bugün

latince 'ruh' anlamına gelen 'spiritus' sözcüğünden türemiştir. dilimizde tinselcilik olarak da kullanılmaktadır. günümüzde dinsel, mistik ve felsefi alanlarda pek çok akım, ekol ve gruplar kendilerine spiritüalist adını verse de aralarında ilke, görüş ve kavram bakımından önemli farklar bulunur. bazı kayaklarda spiritüalizm iki kısımda ele alınır.

(bkz: felsefi spiritüalizm)

(bkz: deneysel spiritüalizm)
ruhu tanıyan, ruhu maddeden ayrı düşünen hede.
(bkz: tinsellik)
(bkz: ruhçuluk)
(bkz: panteizm)
(bkz: spiritizm)
(bkz: kardesizm)
(bkz: sonsuzluk)
(bkz: öteki alemcilik)
(bkz: metafizik)

sanıldığı gibi sadece "ruhu tamamen maddeden ayrı" ya da "maddeyle bir" gören bir kavram ya da din değildir. mesela spiritüalistlerin hepsi reenkarnasyona inanmaz. fakat hepsinin ruhun varlığını kabul ettiğini kesindir. ve spiritüalizm aslında çok genel mistik bir mefhumdur.

tarihsel olarak spiritüalizmi iki kola ayırmışlar. biri, antik çağlardaki filozoflar tarafından tamamen maddeden ayrı olarak kendi başına bir enerji olduğunu ileri süren felsefî spiritüalizm, diğeri allan kardec tarafından reenkarnasyonu kabul eden görüşün sistematik bir şekli olarak kurulan deneysel spiritüalizm (yani kardesizm).

fakat spiritüalizm sadece bunlardan ibaret bir anlayış olmamış. mesela neo-spiritüalistler ruhu asla maddeden ayrı düşünmemişler.
ve farklı görüşteki psikologlar, filozoflar ve din adamları bu kavramı yorumlarken, terimlerine de muhtelif manalar yüklemişler. mesela kimine göre tanrı, sadece en üstün enerjiyi ifade ederken, kimine göre bir yaratıcı olarak addedilmiş.

--spoiler--
Spiritüalizm aşağıdaki 7 maddeyle açıklanabilir:

Dua, tanrıya inanma, anlama
Tanıma, bilme, anlama
Maneviyat, inanç
Hissetme, geniş düşünme, hoşgörü
Dünyayı ve kendini bilerek dış çevreyi doğru algılama
Derin saygı ve düşünceli olma
Soğukkanlılık ve meditasyon
--spoiler--

--spoiler--
Din psikologları spiritüalizmin ana düşüncesinin maneviyata yönelme olarak da tanımlar. Onlara göre spiritüalizm bencillikten tamamen uzak, materyalist olmayan bir düşüncenin merkezinde olmaktır.

Transpersonel psikologlar da Spiritüalizm’i, tek bir gerçeğin olduğunu algılama ve ruhsal gerçekliği bilme olarak tanımlar.
--spoiler--
islam dininin tam zıttı bir öğretidir.

şu videomuzda açıkladığımız üzere:

https://www.youtube.com/watch?v=va4L78ls6rc
Aslında değildir, tüm semavi dinlerin temeli ruh'a dayanır. Ruhaniyetçiliktir spiritüalizm.