ilk emir oku'dur.
Tamam emri yerine getirdik ve okuduk. Tamammı yani bittimi ?
Okumak için okumakmı yani ?
Abi okuduğunu düşünüp tartmıyorsan neden okuyorsun ? Neden inanıyorsun güzel kardeşim ?
Bu soruya cevabın annem babam dedemgiller anneannemler felan inanıyorlardı bende ondan inanıyorummudur ?
Eğer böyle ise sen potansiyel bir ensarcı ne bileyim ışid ci falan filan ne kadar böyle abuk sabuk mezhep cemaat topluluk vb.. her ne sikimse üyesi olabilecek bir tipsindir ve çok tehlikelisindir.
Ama cevabın evet ben okudum anladım kendime göre inanmam gereken şeyler çıkardım ise mantıklı bir insansındır bana göre. Kitabı okuduk kapattık tamam bitti değil kardeşim. Oku anla düşün araştır sonra inan ve inandıkların için mücadele ver. Anneannenden babandan duyduğun şeylerle millete safsata satma.
Sorgulamak zeka ile ilgili değil. Eğer sorgular ve açıklar bulursanız ne olacak. Mesela sevgilinin telefonunu karıştırdınız ve birileri ile görüşüldüğü ortada. Seviyorsunuz ama ayrılmak zorunda kalacaksınız. Bazı insanlar bilmek istemiyor işte. Aldatiyorsa beni aldatıyor size be alimunyum bile diyebiliyor.
ateistler sorgulayarak allah'ın olmadığına karar vermiş.
yaratıcıyı bulamayan beyin sorgulasa ne olur.
gerçeği bulamadıktan sonra.
şunu kafanıza koyun
din sorgulanmaz
ya inanılır
ya inanılmaz
yaratıcı hem inanılıp hem sorgulanmaz
iman ''işittik ve itaat ettik'' tir
gördük ve inandık demek tasdiktir.
sonra bizim sorgulayıp sorgulamadığımızdan size ne
derdi sizimi gerdi.
ahiret'te mutlaka görüşeceğiz
bakalım sözlükteki gibi cesur olabilecekmi
hem aklı yaratanı tanıyorum diyeceksin
hem onun aklını beğenmeyeceksin
hem müslümanım diyeceksin
oh ne ala memleket.
şeytan'da öyle yapmıştı.
adem'e secde et emrini tanımamıştı
kendini haklı görüyordu.
ama huzurdan kovuldu.
biz rabbimizdende dinimizdende memnunuz
aklı yaratanın aklının üstünde akıl tanımıyoruz
biz imanımızı artıracak şeyleri aklederiz
isyan ettirecek şeytan telkinlerine kulak asmayız
sizin dininiz size,bizim dinimiz bize.
Konuyu sadece belli kıstaslar içinde de almamak lazım. Mesela adama diyorsun bu söylediğinin kaynağı ne o da diyor ki hadis. Peki kimden nakledilmis ne kadar güvenilir ben bilmem diyor.
Eğer hadisten referans veriyorsa bir insan sorgulayacak kim demiş ve güvenilir mi değil mi.
Not: hadis konseptinin mantığını tartışmaya açmıyorum.
oysa ki, asrı saadet döneminde, sahabeler peygambere sorarlardı. ey muhammed bu senin sözün mü, yoksa allah'in sözü müdür diye.
1100 yıllara kadar, matematik, felsefe, astronomi üreten doğu, bu yıllardan sonra özünü doğudan alan batılıların gelişerek, ortadoğunun yerinde sayması.
ineğe tapan adamlar uydu yapıyor lan, nükleer ve eğitim alanında bizden 100 yıl ilerdeler, çok da dinle minle işi olmayan şintoistler teknolojide dünyaya yön veriyor.
ama kul olmaya, köle olmaya, sorgusuz biat etmeye meyilli, hiçbir şey üretmeyen araplara özeniyorsunuz. gidin bakalım suudlara, adam yerine koyacaklar mı sizi. anca müştemilatta hizmetini görürsün, tabi en basitinden kullandığın bir ağrı kesiciden dolayı uyuşturucu zannedip kafanı kesmezlerse.
erkekler neyse de, bayanlarımızın deveden hallice bir konumda olmalarını kabullenişini aklım hafzalam almıyor.
Birçok insandan bir çok dini hikaye dinlemişimdir. Bazen öyle hikayeler anlatılıyor ki ana fikri nereye çeksen oraya gider türden oluyor. Aklımın almadığı yerde sorgularım. Çoğu zaman sorduğum soruların cevapları daha mantıksız oluyor. Bu ülkede değil başka bir ülkede doğsaydım başka bir dinle büyütülecek ve onu sorgulayacaktım. Önemli olan sorgulama kısmı değil bence. Önemli olan sorularımıza cevap verebilecek gerçekten bilgi sahibi insanların bulunmaması. Eğer varsa gerçekten mantıklı bir şekilde açıklayabilecek olan birileri ben daha bulamadım. Ama uzun uzun hikayeler anlatıp örnekler veren, konuştukça insanın beynini bulandıran kişilerden bahsetmiyorum. Kısa ve mantıklı açıklamalar yapan birileri olmalı. Sonuçta vücudumuzdaki her şeyin bir yaratılış sebebi var. Madem sorgulamadan inanmamız gerekiyordu beynimizin yaratılış sebebi nedir?
Hayatın farkına varan her "insan" sorgular. Nerden geldiğini, nasıl var olduğunu, en sonunda ne olacağını. Ergenlikteki kimlik arayışı evresinde yaşanır bu.
Ama kişi aile yapısı gereği islam ile büyümüşse, arayışları da bu din içinde olacaktır. Fizikteki kural gibi: zıt kutuptan uzaklaşmaya başladıkça etrafında dönülür.
sorgulamak insana özgüdür, sorgulayın. her insann dinini sorgulayıp(eğer inanıyorsa) anlaması lazımdır. sorgulamadan neyin doğru neyin yanlış olduğu öğrenilemez.
insanin en degerli varligi akildir.en degerli eylemi de akli kullanmaktir.
kisi akli kullanmadigi zaman her turlu yanlisi yapmaya aciktir.
o zaman tasa da tapar, agaca da, cicege, bocege, insana da...
cemaatlerin ve şeyhlerin en sevdiği modeldir. sorgulama itaat et. ben salak mıyım, orospu çocuğu muyum, badelemeci miyim, paramın peşinde miyim, din-allah umrumda mı hiç sorgulama. sadece seni sömüreceğim. sorgulamadan itaat et. evet.
"ibrâhim “Rabbim! Ölüleri nasıl diriltiyorsun, bana göster!” deyince, rabbi “Yoksa inanmıyor musun?” demişti. O “Hayır inanıyorum, fakat kalbim tam kanaat getirsin diye” cevabını verdi. Rabbi “Kuşlardan dört tane al, onları kendine alıştır, sonra (parçalayıp) her bir tepeye onlardan bir parça bırak, sonra onları çağır." Bu ayeti iyi okumalarını ve anlamlandirmalari istenen müslümandır.
bunda ne var diye düşündüğüm durumdur. zaten sorgulayıp bir cevap aramaya kalksaydı hala inanıyor olmayabilirdi, sorgulamak o yüzden risklidir her dinin inananı için.