türkiye nin en güzel şehirlerinden biri..planlama alanında türkiye ye örnek olması gereken yer ..
apartmanlar denizden içeriye doğru yükselir ,böylece kimsenin manzarası kapanmaz.
2 tarafınızda deniz olan bir şehirde takılmak oldukça keyif verir kimi zaman..
inceburun , hamsilos koyu(türkiye nin tek fyord oluşumu) , seyyid bilal türbesi mutlaka gezilmelidir ..
plaka kodu 57 dir.nufusu hergeçen gün azalmaktadır.denizi basında cok sıfatı olmamakla birlikte güzeldir ama turizm gelişmemiştir.işsizlik vardır ama suc oranı dusuktur kimi dogu illerinden az yatırım olmasına ragmen sesi cok cıkmaz.insanı cok ama cok iidir. (bkz: ben)kafa dinlemek için birinci tercih yeri olmalıdır.nukleer santral olayıyla insanlar adını duymustur:)
Gözünüzü kapatıp sizi şehir girişine koysalar Akdeniz'de olduğunuzu düşüneceğiniz yerdir.
Samsun'dan yol çıkıp ulaştığınızda sizi masmavi bir deniz ve yemyeşil bir çevre karşılar.Özellikle Sinop Kalesi'nde bir bardak çay eşliğinde uçsuz bucaksız Karadeniz'i seyretmek gerekir.Gitmişken Türkiye'nin en kuzey ucuna ziyaret de ihmal edilmemelidir.En güzel ilçelerinden biri ise Gerze'dir.Gerze minik bir Akdeniz kasabasını andırır.ilçe girişindeki çeşme bir dönem o senenin şampiyon futbol takımının renklerine boyanırdı.Gerze aynı zamanda meşhur balina "Aydın" ın ortaya çıktığı yerdir.Gerze'ye gidip fenerde resim çektirmek ise adettendir.
Sinop'a uğramışken şehir girişindeki cezaevi de unutulmamalıdır.
Arkeolojik olarak da hatırı sayılır bir zenginliği vardır.
Merkezi oldukça sakin,sessizdir.Herşey oldukça düzenlidir.
her 50 metrede bir tekel bayii nin bulunduğu,kahvehanelerinde kadınlı-erkekli oturulan,suç oranı neredeyse sıfır olan,uygunsuz adamın bulunmadığı,sadece iki tane* dilencisinin olduğu,temiz ama pek yatırım görmemiş şehir.bir de şehir bir yarımadanın kenarında kurulduğu için,bu şehre tek bir yoldan girebiliyorsunuz.o da boğaz köprüsü gibi sağınızda da solunuzda da denizi görerek...yani herhangi bir şehre gitmek için sinop'tan geçemezsiniz.
erfelek te muhteşem şelaler barındıran , aynı zamanda kalesine çıkıp güzelce etrafın izlendiği, meşhur bir cezaevi müzesi bulunan, şirin mi şirin memleketim, hasretim. ayrıca (#235555) nolu entry de eksik olan kısım için;
(bkz: türkeli)
hamsilos koyu gibi bir doga harikasının bulundugu, en guzel mavi ve en güzel yeşili bir arada görebileceğiniz sehir.
ayrıca ne plajda, ne barda ne de sokakta rahatsız edilirsiniz. istanbul'da dört elle sarıldıgınız cantanızı; sinop'ta masanızda bırakıp baska bir masaya gidebilir ve en önemlisi döndügünüzde yine aynı yerinde bulabilirsiniz. *
yaz aylarında çok kalabalık ama güzel olan şehir. karadenize bağlı olmasına rağmen coğrafi konumu nedeniyle her daim denize girebileceğiniz plajları vardır, denizin bir tarafı dalgalıysa diğer tarafı çarşaf gibi olur. kalede türkü dinlemek, yalı kahvesinde kağıt oynayıp çay içmek güzeldir ama eğlence açısından gerze tavsiyemdir. bir de duyduğum kadarıyla yaz ayları dışında çok sessiz ve çekilmez oluyormuş.
tuhaftır, içki çok içilir ama bir bayan gecenin bir vakti sokakta tek başına ya da akranı bayanlar ile rahatlıkla gezebilir sahilin içki içlen yerlerinde bir allahın kulu da ne dönüp bakar ne de laf atıp rahatsız eder, birkaç fevri olaya olmuştur ama anında duyarlı kişiler tarafından müdahale edilip o kişinin işi bitirilir. bence birçok büyük şehirden ve tatil beldesinden efendi ve modern insanlara sahip bir kent. ayrıca şehir planmalaması da türkiye'deki birçok belediyeden gömlek gömlek üstün, halkı nezaketli ve anlayışlıdır, esnafı yabancı olduğunuz anlar, sizle muhabbet eder hatta ikram da bulunur ama kazık atmaya kesinlikle kalkmaz, lafın özü halk olarak daha ahlakları bozulmamış, keşke hep öyle kalsın dediğiniz güzel şehrimiz.
edit: çeyrek asrı çok devirmiş ömrümde izmir, istanbul, ankara, antalya gibi birçok şehirde bulundum ve yaşadım ama sinop halkı kadar iyi ve sinop şehri kadar huzurlusunu görmedim. ayrıca sinoplu da değilim.
eşsiz doğası ile turizm cennetti olması beklenen ama devletin turizm gelirlerine ihtiyacı olmadığından(!) adam gibi yolu bile olmayan tarihi şehirdir. *
sinop adını güzelliğinden almıştır. bir rivayete göre; sinope, ırmak tanrısı oso pos un güzeller güzeli kızıymış ve mutlu bir hayat yaşarmış. birgün tanrılar tanrısı zeus kendisini görmüş ve o anda aşık oluvermiş. zeus un gönlünü kaptırdığı kızı elde etmek için yapmadığı şey kalmamış. tanrılar tanrısı zeus, sinope ye aşkına karşılık yapmadığı şey kalmamış. korku içinde genç kız sinope kendisine dokunmamasını, kız kalmak istediğini söylemiş. heybetli zeus sözüne sadık kalmış ve sinope yi almış ve en sevdiği yerlerden olan, karadeniz in cennete benzeyen bu yemyeşil yarımadasına bırakmış. mitolojik güzel sinope kendi adını bugünkü sinop a vermiş.