sözlerine göre doğal kaynak suyu üreten firma kaşımıza gözümüze bakıp da su dağıtmıyor değil mi? tabiki ticari kaygıları vardır. su zaten ticariydi benim bildiğim ama bütün dünyada kaynakların azalmasıyla kıymete bindi, nasıl rant sağlasak durumu oluştu ve bu durum kaçınılmazdır.
* Sularımız meta (mal) değildir. Kullanım hakkı şirketlere devredilemez
Su Doğanın hakkıdır. Su, yaşamakiçin ona ihtiyaç duyan tüm canlı ve cansız sisteme aittir.
* Derelerimizi, göllerimizi, sularımızı sattırmayacağız. Su kaynaklarımızı ve onları besleyen havzalarımızı kirletemeyeceksiniz, tüketemeyeceksiniz. izin vermeyeceğiz
Derelerimizi, Göllerimizi, Yer altı sularımızı, Denizlerimizi ve sulak alanlarımızın oluşturduğu Tarihi, Kültürel ve Doğal dokumuzu, "Dünya Su Ailesi" olarak kendini tanımlayanların, Suez, RTW,Viole gibi Su şirketlerinin ve onların Türk ortaklarının yok etmelerine göz yummayacağız.
* 5. Dünya Su Forumunda "istanbul Kentsel Su Mutabakatı"nı imzalayacak olan yerel yöneticilerden ve kongrenin hedeflerini hayata geçirecek, Türkiye de su kaynaklarının ve su hizmetlerinin şirketlere satılmasını sağlayacak çalışmaları yapanlardan hesap soracağız.
* Dünya Su Konseyinin ve işbirlikçilerinin Türkiye de suların ticarileştirilmesi için planladıkları oyunlara ve 5. Dünya Su Forumunun hedeflerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.