bugün

stranger things

Dizi yeni çıktığında ve henüz çok az kişi farkındayken şöyle bir entry girmiştim.
(bkz: #33469920)

Şimdi ise en başta söyleyeyim ilk sezonu bitirip diziye veda edin ki hafızanızda güzel kalsın.

Bu gece itibariyle 3.sezonu da izleyince piyasa olan, izleyici toplayan ve daha çok satması için belli bir kesime hitap etmek zorunda bırakılan yapımların ne kadar rezil hale gelebileceğini üzülerek gördüm.

rick and morty Nin bir bölümünün 3 dakikasında (morty'nin kafa patlatanları mesela) işlenen konuyu s.t. 2 sezon boyunca işledi ve görünen o ki 4'e de saracaklar. 2 ve 3.sezonda dizinin konusu bile yok. Bir canavar 3-5 çocuğa musallat oluyor. Çocuklardan biri telekinezi ve maddelere şaapma gücüne sahip. Canavar Bu çocuklarla minik saklambaçlar Oynuyor. Ama bu canavar abinin tehlikesi, riski, gücünün boyutu belli de değil. Mesela 3 sezon final bölümünde elemanlar bildiği maytaplarla durdurdular canavar abiyi. Koca kızıl rusya havai fişeklerle tarumar olacak bir canavarı serbest bırakmak (tarumar eden de frp manyağı 31'e yeni başlamış 4-5 velet) için mi o kadar yatırım yaptı. Bu canavar nedir abi. Tamam ilk sezonda nefis bir gizem ile izleyiciye kuşku-keşif-takip-merak duygularını harika verdiniz. Ama sonra b*ku çıktı.

Neyse.

Diziye neden kötü diyorum.

-ilk sezonda klişeleri işlemesine bayılmıştım. 80'ler filmlerinin klişelerini yadırgatmak ve filmin biçim düzlemine katkı yapmak için kullanıyorlardı. Ama 3.sezonda bu klişeler çak noris filmlerine döndü. Hele final bölümünde gözlerim kanadı.

-bilimkurgu altyapısı çok zayıf. Az evvelde belirttim. O canavarın olayı ne? Bilimkurgu ve fantastik filmlerin mantıksal şeyler ve gerçeklere yaslanarak işlenmesinin adeta altın kural olarak işlendiği bir sinema çağında, bu kadar sığ bir bilimkurgu altyapısı komik. Hele ki bu kadar büyük bütçeli bir yapımda.

-wyona ryder'ı sanırım silah zoruyla falan oynattılar. Bu kadar kötü oyunculuğu en son tgrt'nin evliya filmleri furyasındaki alkolik ermeni tiplemeleri canlandıran ankara kökenli oyuncularda görmüştüm. O kadar gri. O kadar didaktik. O kadar yüzeysel oynamış ki ablamız facia.

-çocuklara aşırı anlam yüklerken aşkı keşiflerini de ele alarak ergen izleyiciye hitap etmek istemiş senaristler. Bunu yaparken de 80'lerin atmosferini boca edip, pamela Nın karşısına her yerde çıkan "30 yaş üstü adamlar" a da seslenmek istemişler. Ortaya maalesef dönemsel bir gençlik aşkı filmine sote edilmiş canavarlı film çıkmış.

-final bölümü olduğunu son ana kadar anlamadım. O kadar alakasızdı yani.

Sonuç olarak 8 bölümlük final sezonu ve bu entry'yi yazmak için harcadığım zaman için lanet olsun sana s.t.