korkunçlu düğün ya da özenilmiş bir şey, saçmalık, delilik değildir. yüzyıllardır aleviler tarafından canlandırılan "saya" oyunudur bu.
videodaki gibi olmuyor tabii bu yavan olmuş ve gündüz. karakterler aynı sadece.
çocukluğumda her aralık ayının en sert zamanlarında oynanırdı saya. köyün en büyük evinde akşam vaktinde toplanılır, gece yarısına kadar bu oyun ve benzer türlü oyunlar oynanırdı.
arap, tilki, kız kaçırma, ateş oyunu bunlara örnek verilebilir. sazlar çalınır kurbanlar kesilirdi. yıl boyu kış gelse de saya olsa diye dua ederdik. o günün sonrası aylarca o soğuk gecenin kritiğini yapardık.
Bu videodaki beyaz giyinmiş kişi hariç aynı karakterler her sayada yer alırdı. beyazlının daha usturuplı hali de yer alırdı ve o bereketi temsil ederdi. arap kötü ruhları temsil eder sayada çocukları kaçırırdı. ateş yakılır gelecek bahar anlatılırdı. tilkiler un serperlerdi her tarafa herkes bembeyaz olur huzurlu, pak bir seneyi müjdelerlerdi.
kime özenmiş bunlar bilmiyorum, normalde bildiğim kadarıyla sivas'ta bu tip adetler yok. geyiğine yapmışlardır muhtemelen ama ilk izlediğimde bu ney amk tepkisi vermedim değil.
şaman geleneklerinin arap kulturune karsi direnmesi gercekten cok guzel ve umut verici.
ne var lan bunda begenmezsen izlemezsin amq.
ben gayet begendim sonraki senliklere yetismek isterim.
basligi acan malda senlik yazisini okumamis.
iç Anadolu da sıradan bir düğün (şenlik)
bizim avare oyununa benzettim ama avare daha fazla şiddet içerir. Bence yaşatılması gereken güzel bir gelenek.
yüksek bir kültür izlenimi veriyor. halkın sefaletine bakmayın. sosyal bilimci olduğum için sosyal ilişkilere odaklanıyorum.
belli ki ekonomisi hayvancılığa dayalı bir yerleşim burası. düğün değil bu bir festival. kutlanılan şey de koç katımı büyük ihtimal çünkü beyazlı figür erkekliği sembolize ediyor. kadınlar, erkekler ve küçükler aynı ortamı paylaşıyor. bir alevi köyü olduğu belli başrol dede çünkü.
gündelik uğraşlarını dramatize etmeleri ortak bir kültürel miras oluşturmaları günümüz prekaryasının anlayamayacağı türden. temaşanın dayandığı kültür zannederim ki şamanizm kökeniyle birlikte yerel inanış biçimleridir.
her ne kadar sosyo-ekonomik bir festival olsa da dini yönü olduğunu düşünüyorum. yani muhtemelen bu görüntülerden sonra toplu bir dua töreni de bulunuyordur.
ahahaha ne güldüm ya. işte anadolu budur dostlar. türlü gizem, zenginlik, mistizm, kültür..şu düğünlerdeki bu oyunların kökeni nerden geliyor çok merak ediyorum.
Anadolu'daki şaman geleneklerinden biridir. Konu hakkında Anadolu'daki seyirlik oyunları bölümlerinde düğünlerdeki bölümlere bakılabilir. Şöyle bir şablonu da vardır. Özellikle erkekler kadın kıyafetlerine girer, bir kervan düzenlenir, kervanda at, eşek veya deve de bulunur. Kervanın başında yaşlı biri yanında da kızlar bulunur. Bu kızlar erkek kılığına girmiş kişilerdir. Köyün gençleri bu kızları kaçırır, bir mücadele sergilenir. Bir çatışma ortamı oluşturulur. Sonra araya akil biri devreye girer kervan başını ikna eder. Kızlar erkeklere verilir.
Anladığım kadarıyla düğün değil geleneksel bir şenliktir. Şenlik yazmasa onu da anlamazdım gerçi. Buradan bakınca ne şenlik ne de düğün gibi duruyor. Bir avuç soytarının halt yemesi desek daha doğru. Korkunçlu kısmına gelirsek şahsen keçiyken meftaya evrilen cinlerle aynı ortamda bulunmuş büyüklerinden hikayeler dinleyen biri olarak korkunçtan ziyade komik diyebilirim. Mumya kılığındaki arkadaşa tez elden libidosu yüksek bir kısmet bulsunlar bence. Mesajını vermek için şenlik gününü beklemiş gibi bir hali var çünkü.