bugün

2500 yıl önce yazdığı savaş sanatı adlı kitabı hala türk silahlı kuvvetleri de dahil olmak üzere bir çok ülkenin askeri okullarında zorunlu ders kitabı olarak okutulan çinli general..
--spoiler--
akıllılar savaşmadan önce kazanırlar, cahiller kazanmak için savaşırlar.
--spoiler--

sözünü söylemiş er kişi.
Çinli bir savaşçi ve filozof.. "Savaş sanatı" isimli kitabın yazarı..
Ordularını kaleye saldırtan komutan ahmaktır. Önemli olan tek bir kurşun sıkmadan kaleyi birbirine kırdırtıp almaktır. Demiştir. Yani şu an ABD nin Arap baharı planı gibi.
Strateji uzmanı. Yüzyıllardır askeri okulların öğrencilerine okutulan Savaş sanatı kitabının yazarı.
şöyle buyurmuş zattır:
olabildiğince gizlen, öyle ki görünmez ol. olabildiğince gizemli ol, öyle ki sesin bile işitilmesin. o zaman düşmanının kaderi senin elindedir.
Sadece salak komutanlar askerlerini düşman kuvvetlerine yollayarak öldürürler. Aklı selim komutanlar rakibini içten çökerterek başarıya ulaşır.

Sun tzu.
MÖ 500 dolaylarında yaşamış çinli askeri bilgedir.dilimize savaş sanatı olarak çevrilmiş eseri o günden bu yana yüzyıllar boyu stratejinin temel eseri olmuş,üretilen bütün askeri ve politik hamleler bu kitapta dile getirilmiş esaslar çerçevesinde yapılabilmiştir.
Yaklaşık 2500 yıl önce yaşadığı düşünülen ama yine de hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımız filozof ve gizemli savaşçı.
Bugüne değin ulaşan Savaş Sanatı isimli kitabıyla uluslarası şirketlerin yöntemlerinde ve pazar stratejilerinde guru kabul ettikleri fakat kitabı için seçilmiş bu talihsiz isim bir yana onun derin bir şekilde insanın iç mücadelesini yönlendirdiği ve belki de Barış Sanatı demenin daha uygun düşeceği eserinin bu şekilde değerlendirilmesi ismi adına başlıca talihsizlikleri oluşturan kişi.
"En büyük zafer, savaşılmadan kazanılan zaferdir" der. Çünkü onun için silahla ve savaşla elde edilen şey kimse için tam bir zafer oluşturmaz ve bunu doktorun sanatına benzetir : Cerrah geç kalmış tedaviyi gerçekleştirir, oysa gerçek hekimlik önleyici olandır. Onun eseri insanlığın belleğinde tam bir şaheserdir.
-dostunu yakın tut, düşmanını daha da yakın.
-bir kişiyi öldür, bin kişiyi korkutmuş ol.
-yakınına saldırmak üzereyken uzağa; uzağa saldırmak üzereyken yakınına gidiyormuş gibi hareket et

sözlerinin sahibi çinli general, savaş stratejisti, filozof...

savaş sanatı adlı kitabı işletme ve stratejik yönetim derslerine konu olmuştur.
asıl adı su tzu olmakla birlikte sun = efendi anlamını taşımaktadır.

--spoiler--
Yüz savaştan yüz zaferle çıkmak kabiliyetin doruk noktası değildir. Savaşmadan düşmanı alt etmek kabiliyetin doruk noktasıdır.
--spoiler--

ilkesini benimsemiş\benimsetmiş filozof ve savaşçı general, paralı asker..
savaş sanatı adlı kitabı * alanının dışında ekonomistler, iktisatçılar, spor yöneticileri için de güzel bir rehber niteliğindedir. ilginç yanı ise yazdıkları her ne kadar bundan yaklaşık 2500 sene öncesine dayansa dahi olsa günümüze ışık tutmaktadır.

--spoiler--
beni bir kere aldattıysan sana yazıklar olsun, beni iki kere aldattıysan bana yazıklar olsun.
--spoiler--

--spoiler--
Başkasını ve kendini bilirsen, yüz kere savaşsan tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilmezsen, her savaşta tehlikedesin.
--spoiler--

ölümsüz yazar dedikleri böyle bir şey olsa gerek..

edit: eksik birşey mi var hayatımda?
(bkz: beş çember kitabı)
Tarihin ilk strateji kitabının yazarı. Hatta ilk ve en geçerli. Günümüzde sadece askerler değil, dünya devi şirket yöneticileri bile bu kitap ışığında strateji belirler.
(bkz: art of war)
çinli general ve taktik ustası. kiminle ne savaş yaptığı değil ortaya koyduğu felsefe hala yaşamaktadır. bazıları bazı hükümdarları saymışlar. iyi yapmışlarda onlardan geriye şöyle bir eser kalmış mı?