bugün

benzetim
uçak, helikopter, uzaymekiği gibi nasıl işleyeceği deneme yanılma yoluyla çok pahalıya mal olacak sistemlerin işleyişini üretim aşamasında kontrol etmek veya önceden üretilmiş bu sistemlere pilot yetiştirmek için kullanılan o modelin gerçeğine yakın tepkiler veren bilgisayar programı.
(bkz: simulakr)
özellikle eğitim kapsamında, gerçek durum ve nesnelerin eğitim ortamına getirelemeyeceği durumlarda kullanmak için yapılan modelleme, benzetim.
geleceğe yönelik, elinde bulunan bazı politika araçlarını kullanarak tahminde bulunmaktır. yani öngörü'den ayrıldığı nokta da budur. öngörü bu araçları kullanmadan tahminde bulunur.
hollywood menşeili felaket filmlerinde mükemmel kesinlikte sonuçlar veren sistemlerdir.

- pasifiktte 9.2 şiddetinde deprem oldu, tsunami oluşacak, hemen gir verileri.
+ girdim
(2 saniye sonra)
+ hmm, tam 23 dakika 17 saniye sonra dalgalar endonezyayı vuracak, geri sayım başladı.
simülasyon, gerçek sistemin modelinin tasarlanması ve bu model ile sistemin işletilmesi amacına yönelik olarak, sistemin davranışını anlayabilmek veya değişik stratejileri değerlendirebilmek için deneyler yürütülmesi süreci.
yapılacak veya kullanılacak olan bir kütlenin veya hareketin bilgisayar ortamında görülmesi ve uygulanması.eski mavi proje kağıtlarının yeni versiyonları ve çok daha etkili, hataları düzelttiren, tecrübe kazandıran uygulamalar.
gerçek olmayan bir şeyi gerçek telakki etme ya da yaşamak.
dandik oyunların kendilerini kamufle şekli.
gerçeğe en yakın yapılmış oyun türüdür.
(bkz: benzetim)

gerçek hayattaki bütün sistemlerin girişinden çıkışına kadar bilgisayar ortamından bir benzerinin create edilerek! yapılabilmesine imkan tanıyan yöntemler bütünü.

üretim sistemleri olsun hizmet sistemleri olsun öncelikle veri analizi yapılarak (input analyzer) sürelerin istatistiksel dağılımlarının (normal, poisson, beta, exponential, triangular, vb.) elde edilmesi gerekir. daha sonra simülasyon aracı olarak kullanılan programdaki ilgili modül bileşenlerine giriş yapılarak istenilen hayali süre boyunca program çalıştırılır/koşturulur.

elde edilen veriler, varlıkların (entity) sistemde ortalama bekleme süresi, ortalama işlem süresi, kaynak kullanım oranı vb. sonuçları bize verir ki sistem hakkında uzun vadede bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur. şimdilik mevcut durumu anlatmış olduk. bir de sürelerle, kaynaklarla ve dağılımlarla oynayarak çeşitli senaryolar test edilebilir. ne de olsa bilgisayar başında işletmenin bir yıllık çalışmasını bedava simüle edebiliyorsun. hiçbir masrafı yok üstelik. ne büyük nimet simülasyon!

eh ekleyelim sonuna da; endüstri mühendisliği temel derslerinden biridir. paket programları şu şekildedir:

(bkz: arena)
(bkz: dosimis)
(bkz: promodel)
Beyindeki algılarla oynayıp gerçek gibi yansıtan, fakat aslında orada olmadığınız ortam, görüntü ve oyundur.

(bkz: oculus rift) Buna örnektir.
Sanal gerçeklik üzerinde işleyen bir sistem oluşturmaktır.

bknz: https://www.youtube.com/watch?v=4xJT0cGJwGI
https://www.youtube.com/w...2sPKGQi8T6TXA&index=1
https://www.youtube.com/w...2sPKGQi8T6TXA&index=2
var olan fiziksel bir aktiviteyi aslına uygun şekilde yapay gerçekleştirme işlemi..
doğayı modelleme de denilebilir..
Allah'ın belası ders. Nefret ettim tek kelimeyle nefret. Benim son zamanarda bu halde olup derslerin ve sınavlarının topuna küsmeme sebep olan ders bu. Ders çalışmak yerine burada vakit öldürmenin sebebi olan ders bu. Bu gidişle benim de sebebim olacak. Sayesinde hangi derslerden kalabileceğimi ve bu derslerden kalmam halinde seneye okulumu bitirip bitiremeyeceğimi düşünüyorum sürekli. Söyledim de zaten cümle aleme, anlamıyorum bu dersi, kalacam diye. Cidden tiksiniyorum şu dersten. Daha da dersine girmem. Derslerine gittiğim halde bir bok anlamadım ve köpek gibi korkuyorum. Diğer sınavlara karşı çalışma isteğimi de sömürdü lanet olasıca.
Evrenin kendisidir.
https://youtu.be/D8JDb_Uvy0s Gördüğümüz rüyalar beynimizin ürettiği bilginin yansıması yada hologramıdır. Peki beynimiz başka bir şeyin hologramı olamaz mı ? Video içinde kısaca anlattım. Göz atabilirsiniz