ali şeriati, cemil meriç ve sultan galiyev'lerin anlaşılması zor ama bir o kadar da aydınlık yolu. eğer müslüman ve sosyalist kavramlarını kuru gürültülü sloganlarla savunuyorsanız bu laflar sizin için saçmalıktır. ayrıca dünyada fiilen yaşamamış ama fikren varolmuş anlayışların filizlerine saldırmak da en çok cahillerin işidir. akıllı insan anlamayı cahil ise saldırmayı seçer.
sosyalizmin tüm insanların eşit ve bir olduğu, kazanılan ve harcanan paranında ortak olduğu bir anlayış olduğunu düşünürsek müslümanlıkla ters düşmediği görülür. bu nedenle pek de yadırganmamalıdır. islamiyette de sosyalizmde de aşırıya kaçanlar olduğundan ikisi de günümüzde yanlış yorumlanmaktadır kanımca.
Sosyalizm bir alt-üst kimlik odaklı milliyetçilik üzerinden , ırk ya da din temelli bir kutuplaşmadan doğmayacağı için temelinde üretim araçları üzerinde işçi ve emekçi sınıfın mülkiyeti ve üretim sürecinin eşit bir şekilde , dağıtım sürecinin adil bir şekilde gerçekleştirildiği iktisadi ahlakın ve siyasal demokrasinin gerçek anlamda özgür kılındığı bir emekçi sınıfı(işçi, köylü ) iktidarı olduğundan dolayı tamlananın ikinci planda , kişinin maneviyatına ait kalması gerektiği kabul edildiğinde amacına ulaşabilecek devrimci türüdür. Bunun için önce müslümanın kendisini işçi sınıfına ait kılması gerekir. Zira iktidarı bujuvazinin egemenliğinden alıp sermayenin sömürüsünden kendisini kurtaramamış bir müslüman olsa olsa ihtilal sırasında fotoğrafçılara jenerik pozlar vermekten öteye geçmeyen bir şovmen ya da iran devriminde olduğu gibi devrimcileri emellerine ulaştıktan sonra kellelerinden edecek bir islami totalitarizmin oppurtunist eylemcisidir.
olabilir. musluman bir kulturden gelmis ve kulturunu, dinini kisacasi kendisi icin 'guzel' oldugunu dusundugu yasaminin temiz yonlerini korumaya calisan insan modelidir. bir kisi ya da olusum proleterya iktidarini tehdit etmedigi surece kesinlikle 'yasakci' olmayan sosyalizm elbette ki bu tarz bir insani barindiracaktir.
kapitalizm ile sosyalizmin ayni temelli oldugunu savunan kisiler ise sosyalizmi gercekten taniyamamis, yeterince okumamislardir. hatta ortaya dalga gecilecek kadar komik cumleler cikabilir."insana değer verir ama diyalektik materyalizm eliyle geri alır"...gibi. diyalektik materyalizm araciligiyla verilen degeri geri almak da nedir, anlayana ask olsun...
olası. fakat bu önyargı o kadar genişki çoğu vatandaş için bir kalıp haline gelmiş sosyalist dinsiz olur diye. unutulmamalı ki müslümanlıkta ve sosyalizmde benzer hükümler bulunur. bu insanların vicdanına dayanır. mantıklı düşünelim. din düşüncelere egemen olmamalı. aynı şekilde düşüncelerde dine.
Nurettin Topçu ve Ali Şeriati'nin fikir babalığını yaptığı müslümanlığı hayata günümüz şartları içerisinde uyarlayan şahsiyet anlamına gelir.Halkın Sesi Partisi ile kendilerine siyasi platformda da yer edinmişlerdir.
sosyalist ideolojinin komunist topluma gecis sureci oldugunu bilen kisilerin gotuyle gulecegi gorus. siz ki hem komunist/marksist gorusun savunucusu olacaksiniz, hemde butun herkesin esit olmadigini soyleyeceksiniz. gotumle gulerim lan!
temel olarak paradokstur, olmayacak bir kavramdır. olmayacağı gibi, olmasına gerek de yoktur. çünkü islam iktisadi doktrini, mudarabe sitemi (emek sermaye ortaklığı) temeline dayanır, faizi yasaklar ve zekatı şart koşar. kısaca, kendi içinde bir bütündür. ne sosyalizme, ne de kapitalizme benzemez ve onlarla takviye edilmeye de ihtiyacı yoktur..
islam iktisadi doktrini, günümüzde pek bilinmeyen, başlı başına bir sistemdir.. (bkz. necip fazıl, ideolocya örgüsü)