bugün

istanbul barosu bunyesinde 1996 senesinde olusturulmus,her stajyer avukatin stajlarinin sonlarina dogru yaklasik 2 ay boyunca gitmesi mecburi olan, gonullu avukatlar tarafindan geyik dersler verilen, devam mecburiyeti olan, calisanlarinin killikta ve komplekste sinir tanimadigi kurumcuk, nam i diger staj eziyet merkezi.
ilk 2 hafta uygulamaya dönük, son 3 hafta ise seçimlik derslerden oluşan adliye stajının sonunda mecburen katılmak gereken baro * bünyesinde verilen eğitimdir. eğitim sonunda seçilen tez konusundan ödev hazırlanıp sunum yapılmaktadır. konferans salonuna elde çay, kahve veyahut su ile bile girme izni yoktur, her nasılda bu şekilde içeri girseniz bile, ders başlamadan ordaki görevliler tarafından tek tek kontrol edildiğinizden bardağı nereye saklayacağınızı bilemediğiniz yerdir, bilmezler ki bu sıcakta ders dinlemek insanı susatıyor hatta sıcakta susamak için ders dinlemeye gerek yok ama onların gerekçesi koltukların leke olmasıdır, su leke yapmaz diye diretilse de boşunadır.
mali müşavir adayları için (bkz: tesmer)
başladığı günden beri fizyolojimi altüst eden, plan ve program olmayan, belli bir müfredat dahi hazırlanmamış bulunan, hukukta akademik kariyer yapmayı isteyipte yapamayan avukatların psikolojik şehvetlerini tatmin etmek için ders anlattıklarını sandıkları, devam yahut devamsızlık politikasının neye göre hazırlandığının belli olmadığı, son baro seçimlerinde görev alanların 20 derslik devamsızlıklarının silindiği, akpye en iyi çakanın en mahir sayıldığı, stajyerlere işkence yapmaktan başka bir fayda sağlamayan gereksiz bir baro yapılanması.
Başka meslek gruplarının veya avukatlık mesleği bünyesinde başka il barolarının buna benzer eğitim merkezleri var mı bilmiyorum ama Staj Eğitim Merkezi (aka SEM) dendiğinde istanbul Barosu'nun Staj Eğitim Merkezi akla gelir. Kısaca bahsetmek gerekirse, SEM, hukuk fakültesinden mezun olup da avukatlık stajında olanların hukuki dayanağı TBB Avukatlık Staj Yönetmeliği olan ve almaları zorunlu olan eğitimi sağlayan bir kuruluştur. Bu eğitim bir kaç kısımdan oluşabilir; şuan için 20+4 günlük ders, 4 saatlik adli yardım nöbeti ve bireysel çalışma raporu (tez) veya temsili yargılama. Derslerin çoğunluğu Avukatlık hakları, ahlakı, imajı hakkında olup sohbet havasında geçmektedir. Diğer kalan dersler de seçiminize göre fakültede verilen derslerden önemli olanlarının neredeyse aynısıdır. Fakat 2 ila 8 saate sıkıştırıldığı için genelde önemli başlıklardan, pratiğe yönelik pragmatik yöntemlerden bahsedilir. Kanımca çoğu meslektaşımın yakındığı gibi lüzumsuz değildir bu dersler. Hatta uygulamada karşılaşma ihtimalin olan bir çok acı tecrübeyi bertaraf edecek çok faydalı şeyler anlatılır. Ama her ne kadar faydalı olsa da, stajyerin bu derslerde bulunması zorunlu tutulması, dersler devam ederken bir yandan da bir avukatın yanında çalışıyor olmak gibi faktörler stajyerleri canından bezdirmektedir. Kendimden örnek vermem gerekirse, sabahtan Sakraya'ya hacze gidip öğleden sonra 3:30'daki derse yetişmemi bekler benim avukatım. Eğer olur da bir dersi kaçırırsanız -ki bu gerçekten mantıklı bir sebebe dayansa bile- o dersi bir sonraki dönemde telafi etmek zorundasınız. Dersler genelde stajın ortalarında oluyor, ama eğer benim gibi stajın tam son ayına seçerseniz derslerinizi, afedersiniz ama o derslerin hepsine s*ke s*ke gitmek zorundasınızdır. Aksi halde stajınız uzar, hem de en az iki ay.
Istiklal caddesi üzerinde Orhan Adli Apaydın sokağında(kasap dönerin karşısinda) stajyer avukatlar için hukuk ingilizcesi ve staj dersleri verilen merkez. Cmk bürosu da yanındaki binadır.
Manita bulmak için uygun bir ortam gibi hehe. Ulan bende bu sans varken herkes erkek cikar lol.