Film güzel acı. Ilk kez dört beş yaşındayken seyretmiştim ve nasılda hatırladım.
Ayrıca şu erol taşın abazan sapık inek sahnesini yeni farkettim hem komik hem tam bu devir tipleri. 1.50 den sonrasında bu nedir ya. https://youtu.be/QYSQlhfLtyI
Geçenlerde tekrar izledim bu filmi öyle aman aman türk sinema tarihinde 1. olacak bir film değil gerçekten. bunun gibi hatta bundan daha iyi kurgusu olan ve dramatik tonla film var aklıma gelen.. neye göre 1.sıraya koymuşlar anlamadım. Hülya koçyiğit ablanın o gencecik halindeki güzel bacaklarının hatrına falan koydularsa bilemem artık.
necati cumalı'nın eserinden uyarlanıp metin erksan tarafından yönetilen 1964 yapımı ödüllü film. bazı rahatsız edici sahnelere sahiptir. köpeğin öldürülüşü, taşınırken başının sallanışı, osman'ın ölü hayvanı yere fırlatışı iç acıttı biraz. yine osman karakterinin kardeşinin karısı bahar'a sulandığı sahneler sanki bedenime aynı anda bir sürü karasinek konmuş gibi hissettirdi, öyle bir tiksinti.
"Necati Cumalı" "Susuz Yaz"ı 1960 yılında yazdı. Kitapta yer alan öyküler, Cumalı'nın avukatlık yıllarında edindiği vurucu gözlemlerinden kaynaklanıyor, toplumumuzun özellikle kırsal kesiminde, "Habil ile Kabil" söylencesinden beri varolan şiddet yasalarının acımasız görüntülerini sergiliyordu. Cumalı, kitaba adını veren "SUSUZ YAZ"da edebiyat alanında ilk kez suyun bölüşülmesinin önemine değinmişti. 1964 yılında öyküden sinemaya aktarılan filmi ALTIN AYI ile ödüllerdiren Berlin Film Festivali Jürisi, kararında gerekçe olarak konusunun taşıdığı önemi gösteriyordu. 20 yıl arayla 80'lerde Su Yılı ilan eden UNESCO, petrolün yerini 21. yüzyılda suyun alacağı, suyun bölüşülmesinden çıkacak anlaşmazlıkların savaşlara yol açabileceği konusunda bütün üyelerini uyarıyordu. ÇAĞDAŞ YAYINLARI, her kitaplıkta yeralması gereken edebiyatımızın şimdiden klasikleşmiş bu eserinin onuncu baskısını güvenle okuyucularına sunar.
ben sadece susuz yaz hikayesini okudum, güzeldi. çok realist bir hikaye. eğer siz de realist kitaplardan hoşlanıyorsanız beğenirsiniz.
filmin en önemli özelliği kanun çıkartmasıdır. filmde işlenen ana konulardan biri su mülkiyetidir. Film su mülkiyeti üzerine uzun süren tartışmalar başlatır ve nihâyet su kaynaklarının şahıslara değil, devlete âit olmasıyla ilgili kânun çıkar. bir film, bir kânun çıkmasına sebep olur. O güne kadar, kaynaklar hâricindeki sular devletindir.
zamanında ülkeyi yanlış tanıttığı için berlin film festivaline gidememiş yapımcı tarafından kaçak olarak filmi ülke dışına çıkarılmış ve büyük ödülü alınınca film bir ulusal gurur hikayesine dönüp oyuncu ve yönetmenler tek tek bizzat devlet tarafından ödüllendirilmiş.*
izlemek isteyenler için burada da hd versiyonu yayınlanmış link