benzetim
uçak, helikopter, uzaymekiği gibi nasıl işleyeceği deneme yanılma yoluyla çok pahalıya mal olacak sistemlerin işleyişini üretim aşamasında kontrol etmek veya önceden üretilmiş bu sistemlere pilot yetiştirmek için kullanılan o modelin gerçeğine yakın tepkiler veren bilgisayar programı.
simülasyon, gerçek sistemin modelinin tasarlanması ve bu model ile sistemin işletilmesi amacına yönelik olarak, sistemin davranışını anlayabilmek veya değişik stratejileri değerlendirebilmek için deneyler yürütülmesi süreci.
yapılacak veya kullanılacak olan bir kütlenin veya hareketin bilgisayar ortamında görülmesi ve uygulanması.eski mavi proje kağıtlarının yeni versiyonları ve çok daha etkili, hataları düzelttiren, tecrübe kazandıran uygulamalar.
gerçek hayattaki bütün sistemlerin girişinden çıkışına kadar bilgisayar ortamından bir benzerinin create edilerek! yapılabilmesine imkan tanıyan yöntemler bütünü.
üretim sistemleri olsun hizmet sistemleri olsun öncelikle veri analizi yapılarak (input analyzer) sürelerin istatistiksel dağılımlarının (normal, poisson, beta, exponential, triangular, vb.) elde edilmesi gerekir. daha sonra simülasyon aracı olarak kullanılan programdaki ilgili modül bileşenlerine giriş yapılarak istenilen hayali süre boyunca program çalıştırılır/koşturulur.
elde edilen veriler, varlıkların (entity) sistemde ortalama bekleme süresi, ortalama işlem süresi, kaynak kullanım oranı vb. sonuçları bize verir ki sistem hakkında uzun vadede bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur. şimdilik mevcut durumu anlatmış olduk. bir de sürelerle, kaynaklarla ve dağılımlarla oynayarak çeşitli senaryolar test edilebilir. ne de olsa bilgisayar başında işletmenin bir yıllık çalışmasını bedava simüle edebiliyorsun. hiçbir masrafı yok üstelik. ne büyük nimet simülasyon!
eh ekleyelim sonuna da; endüstri mühendisliği temel derslerinden biridir. paket programları şu şekildedir: