bugün

dehset olarak tanımlanabilecek, gercekligin had safhada oldugu, world globalization olarak bilinen strateji türünün essiz örneği.
bir oyun. büyük beklentilerle açarsınız, türkiye'yi seçersiniz hatta oyundaki görevlerden biri de türkiye'yi ab'ye sokmaktır. fakat başvurduktan 2 saniye sonra kabul edilip görev tamamlanınca hevesiniz kursağınızda kalır, abd'yi seçip bir iki atom bombası atıp silersiniz oyunu.
Diplomasi motoru hasarli olsa da oynanasi mükemmel oyun. Suriye ve Israil birbirine girince tamam da kuzey kore suriye ye daldi sonra, üstelik her ülkeden gecis izni alarak.
güzel olmasına karşın pek adını sanını duyuramamış bir oyun.
superpower isimli oyunun devamıdır. aslen geographic strategy game türündedir. hatta böyle bir tür yoktur ama bu oyun vardır elbette. younda birleşmiş milletlerin tanıdığı 193 ülkeden birini seçer o ülkeyi ekonomik siyasal ve askeri alanlarda kontrol edersiniz. yapıp ettiğiniz her şey başka şeyleri tetikler. yeni başlayanlara ekonomipolitik öğrenme imkanı sunar.

oyunun campaign modunda ilk görev türkiye yi ab ye sokmaktır. bu da böyle komik bir anıdır.
bu oyunda türkiyeyi alıp etliye sütlüye pek karışmadan ekonomini düzelterek ilerlersen eninde sonunda amerika ırak'a saldırıyor. bu noktada ya deste kvereceksin ya vereyeceksin. al sana 2003 martı. destek vermezsen senden bir bok olmuyor. destek verip ırak'a asker yollar isen amerika saldıran olduğu için herkes ona höyhöy yaparken sana ilişen olmuyor. zamanla amerika geri çekiliyor ve tüm ırak petrolleri senin oluyor.
yapılacak en uygun şey, kapitalizmi oligarşik hali ile sonuna kadar uygulamak. al türkiyeyi. vergileri %80e çıkar. ticari vergileri ise %2,6ya indir.

sağlık harcamalarını kıs. bu sayede 65 yaş üstü insanlar ortadan kalkacaktır. oran %5in altına inince eski haline geri getir.

buna böyle devam et. sosyal halkın işine yarayacak ne varsa kıs. zengine ver. ekonomi süper düzeliyor. kişi başı gelir 7500 den 22000 e çıkıyor. tabi bu arada gelir eşitsizliği maksimuma çıkıyor ama siktir et.

sonra abdnin ıraka girmesini bekle. girince sen de gir. girmeden önce de zor durumdaki devletlere otomatik yardımı aç sonuna kadar. özellikle deprem tsunami görenlere para gönder. diğer devletler ile kültürel anlaşmalar yap. ırağı işgal et. dırdır eden olur ama pek sorun çıkmaz.

bütçeden hatırı sayılır bir parayı hava ve kara kuvvetleri yapmaya ayır. deniz olmasa da olur. sınırı genişlettin ama isyan çıkar o sebeple de istihbarata para ayır. ayrıca ortamesafe füze yap. ırağa girince en çok hoyhoy yapan suudi arabistan oluyor. ona saldır ve işgal et.

kimse gık edemiyor çünkü dünya petrolünün %70i senin olmuş oluyor. bunun %10 kadarını millete bedava dağıt. her derdi olana yardım et. nükleer füze üretimine başla.

füze kalkanı da şart artık. çünkü sen nuke yapınca diğerleri de yapıyor sana atabilirler.

önce avrupaya saldır. abden dolayı karar alma mekanizmaları çok yavaş. tek tek yutarsın hepsini. ingiltereye saldırma çünkü abd tepene biniyor. onu bırakıcaz geriye. tüm avrupayı aldıktan sonra eğitim oranı yüksek olduğu için hizmet sektörü de sana geçmiş oluyor. sıra geldi rusyaya, ab ile savaşı bitirir bitirmez rusyaya saldırırsan ingiltere ve abd sana saldırmıyorlar.

rusyaya saldırınca çin abd ve ingiltere hariç herkes sana saldırıyor. küçük olanlara birer nuke atıp diğerlerini işgal edebilirsin.

geriye ingiltere abd ve çin kaldı. çine sakın saldırma. çünkü aslında ordusu güçlü olmasa da nüfus kalabalık olduğu için, işgal sonrası ayaklanmaları bastırmak için çok para harcamak zorunda kalırsın. onun yerine. ingiltereye 10 nuke. abdye 20 nuke at. ve işgal et. oraları alınca ekonomik sıkıntın kalmıyor. çine rahatça girebilirsin
zayıf ülkeleri seçip kalkındırmanın zevk verdiği oyun.
Gecen seneye kadar sürekli oynadığım oyun. Saatlerce başından kalkmazdım.

Yeni başladığım bir oyunda ekonomiyi adam edene kadar 3 saat falan ugrasırdım ve o zamana kadar oyun yılı 2040 lara dayanırdı. Bu seferde yeni silahlar falan tasarlardım ama oyun pek zevk vermezdi. Çünkü ülkeler teknolojisi gelısse bile çok durağan davranıyorlar. 2015 lerde ya ırak yada Suriye tüm dünyayla ilişkileri rezil bir hale geliyor ve bütün ülkeler onlara saldırıyor falan. Lan yemınle ugandanın Suudi Arabistan'a daldıgına şahit oldum.

Ekonomi motoru ve Ülkeler arası siyaset pek gerçekçi değil. Çok basit bir mantıkla hareket ediyor oyun.

Mesela abd de ekonomik kriz çıkıyor. Amerikan borsası çöküşte ama ne hikmetse dünya üzerindeki hiçbir ülke bundan etkilenmıyor.

Günümüzde ülkeler o oyunda olduğu gibi yonetılseydı hindistan ve cin ortalıkta ülke bırakmazlardı.

Ama yinede güzel oyundur. Yapıldığı döneme göre oldukça ileri bir oynanabılırlıge sahiptir. ilk defa oynayana Biraz karışık gelir ama alısınca çok rahat oynanır.

Birde modları vardır. Ben Sovyetler Birliği modunu denedim. Pek bir fark yok. Oyun 1980 den başlıyor sadece. Dönemin ülkeleri ve dış ilişkileri düzenlenmiş sadece.
oyundaki tek hile aranızın 100 olduğu ülkelere sınırsız borç devretme opsiyonudur. eğer turkiye iseniz usa'ya milyarlarca dolar borç devredebilirsiniz mesela .
tanklar uçaklar vs. ile ilgisi olan yazarlara tavsiye ettiğim, kendi tankını helikopterini roketini zırhlını vs. üretebildiğin world globalization tarzı modern strateji oyunu.
Yeni başlayacağım oyundur.Demokrasi mi yoksa diktatörlük arasında secim yapacağım .
Fazla uçup kaçmadan, oyundaki bariz bugları kullanmadan üsturupluca oynanınca felaket zevk veren gerçekçi ve öğretici oyun. Silahların gerçek isimleriyle olmasını ve yeni yerli silah üretebilmemiz özelliğini çok seviyorum. Bunun haricinde ekonomiyi düze çıkarabilmek için çabalamak gerekiyor, bu da oyunun bir diğer olumlu yönü.
HDM moduyla oynaması ayrıca keyiflidir. Daha detaylı ve gerçekçi bir ekonomik yapıyla beraber diğer ülkelerin de sizin gibi savunma sanayiye yatırım yaptığını görürsünüz.