Sigara içenlerini daha kolay hastalanması ve ölmesi için, nüfusu azaltmak bağabında güzel bir yöntem. Zira kışın kıçınız dona dona dışarıda sigara içmek zor zanaat.
4. muratın tütünü yasak etmesi ile oluşan padişaha olan hafif kızgınlık nedeniyle sonradan kaldırılmış yasak ancak şu anda kapalı mekanlar(halka açık) açık alanlar(halka açık ve yasaklanmış bölgeler çerçevesinde sınırlandırma getirilmiş yasaktır tabi içen içsin evinde balkonunda buna karışmaya hakları yoktur
Akp hükümetinin yaptığını en doğru işte denilebilir. Benim gibi (bkz: astım) hastaları için devrim niteliğinde bir gelişmedir. insanlar artık daha kolay nefes alıyor.
hani eski türk filimlerinde sıcak lokantda çorba içen zenginler dışardaki fakirlere bakıp kaçtanesinin donduğunu sayarlar ya iste bende vapurda buz gibi havada vapur un arkasında sigara içerken içerde salep içip vapur personeline arkada sigara içenleri gambazlayan adamları görünce bu yasağa sinir oluyorum.
-lan burda sigara içmek yasak değilmi bak şu amk dum sigara içiyo şuna 69 milyon euro sigara içmek yasaktır cezası kaptsana hadi lan kafasuna çaktuğum. işte o anda bende mağrur bir şekilde iskeleye bakarım ve derimki amk soğuktan gene sigara dudaklarıma yapıştı hay ben böyle işin amk.
sonuna kadar destekliyorum.
benim elimde olsa sokakta da içmeyi yasaklarım.
içiçe yürünen bir kaldırımda pöfür pöfür içtiğin o sigara ve iğrenç ağzından çıkan zehir dolu pis dumanı solumak zorunda mıyım ben ?
bence değilim.
bu senin bi hakkın mı peki?
bence değil.
hatta sigara içenlerin kalıcı şekilde kısırlaştırılması da bi çözüm olabilir ama arkadaşlar bu konu üzerinde çalışıyorlar. henüz fikir olgunlaşmadı.
sigaranın zararları, çocukların özenmesi, neden olduğu yangınlar, sağlık harcamalarına bindirdiği yük vs vs... buralara hiç girmiyorum.
sigara içenlerden nefret ediyorum. ve her türlü sigara yasağı ve zammını destekliyorum.
artık üstü açık olması da yetmeyecek sigara içmek için. duvarlar 1,5 metreden fazla olmaması gerekecek. Denetimler gitgide sıkılaşıyor. Allah esnaf takımına kolaylık versin.
bu yasak kapsamnda home office konusuyla ilgili bir düzenleme var mıdır? varsa misafir müşteri ayrımı yapılmış mıdır? belirleyici olan mesai saatleri içi-dışı mıdır? evet mıdır.
demokrasi ve özgürlük kavramlarını tekrar gözden geçirmemize yol açan yasaktır. sağlık bakanlığı verilerine göre, ülkemizde kadınların yüzde 30'u, erkeklerin yüzde 60'ı ve tüm toplumda yaklaşık 17 milyon kişi sigara içmektedir. özellikle kadınlarda sigara içme oranları son yıllarda hızla artmaktadır. kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde, sigara içme oranı erkeklerle aynı düzeye ulaşmıştır. türkiye genelinde üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin yüzde 20.1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerini yüzde 11.7'si sigara içmektedir.
ayrıca a&g araştırma şirketi tarafından 30 il ve 118 ilçede yapılan araştırmada, 18 ve üstü yaş grubundan 1174'ü kadın, toplam 2 bin 376 kişiyle yüz yüze görüşüldü. araştırmada, 18 yaş ve üstü türkiye nüfusunun yüzde 45.6'sının sigara içtiği ortaya çıktı.
bu rakamlar güzel değil, ama gerçek. bu kadar çok insanın sigara içtiği bir toplumda ise -ki bu veriler sadece resmi veriler, daha fazlasının sigara içtiği görüşündeyim- sigara yasağı getirmek, demokrasiye uymayan bir harekettir. halkın büyük çoğunluğunun isyan bayrağı açtığı, bir sürü mekan sahibine zaten global ekonomik kriz vurmuşken atılmış bir tekmedir. insanları asosyalleşmeye götürmüştür. bunun bir orta yolu olabilir. kimsenin pasif içiciliğe mahkum edilmesinden yana değilim elbette. özellikle çocukların, ergenlerin ve yaşlıların. mekanlar sigara içilebilen ve içilmeyen alanlara ayrılabilir, böylelikle milyonlarca insan karda kışta soğukta sigara içmek zorunda bırakılmaz. kahvehaneler kapanmaz. kafeterya sahipleri kepenk indirme durumuna gelmez.
yurdum insanlarını garip icatlar yapmaya, acayip fikirler üretmeye teşvik eden yasadır.
restoranlarda, cafelerde ve bilimum kapalı alanlarda yasaklandı. eyvallah. fakat;
1. barlarda yasaklanmasını anlayabilmiş değilim. çünkü oraya giden insanlar "ayy çok dumanaltı olmuş burası rahatsız oluyorummmmm!" diyecek tipler değildir. insanlar eğlenmeye gidiyor oraya sonuçta. bir cafeye mecburiyetten gidebilirsin (bkz: evine en yakın cafedir)ama bara zorla gitmezsin herhalde. ayrıca insanlar orada alkol alıyor ve yanında rahatlıkla sigarasını içmek istiyor.
2. yolcu vapurlarında yasaklanmasını hiç mi hiç anlayabilmiş değilim. zaten feribotun kapalı alanlarında ezelden beri sigara içilmiyordu, içmek isteyen götü de donsa dışarda içip giriyordu. ama şimdi... tam yakıyorsun sigaranı, almışsın eline de çayını ohhh denize karşı bir çay-sigara keyfi yapacaksın... pat diye bir görevli beliriyor ve "sigara içmek yasak efendim" diye ediyor keyfinin içine.
(bkz: gel de sövme)
ha belki ilk cümleden dolayı "yaratıcılığımızı geliştiriyor" diye de düşünebiliriz.
bu yasakla birlikte kışın sigara içmek için oturulan sıcacık kafeden çıkmak ve sigaranın dumanıyla birlikte o soğuk havayı ciğerlere teneffüs etmek bronşite neden oluyor.**
sigara içenleri ikinci sınıf insan ilan eden, soğukta it gibi titremelerine sebebiyet vermekten mutlu, mekanlara sigara içilen bölüm yapmayı bile akıl edemeyen zihniyetin ürünüdür. bizleri topluma tüü kaka pis diye göstermekten de haz alan zihniyettir bu ayrıca. olmadı ama daha mantıklı yasaklar bekliyoruz.
(bkz: barlarda içki içme yasağı)
köy kahvehanelerinde ve ufak ilçelerdeki restoranlarda uygulanmayan yasaktır.
zaten bu ülkedeki tüm zorluklar, tüm yasaklar büyük şehirlerde yaşayan, çalışan üreten insanlar için geçerli sadece.
bütün hafta çalışırsın, beyin patlatırsın sonra bir cumartesi gecesi alırsın sevdiceğini 2 kadeh rakı içmek istersin ama sevdiğin insanın gözlerinin içine bakıp sigara içemedikten, derin nefesler çekemedikten sonra ne kıymeti var o gecenin...
oysa her anlamda eşit olduğumuz vurgulanan bazı insanlar fosur fosur tellendiriyordur cigaralarını o esnada.
ulan ibneler...
bir yasa çıkarıyorsanız takipçisi olun. istanbul'da, bursa'da, antalya'da uyguluyorsanız o yasayı, çemişgezekte, van'da, karabük'te, haymana'da da uygulayın...
dağa çıkmaya az kaldı mınskyim...
- abi hani sigara yasağı var diyolar ya kapalı mekanlarda
+ eeee
- peki bu pencerelerinden fosur fosur dumanlar çıkaran nargile salonları noli?
+ heeeeeeee. nargile serbest olum o bize atalarımızdan yadigar.
- tamam anladım abi. ben kaçtım...
Hiçbir halta yaramamış olan uygulama. Dışarı çıkıp iki temiz nefes çekebiliyorduk en azından..şimdi açıkhavada havasız kaldık resmen. Üstelik hala yasa uygulanmıyor.Sanılıyor ki içeri hava giren her alan açık alan. Örnek: Akmerkez AVM ana giriş kapısı. 3 tarafı kapalı; bir tek önü açık. Birikmiş onlarca insan fosurdatıyor. Oysa yasak olmalı çünkü 3 tarafı kapalı. Tavanı, sağı, solu. pes diyorum.