Manisanın, sığırı ile meşhur olmuş ilçesidir hatta insanlarına Soma siğırı lakabı takıldığından bulundukları yerlerde sürekli kavga çikar (bkz: Soma sığırı)
Soma şirin bir kaza. tarihi Selçuklulara kadar uzanır.yetmiş bin nüfuslu gelişmiş olmakla birlikte, son sekiz yıldır köhneleşmiş görüntü veriyor. Termik santralı, kömür ocakları ve mesire yerleri ile sevimlidir.
15 yıldır yaşamakta olduğum, ömrümü 15yılda 20yıl azalttığını düşündüğüm küçük istanbul diye tabirinde bulunduğum şehir. tozu pisi eksik olmaz, her kitleden insan mevcuttur, kızları güzeldir tabi bu şahsi kanaatim. muhafazakar göründüğü kadar içki tüketiminin çokluğu dikkatlerden kaçmamaktadır.
sıkıntıdan patlatan şehirdir, yapılabilecek neredeyse birşey yoktur, beşyol en meşhur yeridir (şehrin merkezidir ortasındaki madenci heykeliyle tanınabilir), gezilebilecek hiç ama hiç biryer yoktur, eğer kendinizi cezanlandırmak isterseniz cidden somaya gidin derim.
diğer yandan ciddi şekilde muhafazakar insan topluluğu vardır, başa gelen parti dolayısıyla gittikçe bu katsayının arttığını söyleyebilirim.
laz mahallesi, gürcü mahallesi(çaltılık),arka mahalle,taş mahalle,çarşı olarak bölümlere ayırabilinir ve benim doğduğum şehirdir.
diğer yandan avrupanın en çok enerji üreten şehirlerinden yeni gelen 225 adet dev rüzgar gülleri buna neden olmuştur keza termik santralli bilinmektedir.
Soma kimsenin gelmek istemeyeceği ama gelenin de bir daha geri dönemediği bir şehirdir. Şehrin içinde kurulan termik santral sayesinde manisanın Akhisar'dan sonra en gelişmiş ilçesidir. Manisa'ya olan uzaklığından dolayı Soma'da yaşayan insanlar ben Manisalıyım demez. Son 4 yılda Soma gelişiminin zirvesine ulaştı. Soma denilince akla kömür gelmesine rağmen somanın helvası meşhurdur. Ayrıca soma insanına Soma Sığırı da denir, bunun hakkında çeşitli rivayetler vardır. (bkz: soma sigiri) Soma'nın başlıca tanınmış yerler Beşyol, Çınar, Koru park ve kültür park'tır. Türkiyenin her yerinde Somalı insana rastlamak mümkündür, Soma'da da türkiyenin her yerinden insan vardır. En büyük mahhallesi Zafer Mahallesi (somalılar hiçbir zaman zafer mahallesi demezler, arka mahalle diye bilinir.) Balıkesir'in Savaştepe ilçesinden daha kalabalıktır. Ayrıca en az gelişmiş mahallesidir. Somada gözlemlediğim bir diğer şey ise tren istasyonunda tren bekleyen yolcu sayısı her zaman fazla olmuştur, Manisa'daki yolculardan bile fazla yolcu oluyor. Ege bölgesinde bulunmasına rağmen, marmara bölgesine daha yakındır, havası marmara bölgesine daha uygundur. her sene düzenli olarak düzenlenen Karaelmas festivali vardır. Bu sene 13 eylül haftasında 12.'si düzenlenicek. http://vimeo.com/30704800 2011 yılında hazırlanan belgesel somayı çok iyi anlatıyor. Şehirde üç tane stad bulunuyor(Soma Atatürk Stadı, Soma Linyit Stadı ve Nazım Yavuz Stadı). Üç stad'ta oldukça eski olmasına rağmen Soma Atatürk Stadı son zamanlarda restore edilmeye başlandı. Şehrin takımı Soma Spor BAL ligine çıkma çabası veriyor.
Soma sakinlerinde Bayram Subaşı şu şiiri yazmış Somaya
SOMA
kucuk bır yerdı aslında
buyuk kalplerı besleyecek kadar kucuk hem de.
buyukluk derdı olmadıgı ıcın sıcaktı,
sevgıler yogun,nefretler guclu,
sıkıntılar dag gıbı,daglar gok gıbıydı..
ınsanları vardı kımı temız kımı saf
bazen aptal bazen cahıl
cogu zamansa bılge oluyorlardı.
yuzlerınde gecmısın yorgunlugu bugunun anlamsızlıgı gelecegın umutları vardı.
kararırdı yuzlerı cogu zaman ekmek parasından cogu zamansa yasam
tasasından...
Soma'yı merak edenleriniz varsa facebooktaki en popüler Soma sayfasına davet ediyorum http://www.facebook.com/SomaFan (Sayfa bana aittir)
belediye başkanının manisa il öğrenci meclisi toplantısında 'türkiye'de 10 ampülden 4'ünü biz yakıyoruz' dediği an kahkahayı basmama neden olan manisa'nın bir ilçesidir.
manisanın akhisar ve salihlinin ardından sanırım 3.büyük ilçesi.
anayol üzerinde değildir. yani bursa-izmir yolunda değildir.balıkesirden ayrılıp savaştepe üzerinden gidilir.izmirden gelirken de akhisaın çıkışından sola ayrılıp kırkağaç üzeri gelinir.
bence gayet sevimli güzel bir ilçedir. en büyük atraksiyonu termik santraldir. ayrıca 13km.ötedeki kırkağaçta bulunan 6.jandarma komando er eğitim komutanlığı yaklaşık 4000 er , 1000 küsür de rütbeli barındırır. bunlar da kırkağaç ve soma ekonomisine katkıda bulunur.
nüfüsu 75-80 bin civarıdır.
yarı muhafazakar yarı rahat bir halkı vardır. ama insanı iyiniyetli sakin insanlardır. askeri severler.ilçede sapa olmasına rağmen nispeten canlı ekonomi vardır , bir miktar para döner. buna rağmen fazla yeni ev ve inşaat göremedim ben. evler genelde eski görünümlü.
soma seyahat diye bir firması vardır. izmir, ankara, istanbula gider gelir. antalyaya da başladı galiba.
izmir-ankara ve izmir-bandırma tren hattı üstündedir.
balıkesir veya celal bayar üniversitesine bağlı bir meslek yüksek okulu var. biraz da ordan öğrenci atraksiyonu var.
çarşının hemen üstünde eski evler ve dar sokaklar var. eski bir ege kasabasında olduğunuzu hissedersiniz. yürümek oralarda çok keyifli.
köfteci hasanda inanılmaz lezzetli köfte yersiniz.
ilçenin bir ucundan bir ucuna 15 dakikada yürürsünüz.
kışın ege falan diye küçümserseniz götünüzdonar. kuzeyden soğuk esen bir rüzgarı vardır. batısında dağ olduğu için iklimi kara iklimini andırır.
darkale diye de bir yeri var.eski adı tarhala. görmek bana kısmet olmadı ama görülmeliymiş mutlaka
insan askerlik yaptığı yeri sevmez ama ben somayı neden bilmiyorum ama çok seviyorum.
doğduğum, büyüdüğüm ama hiç sevmediğim memleketim. kurtulmak için gün sayıyorum o derece. insanları tam bir sığırdır. karamanlı diye bir yer vardır ki oradan sağlam dönemezsiniz. gezilebilecek hiç bir yeri yok. yani şöyle ''hadi çıkalım da şurda bir şeyler yiyelim'' diyemezsiniz, oturabileceğiniz tek güzel mekan simit dünyası var ki onun da b*kunu çıkardılar zamanla. havası şu sıralar o kadar pis ki, gece nefes almak için camı açarsanız, nefes alamaz tıkanırsınız. öyle yani kısacası sevmiyorum bu yeri, sevemiyorum. akhisar bile daha güzel.
yol yapım çalışmaları yıllardır bitmeyen memleketim. Yol yapım çalışmalarına bir de ortalama hızı 15-20 km/s olan belediye otobüsleri eklenince şehiriçi seyahat iyice çekilmez oluyor. Yine de çarşısı insanı mutlu ediyor, 1 ay ayrı kalmak bile özletiyor. Insanı mesela, her yerde bulunmaz. Esnaf öğrencilere saygılıdır. Öğrencileri çoğunlukla liselidir. Merkez nüfusu 85bini çoktan aştı. Toplam nüfus 110bin civarı. Ayrıca 2015 yılında işlemeye başlayacak olan kömür madeni, 20 senelik rezerve sahiptir. Yakın zamanda yeni bir iş göçü alacağa benziyor.