Daha bugün bir arkadaş ile aynı mevzuyu konuştuk. Pilates mi yapayım yoga mı diye sorunca ben yoga ve onun ruhani boyutunu ele aldım.
Onunla daha önce meditasyon yoga dersine gitmiştim. O zaman yoga metinleri ile dalga geçmişti ben de ona bunun bir dinin kutsal olduğunu anlatmıştım.
Şimdi namaz kılan elhamdulillahi Rabbil alemin diyor yani Türkçesi ile âlemlerin Rabbine hamd olsun.
Daha Türkçesi ile dünyaları yaratan yaratıcıya borçlu hissediyorum ve teşekkür ediyorum.
Şimdi bunu hissederek söylemek sizi manevi olarak mutlu eder eğer anlamını biliyor ve hissediyor isen.
Yoga da güneşi selamlama var mesela. Sen orada doğan güneşe yani devam eden hayata , yaşamın kendisine , bir gün daha yaşıyor olmaya teşekkür ediyorsun.
Bu yönüyle yorum size ait. Ben dini boyutu ve zorunlu ibadeti tartışmaya açmadan sadece manevi boyutu ile söylüyorum. Kimse namaz farz demesin.
sik gibi yoga, yoga'nın kadim bir yöntemi olarak ilk önce mö bilmemkaç yılında japonya kırsalında canı sıkılan köylülerin "lan naabalım nabalım, hiçbişi yapamadık aha böyle sik gibi duralım" düsturundan yola çıkmalarıyla keşfedilmiştir.
ben daha konuşurum, çok şey biliyorum, ama ben konuşursam sözlük kapanır.
teoride haklı bir önermedir fakat ülkemiz pratiğinde iş yapmaz. sebebine gelince yoga yapan kişiler bunu psikolojik rahatlama aracı olarak görür ve ona göre odaklanır. fakat namaz kılan müslüman genellikle günahlarımız bağışlansın ve cennet tapusu alalım düşüncesiyle o namazı kılar. namaz esnasında anlamını bilmediği kelimeleri defalarca tekrar eder ve çoğunu yuvarlar. olabildiğince hızlı kılıp o sorumluluğu üzerinden atmak ister. bunlara cami hocaları da dahildir. kim ne derse desin anlamını bilmeden okunan duanın o namazın huşu içinde kılınmasına en ufak faydası yoktur. hal böyle olunca başlıkta belirtilmek isteden yaradana yaklaşma,ondan destek alma ve huzura erme fikri çöpe gider.
biri dünyada sağlıklı bir ruh hali için, diğeri ahıret hayatı için yapılan bu iki eylemin farklı kulvarlarda olması nedeniyle, her ikisi de bir arada yapılabilir olup, gereksiz bir tavsiyedir.
demek istediğine katıldığım, tarzına takıldığım önerme. inanç sisteminin insanlara yeterince tesir edememesinden kaynaklı olarak farklı inançların ve bedensel disiplinlerin gereğinden fazla yaygınlaştığını düşünüyorum. eminim yüzyıllardır süregelen dinimizi oluşturan öğeler arasında bu inanç ve disiplinlerin dayanak noktasını oluşturan bilgi-birikim vardır.
ama bu durumu, diğer disiplin uygulamasını sik gibi yapma olarak yansıtır, bu öğretiler hakkında bilgi sahibi olmadan işkembeden atarsan, işte o zaman islam dinini temsil etmeye aday oluyorsun ve bu dinin içeriğini yansıtıyormuş gibi hakaret ve göz ardı etmelere başlıyorsun. işte bu noktada da ifade oksimoron haline geliyor.
ben örnek vereyim.
barış simgesi = haç.
yoga duruşu = hristiyanların dua duruşu
türban = rahibelerin baş örtüsü
bu bağlamda, türbanlı, boynunda barış simgesi kolyesi asılı yoga duruşu yapan kişi aslında neyi uygulamış oluyor? ne oldu, aydınız galiba biraz?