sokakta ölürsen şehit gece klubünde ölürsen değil

entry7 galeri0
    1.
  1. Neden farklı olduğunu ve nasıl şehit olunduğunu merak ettiğim kavram.

    Öncelikle tabi ki şehadet ve şehitlik mertebesi dini kökeni olan kavramlardır. Buna göre de gece klubünde eğlenirken ölenler tabi ki de dinen şehit sayılmazlar. Hatta bence son zamanlarda şehitlik mertebesinin içi iyice boşaltılmaya başladı ve bu da şehitlere olan saygı ve tepkiyi arttırmıyor giderek azaltıyor. Bu yüzden ben hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve diğer ülkelere ait vatandaşlara şehit denmesini savunmuyorum, teröre kurban verdiğimiz canlarımızdır diye düşünüyorum.

    Fakat şehitlik kavramı artık ülkemizde sadece dinle alakalı değil, daha çok vatanla alakalı bir kavram halini de almıştır. Vatan uğruna ölen kişilere şehit denir. Buna göre şu soruları sormak istiyorum.

    Öncelikle TDK'dan bir tanım.

    Şehadet : Yüksek bir ülkü uğrunda ölme, şehit olma

    1. Şehitlik sadece dini bir kavram olarak mı ele alınıyor. Her TC vatandaşı askerlik yapmak zorundadır. Ateist, hristiyan, yahudi, buddist herhangi bir müslüman olmayan vatansever TC vatandaşı ülkesini savunmak adına savaşsa ve çatışma sonrası ölse bunlara şehit demeyecek miyiz?

    2. Benim ilkokuldan bu yana öğrendiğim ve bildiğim kadarıyla, ayrıca TDK'dan da tastik ettiğime göre şehitlik belli şartlarda, vatan veya din uğruna bir görevdeyken öldüğün takdirde olur. Örneğin buna göre doğuda (ya da batıda farketmez) öğretmenlik yapan birisi görev başında ülkenin birliğine ve bütünlüğüne düşman kişiler tarafından öldürülürse şehittir. Ya da beşiktaş patlamasında öldürülen kahraman polislerimiz de şehittir. Fakat eğer yarın birgün ben durakta beklerken canlı bomba tarafından öldürülürsem şehit değilimdir. Biz türkçedeki şehit tanımını belli sebeplerle ülkece değiştirip, teröre kurban verdiğimiz herkesi şehit mi saymaya başladık? Teröristler tarafından öldürülürsek otomatikman şehit mi sayılmaya başlandık?

    3. Eğer 2. maddedeki gibi şehitlik kavramını değiştirdiysek sokakta yürürken teröre kurban giden sivil bir vatandaş, markette alışveriş yapan, kuaförde pkk militanları tarafından öldürülen, lunaparkda eğlenirken ölen veya gece klubünde, barda teröre yakalanan vatandaşlarımız arasındaki fark nedir? ikisi de teröre aynı derecede kurban gitmemiş midir?

    4. ilk 3 maddenin tamamını kapsayarak, bizim şehitlik kavramımız alkolle bağlantılı mıdır? Sadece dini bir terimse müslüman olmayan vatan evlatları bu ülke uğruna ölürse şehit olmayacaklar mı? Yok ayrıca vatani bir terimse üstüne bir de alkol kullanan ve kullanmayan askerler diye yeni bir kıstas mı oluşturmamız gerekiyor?

    5. Gene 3. ve 4. madde ila bağlantılı olarak, saldırı barda değil de yolda yürüken otomatik silahla taranmak şeklinde olsa, veya bir kıraathane basılsa ve oradaki vatandaşlarımız öldürülse, orada sadece bulunduğu için hayatını verecek vatandaşlar bugün şehit sayılmayacak mıydı? Onlar sayılacaksa gece aynı terör saldırısı olunca oradakiler neden şehit sayılmıyor. Yoksa terör eylemi sokakta veya kıraathanede olursa terör eylemi, alkollü mekanda olursa terör eylemi olmaktan çıkıyor mu?
    4 ...
  2. 2.
  3. yazıyı okumadım ben de insanım ama başlığa bakarak yazıyorum,
    her ikisi de şehit değildir.
    bu benim görüşüm değildir şehitliğin ne olduğunu biliyorum allah yolunda ölenlere şehit denir.
    Türkiye'de Müslümanlar çoğunlukta olduğu için ölen askerlerimiz şehittir evet.
    fakat sokaktaki veya kulüpteki herhangi bir insan belki Müslüman bile değildi.
    askerlerin şehit olmasının sebebi ülkeyi korumasıdır. dolaylı yoldan islamı da.
    onlar ise orada böyle bir amaçla bulunmuyordu...

    gene de şehit olmasınlar anlamını çıkaracaklar için söyliyim ben de isterim
    şehit olmuş olsunlar ama çok muhtemel değil..

    edit: barı basan teröristtir ve terörist Müslüman olamaz.
    o sadece bunu bahane ederek adam öldürmüştür.
    öldürülse ancak leş olur.
    8 ...
  4. 3.
  5. mesela barı basan terörist ölseydi o şehit sayılacaktı. "allah" adına ölen teröristler şehit sayılıyormuş. keşke hepsi ölse de şehit desek.
    2 ...
  6. 4.
  7. Sokakta ölene de şehit denmiyor arkadaşlar. Kafanızı kim karıştırdı ortalığı kim bulandırdı bilmiyorum ama sivil vatandaşın sokakta ya da gece kulübünde ölmesi bir şeyi değiştirmiyor. Sokakta ölen polis/asker de şehittir gece kulübünde ölen de. Sivil vatandaştan darbe girişiminde ölenlere şehit dendi mesela çünkü vatani görevdeydiler. "Sokaktakilere şehit dediler reina'dakiler sırf içki içip partiliyorlar diye demiyorlar ağbi yaa böyle bir çomarlık olabilir mi?" Gibi provakasyonlara kanılmasın artık.
    2 ...
  8. 5.
  9. sokakta yılbaşı müslüman kutlaması değildir diyen broşürleri dağıtan zihniyeti besleyen bir harekettir. sanırım aynı çanağa pisliyorlar.
    0 ...
  10. 6.
  11. (bkz: gerçek şehitlik bu değil)

    Şehitik mertebesinin siyasal amaçla kullanıldığını gösterir. Ee içkiyle eğlenen adamlarla kendi seçmen kitlesini ayırmak istiyorlar.
    0 ...
  12. 7.
  13. Kaçakçılık yap ölsen yine şehitsin uludere mesela.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük