"basit kuantum fiziği" olamayacağı gibi "basit felsefe" de olamaz'ı ıspatlamış kofti kitap.
her boku sulandırmadan yutamayan ergenler için birebir; orası ayrı.
norveç'li Jostein Gaarder'tarafından 1991 yılında yazılmıştır. 20 yaşına ulaşmadan mutlaka okunması gereken bir kitaptır. sofie posta kutusunda "Kimsin sen" yazılı bir kart bulur ve bundan sonra felsefe tarihinden yanıtlanmış sorularla birlikte serüven başlar. 1999 yılında erik gustavson tarafından sinemaya uyarlanmıştır ve oyuncu kadrosunda silje storstein tomas von brömssen ve andrine saether vardır. sofie okuduklarının Lübnan'da görevli olan bir binbaşının kızına doğumgünü hediyesi olarak yazdığı romanın parçası olduğunu anlamasıyla son bulur...
herkese renkli günler
Herşey güzel gidiyorken kitabın içine hilde denen kişinin fazlasıyla girmesiyle sıkılıp atmama vesile olacak kitap. Ulan akışı bozuyor kardeşim habire ne bu yaa?
herkesin bu kadar beğendiği halde benim sevmediğim hatta sıkıcı bulduğum ama başladığım her kitabı bitirmek zorunda olduğumu düşündürten iğrenç huyum yüzünden sonuna kadar kendime eziyet ettiğim kitaptır. ayrıca mal gibi bitmiştir.
okumaya niyetlendiğim sıralarda herhangi biri tarafından olumsuz yorum yapılan, okumak hiç aklımda yokken ' bu kitap ile felsefeyi sevdim' sözlerini duyduğum, tam yorumlara önem vermeyip okumak için elime aldığımda çok kalın olduğunu düşünüp bıraktığım, bir türlü okumanın kısmet olmadığı kitaptır.
kitabın başındayken sonunu tahmin etmenin imkansız olduğunu düşündüğüm nadir kitaplardan.
--spoiler--
e tamam diyelim ki sophie gerçek değil, gerçek olan kızla nasıl eşya alış verişi yapıyorlar, ayrıca kitabın sonundaki sofinin gerçek olduğunu hissetme hede hödöleri nedir anlamadım. felsefe yolda olmaksa kitabın bu kısmını hayatım boyunca anlamayacak olmak da mı bir yol diye sorası geliyor insanın.
--spoiler--
felsefeye başlangıç için çıkan platon bir gün kolunda ornitorenkle bara girer benzeri kitapların kitap olmadığını kanıtlayan, felsefeye başlangıç için yazılan en iyi kitap.
94-96 yılları arasında antin kuntin üniversite gençlerinin elinde bu kitap yoksa kesin döverlerdi. yoksa o kadar kişi niye sürekli yanında taşısın bunu.
behr-i zamanda üniversiteye başlayan gençlerin, elinde olmazsa olmazıydı. bir de nietzsche ağladığında vardı ki, başucuna koymayanı adam yerine koymazlardı.
felsefeyle zerre kadar ilgilenmeyen insanlar için eziyet niteliğinde bir kitap. bir insan sen kimsin yazan bir kağıt yüzünden günlerce bu soru üstüne düşünür mü allah aşkına?
insanlar bunu nasıl okuyabilmiş anlayamıyorum. sofie kadar gerizekalı bir karakter yok herhalde dünyada. biri sana mektup atıyor sen 639207291910084. mektupta kim atıyor bunları diye sorguluyorsun. ben olsam 2. mektuptan sonra kapı bekliyor oluyordum kim bu manyak diye.
üstün zekalı ana karakterimizin 6283846202. mektuptan sonra 'kim bunları gönderen?' sorusunu aklına getirmesinin üzerine sinir olup kitabı bıraktım. böyle bir mallık olamaz. annesiyle tartışıyordu bir de. allahın gerizekalısı sofie.