Genelde su kaplumbağası beslenirken yapılan en büyük hata akvaryumu sadece suyla doldurup, canlının arada çıkıp ısınabileceği ve dinlenebileceği karasal alan oluşturmamaktır.
Sahip olduğum evcil hayvan türüdür kendisi. 1 senedir benimle ancak bir an olsun keşke almasaydım dediğimi anımsamam. Beslerken, elime alırken veya suyunu değiştirirken de kesinlikle iğrenmem. Adeta benim bir parçam olmuştur çünkü.
su kaplumbağaları hakkında çok fazla bilgi kirliliği mevcut. bilinçsizce plastik kaplarda bakan insan sayısı da cabası. bunlarla mücadele edip doğru ve uygun ortamda bakılması ile ilgili bilgiler verdiğimiz bir youtube kanalımız ve facebook grubumuz var. göz atmak isterseniz link bırakıyorum.
sanki akıllı gibidirler. geçenlerde sasalı doğal yaşam parkına gitmiştik. elimde simit vardı. çoğunu yedim birazı kaldı. hayvanlara vermek de yasak. baktım sazan balıklarıyla su kaplumbağaları beraber yüzüyor dedim en iyisi bunlara atayım.
tuttum ufak bir parça attım. sazanın biri geldi anında kaptı. birden fazla parça attım. sazanlar kaplumbağalardan önce gelip doluştu. hepsini yedi. bu sefer biraz da kaplumbağaların çok olduğu bölgeye attım. hepsi yedi bir tanesi yiyemedi. sürekli kafasını kaldırıp bana bakıyor, köşeye çekilip bana at dercesine. attım buna. yedi, suyun içine daldı 3-4 saniye sonr tekrar çıktı. yemin ederim kafasını sallıyor bir daha at dercesine. simidi bitirdi pezevenk.
yani severim bu hayvanları. zararsızdır, beslenebilir de.
geçen sene aynı ebatlarda 2 minik tosbağa almıştım. galiba içlerinden biri gelişimini tamamlayamadı.
ya ayı gibi olan bunun yemini de yiyor ya da ufak kalanın içinde kurt var. evet. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1419334/+
lan şimdi yakından bakınca bunların kabuklar farklı gibi duruyor. bi tanesi kara tosbağası olmasın bunların. hayvan 1 senedir ıslak ortamda mı duruyor yoksa.
3 ya da 4 tane besledim. annem öldü sanıp imha etti hayvanlarımı teker teker. birinin adı mahmuttu. diğerinin adı da merhume. kendisi merhume oldu şuan tam anlamıyla...
Normalde büyümeleri zor oluyordu ama biz yemleri biraz fazla verince bunlar doping basmış gibi oldular. Koyduğumuz yerden rahatlıkla çıkıp kendilerini özgürlüğe kavuştururlardı. Kaç defa kanepenin arkasında yakaladım sonra öldüler sanırım hatırlamıyorum.
beslenmesi gerçekten zor bir hayvandır. kolay diyenler bu hayvanlara leş gibi sularda ve minicik kaplarda bakan insanlardır.
ve beslenmesi için olmazsa olmaz malzemeler şunlardır..
bunları kapluşlarınızın yavru olduğunu düşünerek yazıyorum;
geniş ve derin bir paludaryum. kaplumbağa başına en az 15 litre su düşmeli - rahat yüzmeleri ve dalmaları için -
bu paludaryum içerisine çıkıp kuruyabilecekleri sağlam bir kuru alan. ( kapluşlar üzerinde tepinirken çöken bir kuru alana kaplumbağaların bir daha çıkması psikolojik olarak zor oluyor.)
sonrasında ise en önemli gereksinim büyük bir su filtresidir. filtrelerin üzerinde debisi yazar. yani saatte temizlediği su miktarı. ama bu miktar balıklı bir akvaryum içindir. ve bir kaplumbağa, akvaryumunu bir balık "sürüsünden" 5 kat daha fazla kirletir. o yüzden 50 litrelik bir paludaryuma en az 200 litre temizlik kapasitesi olan bir iç filtre ve ya ilerisi de düşünülerek güçlü bir dış filtre alınmalıdır.
sonraki ihtiyaç ise su ısıtıcısıdır. paludaryumda sıcaklık 22 derecenin altına düştüğü anda hayvanlar kış uykusuna yatma eğilimi göstermektedir. yazın ihtiyaç olmasa bile kışın mutlaka bir ısıtıcı bulundurulmalı ve su 27-28 dereceye sabitlenmelidir.
bununla birlikte ikinci gereksinim de kuru alan ısıtıcısıdır. bunu 20 wattlık bir ampül taktığınız bir masa lambasını kuru alana yönlendirerek sağlayabilirsiniz. ama lamba mutlaka sağlam bir şekilde sabitlenmeli. sarsılıp kuru alana düştüğü anda büyük zararlar doğabilir. bu ısıtımın sebebi ise kaplumbağaların sudan çıktıktan sonra yine sıcak bir ortamda kuruma imkanının sağlanmasıdır.
şimdi gelelim filtre ile iligli cümledeki "ilerisi düşünülerek" terimine. evet kaplumbağalar için oluşturulan yaşam alanı ilerisi düşünülerek oluşturulmalıdır. çünkü bu hayvanlar iyi bakımla 6 ay-1 sene gibi bir süre zarfında 10 santim uzunluğa ulaşabiliyorlar. bu hayvanların 10 -15 sene ortalama ömürde yaşadıklarını düşünürsek 50x50x30 boyutlarında bir akvaryum 2 küçük kaplumbağaya yetip de artarken 1 sene sonunda yetmeyecektir.
ve sanılanın aksine kaplumbağa bakımı gerçekten özen isteyen bir olaydır. ve ufak bir hata onları sizden ayırabilir. ama bilinçli ve techizatları düzgün bir ortamda bakılırsa gerçekten çok iyi dostlarınız olur. sizi göründe kaçacak delik arayan hayvanlarınız bir kaç ay sonunda suya ellerini vurarak yem istemeye, siz odaya girdiğinizde sevincinden delirmesine ve dünyanın en güzel olayı belki de budur ki; sizin elinizden yem yemeye başlıyorlar..
bu hayvanların açlığa 1 hafta dayanabiliyor olması onların bakımının kolay olduğu anlamına gelmez hiçbir zaman..
ve son olarak da kaplumbağa sahibi olmaya karar verirken mutlaka mutlaka bir kaç sene sonra boylarının 10 santimi geçeceğini bilerek ve onun boyutlarına uygun yaşam alanını sağlayıp sağlayamayacağınızı düşünerek ve hatta hesaplayarak alınız.
gözünü para hırsı bürümüş üçkağıtçı petshopçuların gazıyla parmak kadar kaplumbağayı; yine petshopçunun "abi süperdir" diyerek 15 liraya kakaladığı ufak plastik fanuslarda bakmak o hayvanlara işkence etmekten başka birşey değildir.
bununla birlikte insanlar büyüyüp 15 santim boyunu aşan kapluşlarını "artık bakamıyoruz" diyerek göl ve dere kenarlarına bırakıyor. fakat bu kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının -petsoplarlarda en çok satılanlar bunlardır- memleketi türkiye değildir. mexica ve missisippi kıyılarında yetişir. daha doğrusu güney yarım küre ve tropikal iklimler demek daha doğru olur. bu sebeple büyüyüp de türkiyede nehir ve göl kıyılarına bırakılan kaplumbağalar hem ölüme mahkum edilmekte, yaşayanlar ise bu gidişat devam ederse, avcılık yönünün gelişmiş olması sebebiyle türkiye göl ve nehirlerindeki ekolojik ve doğal dengeyi bozacaklardır.
Tam bir çılgın olan hayvandır, az once kabindan atladi sehpaya, ordan aşağı atlayacakken ben tuttum ve çabalarinin karsiligi olarak yere biraktim, bir anda evin diger odalarina gitti, şu an odamin kapisinin altindan girmeye calisiyor tak tak ses cikararak. Azimli gercekten.
bir kaç sorum olacak, besleyen veya daha önce beslemiş, ya da bilgi sahibi olan yazar arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
şimdi bu yavru arkadaşları yaklaşık 1 senedir besliyorum. özellikle bu yaz sürekli balkona bıraktım ve bol bol güneş ışığından vitamin aldılar. balkona attığımda bir şey farkettim. bir tanesi sürekli köşede saksının dibine veya poşetin altına ya da bunun gibi bir köşeye giriyor ve oradan çıkmıyor. (balkon biraz büyük ve çok malzeme var sürekli kaybediyorum zor buluyorum.)
diğeri onun gibi çok saklanmıyor ama ara ara o da giriyor o deliklere. ben de buna dayanarak bir gün kaplarındaki suyu boşalttım, yünlü bir kumaş parçasını kaba koydum ve kaplumbağaları kaba bıraktım. ikisi de altına girdi. yarım saat kadar sonra gittiğimde ikisi de mışıl mışıl uyuyorlardı. kumaşı kaldırdığım gibi gözlerini açıyorlar. şimdi bunların böyle uyuması normal midir? gece susuz kumaşın altında mı uyumalılar? yani benim asıl merak ettiğim şimdiye kadar onları böyle uyutmamıştım ve bir sıkıntı olmadı, ama şimdi yaptığım sistemde de sıkıntı yok. normali nedir?