Sefaletin dibini görmüş insanların yerleşim yerlerine ve dolayısıyla günlük yaşantılarının ortasına yapılan turistik gezilerin tetikleyicisi olan film.
ilk defa lisede okuduğum zamanlar gittiğim dershanedeki coğrafya hocamız bu filmi altyazılı izletmişti bize. dershanedeki bazı çatlak kızlar "jamal mi salim mi daha yakışıklı" diye kendi aralarında tartışmışlardı filmi izledikten sonra. daha doğrusu çatlağın biri koridorda yürürken yüksek sesle "salim daha yakışıklı" deyince bu tartışma alevlendi diye hatırlıyorum. babası mısırlı olan kız arkadaş çatlak kızların konuşmalarını duyunca tip olarak ikisini de beğenmediğini belirtmişti yanlış hatırlamıyorsam. filmi izleyen erkekler de latikayı oynayan oyuncuyu beğenmişti yanlış hatırlamıyorsam. bu filmle ilgili böyle ilginç bir anım var. filmde 2 kardeşi oynayanların tiplerini bir kenara bırakırsak hindistanın klasik bollywood filmlerinde gösterilmeyen yüzünü gösteren bir film.
edit: tuvalet sahnesi midemi bulandırmıştı.
Aldığı oscarlar ile en çok tartışılan filmlerden biridir. ingiliz hasta, aşık şekspir, ben-hur gibi bu film içinde bu kadar çok oscarı hak etmediği eleştirisi yapılır.
iyi film midir? izletir kendini akar gider
film iyi güzel de, be ırzını siktiklerim film bitti bunlar dans etmedi diye sevinirken yine dans etmeye başladınız ya... bollywood gibi allah belanı versin bıktım.
yönetmenliğini danny boyle ve loveleen tandan'ın yaptığı, izlediğimde beni derinden etkileyen ender filmlerden biri. a. r. rahman'ın müzikleri ile de tadından yenmez hale geliyor.
Oturup tekrar izlediğim. Elin hintlisi bile böyle güzel film çekebiliyorken bizim gerizekalılar inatla çılgın dersane, dünyayı kurtaran adamın oğlu gibi film müsveddeleri çekiyor ya... Bir şey demiyorum ben bu para göz heriflere.
müthiş kurgusuyla, son dönemlerde nolan'ın çektiği filmlerle birlikte en iyi filmler arasında yer alan harika film. kısmet kavramını işlemiş en güzel sinema örneklerinden. özellikle hindistan'ı çok güzel tanıtır bu film izleyicisine.
sağlam bir senaryonun,yönetmen sayesinde nasıl bir başyapıta dönüşebileceğinin kanıtıdır bu film ayrıca harika müziklere sahip bir filmdir.danny boyle büyük yönetmensin! ve filmin sonunda jamal'ın latika'nın yaralı yanağını öptüğündeki flashback sahnesi filmde en beğendiğim sahne diyebilirim.
bu film kesinlikle Danny Boyle başarısı. hiç izlenmeden oyuncuları çıkart çok başka oyuncular koy yine bu film aynı başarıyı yakalayacaktı. tabiiki seneryonun muazzamlığını da es geçmek olmaz.
bir de sertap erener bu filmi izlemiş şarkı yapmış. ben bugün bunu gördüm.
günümüz hindistan'ından bizlere uzanan samimi bir peri masalı. ülkemizdeki gecekondu mahallelerinden çok daha kötü gecekondu mahallelerinde yetişen jamal, salim ve latika'nın öyküsü.. ülkemizde de yayınlanan dünya çapındaki bir yarışmanın hindistan versiyonunda sorulan her soruda geçmişinden yardım alarak ilerleyen jamal, modern bir imkansızın gerçekleşmesi öyküsünün baş mimarı ve merkezi.
eğitim kurumundan olmasa da hayat okulundan mezun olan jamal, kendi ortamından gelen bir çok çocuk/genç gibi girip çıkmadığı iş bırakmıyor. hayatın garip bir cilvesi onu ünlü yarışmanın yarışmacı koltuğuna sürüklüyor ama daha da garibi, kendisinin ve hiç kimsenin anlayamadığı bir şekilde 20 milyon rupi sınırına dayanması. bana filmde ilginç gelen nokta, jamal ve salim'in bir cinayet yüzünden ayrılan yollarıydı. şiddet, güç, çok para ve tatlı hayatı tercih eden salim'e karşın son derece sınırlı bir paraya, "namus"lu bir hayatın içinde kalmayı tercih eden jamal bu tercihinin karşılığını filmin sonunda hem paraya hem kadınına kavuşarak alıyor, salim ise para dolu bir küvette kendini vurarak..
filmin diğer bir ilginç tipi ise, kendi de varoşlardan yetişip gelmiş program sunucusu prem kumar'dı. kendisinin başardığını bir başkasının başarmasını hazmedemeyen, jamal'i polise tutuklattıran, tuvalet aynasına yanlış cevabı yazan gene de bü rüyaya engel olamıyor. jamal saf kalbiyle, iyi niyetiyle ve dürüstlüğüyle 20 milyon rupinin değil, esasen hiç bir para biriminin ölçemediği bir zenginliğin sahibi.
hayatta bize hedef diye kakalanan para, başarı, şöhret vb. kavramların bir varoş çocuğunun eliyle sıfırlanmasını izlemekten daha zevkli bir şey olmaz. slumdog millionaire bunun için izlenmeli.. bütün bir hayata, bütün bir yarışmaya, o programın adi sunucusuna, mafya babasına, silaha ve her türlü olumsuz unsura karşı koymak için o yarışmaya çıkan bir cesur yüreğin, bir dev insanın hayatına şahit olmak için izlenmeli.
izlediğim en güzel hint filmlerinden biri, hatta en birincisi. (bkz: bollywood)
ancak sonundaki dans olayı filmin tüm duygusallığını sikip atmıştır kanımca.
güzeldir, izlenesi ve izlettirilesidir.
he latika da çok hoştu bu arada.