Dizi yeni çıktığında ve henüz çok az kişi farkındayken şöyle bir entry girmiştim.
(bkz: #33469920)
Şimdi ise en başta söyleyeyim ilk sezonu bitirip diziye veda edin ki hafızanızda güzel kalsın.
Bu gece itibariyle 3.sezonu da izleyince piyasa olan, izleyici toplayan ve daha çok satması için belli bir kesime hitap etmek zorunda bırakılan yapımların ne kadar rezil hale gelebileceğini üzülerek gördüm.
rick and morty Nin bir bölümünün 3 dakikasında (morty'nin kafa patlatanları mesela) işlenen konuyu s.t. 2 sezon boyunca işledi ve görünen o ki 4'e de saracaklar. 2 ve 3.sezonda dizinin konusu bile yok. Bir canavar 3-5 çocuğa musallat oluyor. Çocuklardan biri telekinezi ve maddelere şaapma gücüne sahip. Canavar Bu çocuklarla minik saklambaçlar Oynuyor. Ama bu canavar abinin tehlikesi, riski, gücünün boyutu belli de değil. Mesela 3 sezon final bölümünde elemanlar bildiği maytaplarla durdurdular canavar abiyi. Koca kızıl rusya havai fişeklerle tarumar olacak bir canavarı serbest bırakmak (tarumar eden de frp manyağı 31'e yeni başlamış 4-5 velet) için mi o kadar yatırım yaptı. Bu canavar nedir abi. Tamam ilk sezonda nefis bir gizem ile izleyiciye kuşku-keşif-takip-merak duygularını harika verdiniz. Ama sonra b*ku çıktı.
Neyse.
Diziye neden kötü diyorum.
-ilk sezonda klişeleri işlemesine bayılmıştım. 80'ler filmlerinin klişelerini yadırgatmak ve filmin biçim düzlemine katkı yapmak için kullanıyorlardı. Ama 3.sezonda bu klişeler çak noris filmlerine döndü. Hele final bölümünde gözlerim kanadı.
-bilimkurgu altyapısı çok zayıf. Az evvelde belirttim. O canavarın olayı ne? Bilimkurgu ve fantastik filmlerin mantıksal şeyler ve gerçeklere yaslanarak işlenmesinin adeta altın kural olarak işlendiği bir sinema çağında, bu kadar sığ bir bilimkurgu altyapısı komik. Hele ki bu kadar büyük bütçeli bir yapımda.
-wyona ryder'ı sanırım silah zoruyla falan oynattılar. Bu kadar kötü oyunculuğu en son tgrt'nin evliya filmleri furyasındaki alkolik ermeni tiplemeleri canlandıran ankara kökenli oyuncularda görmüştüm. O kadar gri. O kadar didaktik. O kadar yüzeysel oynamış ki ablamız facia.
-çocuklara aşırı anlam yüklerken aşkı keşiflerini de ele alarak ergen izleyiciye hitap etmek istemiş senaristler. Bunu yaparken de 80'lerin atmosferini boca edip, pamela Nın karşısına her yerde çıkan "30 yaş üstü adamlar" a da seslenmek istemişler. Ortaya maalesef dönemsel bir gençlik aşkı filmine sote edilmiş canavarlı film çıkmış.
-final bölümü olduğunu son ana kadar anlamadım. O kadar alakasızdı yani.
Sonuç olarak 8 bölümlük final sezonu ve bu entry'yi yazmak için harcadığım zaman için lanet olsun sana s.t.
her yerde adına yapılan övgülere dayanamayıp sonunda izlediğim dizi. Canavarlı 80'ler konsepti süper güçlü aşklı meşkli zaman ayrılıp izlenebilecek kalitede bir dizi.
Bilim kurgu, canavarlar, korku falan bekliyorsanız izlemeyin hiç çünkü dizinin o kısımları üçüncü beşinci planda,
Ama 80leri hatta Türkiye için 90ların başlarını iliklerinize kadar hissetmek, çocukluğunuzu anımsamak istiyor, her bölümde kült olmuş birçok rock parçasını ilginç sahneler eşliğinde duymak istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Bir sezon kadar izledim ama diziye entegre değildim bir pazar araştırması diyebiliriz yaptığıma. Netfilx kendi estetik anlayışını ve pazarlama stratejisi çok iyi geliştirmiş dedim.
Stranger Things severler diziyi bir süre
daha bekleyecek.
COVID sonrası çekimlerini durdurmak zorunda kalan ekip, birkaç aylık aranın ardından 28 Eylül'de sete geri dönmüştü. Netflix, bugün yayınladığı yeni bir videoyla dizinin gelecek sezonunun 2022'de ekrana geleceğini açıkladı. Ancak hangi dönemde yayınlanacağını detaylandırmadı.
▪︎ Stranger Things Hakkında:
1980'lerin bir nesli büyüleyen klasiklerine yazılmış bir aşk mektubu niteliğindeki Stranger Things, bir çocuğun sırra kadem bastığı 1983 yılı Indianası'nda geçiyor. Arkadaşları, ailesi ve yerel polis, onun ortadan kayboluşuna dair cevapları ararken kendilerini devlet tarafından yürütülen çok gizli deneylerin, ürpertici doğaüstü güçlerin ve son derece tuhaf küçük bir kızın karıştığı sıra dışı bir gizemin içinde bulur. Şimdi hayatta kalmak için güç birliği yapmak ve arkadaşlığın korkudan daha güçlü olduğunu hatırlamak zorundadırlar.
Stranger Things, 2016'da gösterime girmesinden bu yana, Emmy, Altın Küre, Grammy, SAG, DGA, PGA, WGA, BAFTA, bir Peabody Ödülü, AFI Program of the Year, the People’s Choice Awards, MTV Movie & TV Awards ve Teen Choice Awards’ta 65’in üzerinde ödül kazandı ve 175 farklı dalda ödüle aday gösterildi. Stranger Things, En iyi Drama dalında üç kez Emmy Ödülü adaylığı bulunan ve Netflix'in en çok izlenen dizileri arasında yer alıyor. Sadece 3. sezonu, ilk dört günde 40.7 milyon kişi tarafından izlendi. Yayına girdikten bir hafta sonra ise 65 milyon kişi tarafından izlendi.
Jim hopper ı özledik. Yayınlanan fotoğraflara bakınca hopper abimizi gençleşmiş gördüm. Diziyi unuttum ama bu yeni sezonu izlememe engel değil. Daha iki ay var sanırım.
dördüncü sezonu ilk üç bölümden sonra bir anda açılan, uzatılmasına rağmen hikâyeyi bir anda derleyip toparlayıp her şeyi başa döndüren , insana "hobaaaaa" dedirten dizi. netflix parasını çıkardı yine çok şükür.
Bilim kurgu desek değil, korku desek o da değil, macera, fantazi kategorisine eklesek daha doğru olur gibi.
ilk bölümlerden sonra izlerken "n'olduydu ki?" diye sordum durdum.
Buna rağmen dizi içine çekti.
ilk bölümlerle bağlantı kurmayı çok iyi başarmışlar. Sonu bu sefer açık bırakılmış ve umarım uzun zaman geçmeden, geçmiş bölümleri unutmadan yeni bölümler yayınlanır.
Dizi güzel mi? evet, güzel.
Konusu tartışmaya açık ama çekiciliği var.
Oyunculuk? Aralarında sırıtan bir iki oyuncu harici kadro çok iyi.
Kostüm, müzik, dekor? Bu konuda tartışmasız çok iyi. Hatta en iyilerinden denilebilir.
Siz yine de izlemeden önce beklentiyi fazla yukarıda tutmayın.