kolesterol hastalarına bol bol yemeleri tavsiye edilen, bu nedenle babam sayesinde hafta en az bir kez yediğim, yemesi kolay, iyi pişirilirse süper lezzetli balık türü.
yaradılış harikası olan balık. bu balıklar tatlı suda doğarlar, daha sonra doğdukları yerlerden denizlere göç ederler. hem tatlı suda hem tuzlu suda yaşayabilen nadir canlılardandır. yıllarca açık denizlerde yüzgeç salladıktan sonra ömürlerinin bitmesine çok yakın zamanlarda o koca açık denizde kendi doğdukları akarsuyun girişine gelirler. bu bir mucizedir. çünkü aynı okyanusa dökülen yüzlerce binlerce akarsu olmasına rağmen her biri doğduğu akarsuyu bulur ve büyük bir göç başlar. nehrin ters istikametinde bazen şelalelerle bazen ayılarla, bazen insan faktörüyle mücadele ederek tam doğduğu noktaya geri döner. orada çiftleşirler ve yumurtalarını nehir yatağına bırakırlar. üremek için o kadar kısa bir zamanları vardır ki bunu en iyi şekilde değerlendirmek zorundadırlar. yaşam gayesini tamamlayan oracıkta ölür, hiç biri geri dönemez ama arkalarında yepyeni hayatlar bırakırlar. ölüleri bile ziyan olmaz. o çevredeki yabani hayat üyeleri tarafından tüketilir ve doğanın döngüsü böylece sürer gider.
Üniversite yıllarında alaskada çalıştığım günlerde batının berbat mutfağına her sofraya oturusumda küfür ederek yediğim saolsun kendisine çok şey borçlu olduğum balık türüdür. Nimete küfran olmaz fakat çok lezzetli olmasına rağmen uzun süre ve 3 öğün yenmesi zamanla gına getirmiştir.
Çalışma kısmına gelirsek işlenmesi hemen hemen en zor balık türüdür, bildiğim kadarıyla da son yıllarda avlanan miktar oldukça düşmüş. *
fırında yapılınca tadından yenemediği için çeşitli söylentilerinde peşi sıra geldiği balıktır. yeme de yanında yat atasözünün ya da özlü sözün bu balığın fırında pişirilmiş hali için uygun olduğu düşüncesindeyim.
Türkiye\'de yaşayamadığı için üretilemeyen Norveç\'ten ithal olarak gelen eti turuncu biraz yağlı ama lezzetli, kılçıksız olması ve balıklar arasında en çok omega 3 yağ asidi değerlerine sahip olması sebebiyle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilen lezzetli bir balıktır. Tatlı sularda doğup okyanusa göç eder üreme zamanı tekrar tatlı sulara geri döner.
Daha detaylı bilgi için buyrunuz: http://somontarifi.com/so...aligi/somon-hakkinda.html
genel olarak balık yemeyen biri olarak tavsiye ediyorum bu balık başka. bir balığın bu derece lezzetli olacağını hiç düşünmezdim. ızgara, tava, fırın her türlü güzel; ama tavsiyem ızgara.
Beyine en faydalı balık olarak yüksek değerde omega3'ü ile size faydalıdır.
Çok balık yedim, yengeçi ıstakozuna kadar, direk beyine etkisi olan başka bir balık görmedim, etkisini ölçmek istiyorsanız yatadan önce somonu fazla kaçırmanız yeterli.
Tabi yanınada üçtane akdeniz lokumunu tavsiye ediyorum.
aşırı yağlıdır, fleto biçiminde ve fırında tüketilmesi daha makbuldur, üzerine kaşar ve domates sos ile başarılı olur lakin pahalı bir balıktır, ortalama kg'su 30-40 arasındadır fakat besleyicidir.
kılçığına dikkat etmek gerekir.
Kesinlikle kızartılmaması gereken turuncu balık. Zevk için yine kızartın tabi ama cıvık cıvık yağlı olur. Unutkanlığa iyi geldiği söylenir. Içinde demir ve kalsiyum fazla bulunur,çok fazla. 2 haftada bir tüketilmelidir.