bollywood'dan çıkan enfes film. hint filmi ama dans yok içinde. film bittikten sonrasına koymuşlar izlemek istemeyen izlemesin diye. tek o var.
--spoiler--
filmin konusu güzel seçilmiş. sunucu kenan ışık gibi bişey zaten. demek ki hepsi benzer oluyor. jamal ise belki dahi değil alın yazısıyla götürüyor filmi. coşuyor, coşturuyor. jamal, salim kardeşlerin çocukluk halleri çok şirin, sevimli. jamal'ın hint cüneyt arkın için yaptığı fedakarlık gülümsetiyor biraz da iğrençti tabi. filmin en dikkat çeken noktalarından birisi ise hindistan'daki sosyal sınıf farklılığı. chaiwalla diye sürekli jamal üzerinde baskı kuran sunucu bunun en güzel örneği. başka bir örnek de;
Profesörler, doktorlar, avukatlar,
genel kültürü iyi olanlar bile...
...hiçbir zaman 60 bin rupi
ödülün üstüne çıkamadılar.
şeklinde bu adamın nasıl olup da 10 milyon dolara çıktığını sorgularken geçen bir replik. film mükemmel. abisi kendini jamal'a affettirdi mi bilinmez ama izleyicilerin kini bir nebze azaldı yaptığından ötürü. bir de abisini arayıp kız açınca telefonu hoş bir durum ortaya çıktı.
şu fani dünyada bestseller kitaplarda kapağa yapıştırılan sosyete laflarından birini nihayet bir film için söyleyebilme mutluluğuna erişmiş bulunmaktayım;
sonundaki dans bütün duygularımı alt üst ederek ne gerek varmış dedirtse de müthiş bir filmdi. sabah benjamin button, akşam da slumdog millionaire izleyince insan, bünyede hoş şeyler oluyor. süperdi süper.
eğer 81inci oscar ödüllerinde en iyi film ödülünü almaz ise sebebi ünlü bir oyuncu kadrosu olmayışı ve filmin sonundaki o saçma dans olur... zaten tek negatif bence o...*
--spoiler--
film genelde çok iyi bir iş çıkarmış. burdaki "çok"u laf olsun diye yazılmadım, altını çiziyorum hatta... klişe diyenler yeteri kadar film izlememiş herhalde, çünkü klişe suçlaması kesinlikle doğru değil... çok ince noktalar var. danny boyle'ı tebrik etmek lazım. Vikas Swarup kitabından uyarlanmış, bu uyarlama senaryoyu hazırlayanı da tebrik ediyoruz.
final sorusununda üç silahşörleri sorması cuk diye oturmuş ama mantıken final sorusunda bu sorulmaz...
bitiş çok harika olmuş. öyle ki: salim abdest alıp, ironik bir şekilde para içinde dolu bir küvette ölüyor; çocukluğunda hayranı olduğu o ünlü hintli oyuncu yerine konulmaya başlanıyor; son soru için, bilmesine rağmen abisini arıyor, amacı finali paylaşmak, telefonu lathika açıyor!; hindistan bir milyoner kazandığında, diğer bir milyoner ölüyor!
oyunculukta sıfır hata ile oynamış dev patel ve çok etkileyici bir iş çıkarmış. ayrıca o küçük fırlama ayush mahesh khedekar*'ı da unutmamak lazımdır.
ve son olarak... jamal bunların hepsini ama hepsini lathika için yapıyor!
--spoiler--
akademinin layık gördüğü 8 oscar ödülünü almayı bence haketmemiş film.. bu kötü ya da vasat olduğu anlamına gelmez tabi ki ama bence 8 oscarlık bir film değildir.. hele hele başrol oyuncusunun verdiği tepkilere bakacak olursak sanırım frost/nixon ve benjamin button'a haksızlık yapılmıştır.. hayır üç maymun'un nesi vardı da elediniz o zaman?
en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses miksajı, en iyi kurgu, en iyi film müziği ve en iyi orijinal şarkı ödüllerine layık görülen danny boyle şaheseri.
hak ettiğinden çok daha fazlasını almış film. ( senaryoyu, müziği falan anladıkta, en iyi filmle en iyi yönetmen bu filme 2 numara büyük gelir be hacı. son olarak; sabırsızlıkla filmin vizyona girmesini bekleyen arkadaşlara tavsiyem, kırmızı 10 liralarını ziyan etmeden, torrente abanıp işi bitirmeledir.)
animasyon dalında aday olmamasıyla şaşırtan film, ancak akademinin kantarının şaştığını düşündürüyor biraz. bu yıl çok farklı ve çok iyi yapımlar olması nedeniyle oldukça zengin bir ödül dağılımı olması beklenirken, bütün ödülleri süpürmüştür. özellikle müzik ödülleri verilirken olayın suyunun iyice çıktığını düşünüyorum. yine de kırk kere çekilen aptal titanic'in bütün ödülleri topladığı seneye göre şık bir şekilde sonuçlanmıştır tören. sonuçta alışılanın tam aksine özgün ve gerçekten güçlü bir film ödüllendirilmiştir. olan benjamin'e oldu.
hikayeyi ele alış tarzı ve hikayenin kahramanlarını göz önüne alırsak doğu'nun hikayesini batı'nın çekmesidir. sevenleri ayıran abiden tutun da*, aşk-kader bağlantısının o büyük çekiciliğine kadar hikaye bizlerdendir; elin oğlu ise bunu güzel kombine edip gözümüze sokmuştur.
Başrolünde hint asıllı ingiliz aktör Dev Patel'in oynadığı 8 dalda oscar kazanmış bir film. Dev Patel daha önce ingiltere'de çekilen Skins adlı dizide oynamıştır. Kendisi 1990 doğumludur.