stagflasyon

entry58 galeri0
    1.
  1. 2001 arjantin krizninin patlak vermesinin en önemli nedenlerinden birisidir.sabit dolar kuru uygulayan arjantin hükümeti ihracatında büyük sorunlar yaşamış,ihraç yapamıyan şirketler işçi çıkartmış ve arjantin piyasasında fiyatlar yüklesmiştir.yani işsizlik durumunda enflasyon oluşmuştur.yaniiii stagflasyon...
    6 ...
  2. 2.
  3. suan hiçbir ülkede görülmeyen ve görülürsede günümüz politakalrının cözemediği bir problem.
    3 ...
  4. 3.
  5. keynesyen ekonominin açıklayamadığı durumdur.çözüm için üretimin artırılması gerekmektedir.bunun içinde vergiler düşürülerek üretici harekete geçirilmelidir.
    5 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. yüksek işsizlik oranı ile yüksek enflasyon oranının bir arada bulunduğu ekonomidir.
    5 ...
  9. 6.
  10. genelde enflasyon durumunda talepte genişlemiştir ve ekonomi büyür bu sayede durgunluk ve işsizlik azalır ...ikisinin bir arada olduğu durum ise durgunluk halinde enflasyondur* zira ikisinin bi arada olması çok ender durumdur,80 ve 90 larda türkiye'de olmuştur ,ekonomi büyümez ama enflasyon %70 %80 lerde gezer..
    1 ...
  11. 7.
  12. sagopanin vasiyetadl şarkisinda oraya nasi yerleştirdiğini bilmediğim kavram,
    + spekülatif düşlerin spazmi var stagflasyon önlemiydi sözümü kesme girişiminde bulunan herkeseydi radikal argolar..
    1 ...
  13. 8.
  14. ekonomide temel bir kural olarak para arzının artmasına mütakip, fiyat seviyesi yani enflasyon da artar fakat enflasyondaki çıkış ekonomik büyümeyle beraber yaşanır. eğer enflasyon seviyesindeki pozitif değişim beraberinde resesyon getiriyorsa oluşan duruma stagflasyon denir. ünlü petrol krizi buna örnek bir durumdur..
    1 ...
  15. 9.
  16. fiyatlar genel seviyesindeki artışa rağmen, üretim kapasitesinin daralması durumudur.
    0 ...
  17. 10.
  18. enflasyon var ekonomi canlanacak işsizlik azalacak olley derken karşımıza çıkabilen paradoksal durum. aksine ekonomi daraldı işsizlik arttı. bu işte.
    2 ...
  19. 11.
  20. 12.
  21. enflasyonun bulunduğu noktadan yukarı çıkmamasına rağmen fiyatlardaki artış ve üretimin durması sonucu ortaya çıkan ekonomik kaostur. tam olarak sebebi bilinmemekle beraber, işsizliğin sebeb olduğu sanılmaktadır. genel olarak bu durumla karşılaşan ülkeler elden geldiğince vergi indirimi istihdam teşviki, enjeksiyon gibi uygulamalarla kurtulmaya çalışırlar. bir çözümü de riskli olmakla beraber merkez bankasının para arzı yapmasıdır.
    1 ...
  22. 13.
  23. 14.
  24. ekonomik durgunluk döneminde yaşanan enflasyon anlamına gelir.

    stagflasyon= işsizlik + enflasyon şeklinde formülize edilebilir.

    bu durumda fiyatlar genel düzeyi sürekli yükselirken, diğer yandan da istihdam, yatırımlar ve üretim düzeyi düşer.
    2 ...
  25. 15.
  26. 16.
  27. ekonomi daralması ve işsizliğin artması sonucu ortaya çıkan durum.
    0 ...
  28. 17.
  29. Ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda yaşandığı makroekonomik duruma verilen ad.
    0 ...
  30. 18.
  31. petrol üreten opec'in israil'le yaşadığuı husumetlerden ötürü cezalandırmak istediği batı dünyasına karşı sergilediği "size enerji yok" politikasının neticesinde dünya halklarının karşılaştığı durumdur.
    keynes'in öngöremediği durumdur. ona göre bir ekonomide işsizlik ve enflasyon bir arada olamazdı. 1929 krizinin kahramını eğer bu düşüncesinin dışına çıkabilseydi eminim orta okul yada liseye giderken bile adını duyabilirdik. gerçi dönemin şartları içerisinde bir enerji krizi olmadığından bu durum ortaya çıkmamıştır. adam reçeteci, o talep yanlı bir krizin çözümünün formülünü ortaya çıkartmıştır.
    gerçi bu olgu üzerine giden monetarisler parasal arzın arttırılması ile bir çözüm sunmuşlardır.
    2 ...
  32. 19.
  33. 1970'li yıllarda ortaya çıkış nedenleri:
    opec arz yanlı petrol şoku
    dolar devalüasyonu
    vietnam savaşı
    0 ...
  34. 20.
  35. ülkeler bu durumla karşı karşıya kaldıklarında, ya üretimsel sürece etki eden faktörlere, yada stagflasyona müdahale etmek durumunda olurlar. ikisi birlikte bertaraf edilememektedir.

    tümden stagflasyonu ortadan kaldırmakda, 3 veya 4 yıllık çok sıkı ekonomik politikalar ile, ancak başarılabilmektedir.
    0 ...
  36. 21.
  37. ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda yaşandığı makroekonomik duruma verilen addır.
    0 ...
  38. 22.
  39. durgunluk içinde enflasyonun görülmesidir.

    eğer devlet üretimdeki azalmaya karşı para arzı ve kamu harcamalarını arttırarak veta vergileri azaltarak bazı önlemler alabilirse düşen üretim eski haline dönebilir fakat fiyatlar tam tersine genel seviyesinden daha fazla artış gösterecektir.
    0 ...
  40. 23.
  41. hem enflasyon hem de işsizliğin aynı anda bir arada bulunması. bu durumda (bkz: philips eğrisi) yalan oldu ve keynezyen düşüncenin tartışılmaz hakimiyeti ciddi şüphelere dönüştü.
    2 ...
  42. 24.
  43. Yatırımcı çekemeyen her ülkenin karşılaşacağı sorun. Keynes yatırımın bir ülkede sabit kalmayıp kendisine başka pazar bulabilmesi yani yatırım likiditasyonu konusunu teorisini kurduğu günün şartlarındaki lojistik ve finansal zorluklardan pek mümkün görmediği için teorisi eksik kalmıştır. Ona göre teorik olarak imkansız olan stagflasyona günümüzde az gelişmiş bir ülkenin sürüklenmesi çok kolaydır. Gelişmiş ülkelerde ise bu tamamen imkansız olmasa da yatırımcı birikimi yeterli düzeyde oluştuğundan ve dış yatırımcı ihtiyacının azlığından imkansız değilse de kısmen daha zordur.
    1 ...
  44. 25.
  45. enflasyon ve işsizliğin kolkola uçuşa geçtiği durumdur. zamanında çıkan celali isyanlarının da ana sebeplerindendir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük